Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 23.10.2017

Kestävän kehityksen eläintaulut esillä Espoossa

YK-tavoitteita kuvaavien, koulujen seiniltä tuttujen julisteiden alkuperäismaalauksia voi tällä viikolla ihailla Espoon kulttuurikeskuksessa. Tiistaina 24.10. vietetään YK:n päivää.

Kuva: Eija Palosuo / UM
Agenda2030_näyttely
Kestävän kehityksen maalaukset näytteillä Kansallismuseossa toukokuussa 2017.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (Agenda 2030) laatimisesta on tänä syksynä kulunut kaksi vuotta. Monissa kouluissakin on sinä aikana tutustuttu maailman yhteiseen suunnitelmaan ja globaaleihin haasteisiin, joita Suomi muiden maiden rinnalla on sitoutunut ratkaisemaan.

Luokkahuoneiden ja ruokaloiden seiniltä tarkkaavaiset ovat myös löytäneet värikkäitä eläinjulisteita, jotka havainnollistavat YK-tavoitteita ja antavat pohdittavaa. Kuvittaja Matti Pikkujämsä suunnitteli ulkoministeriön toimeksiannosta aiheeseen liittyvän kuuden julisteen sarjan, joka on vuosi sitten lähetetty Suomen kaikkiin ylä- ja alakouluihin.

Sarjassa kuvatut tavoitteet liittyvät köyhyyden ja nälän poistamiseen, tasa-arvon edistämiseen, ihmisarvoiseen työhön, eriarvoisuuden vähentämiseen ja ilmastotekoihin. Kaikkiaan kestävän kehityksen tavoitteita on 17.

Julisteiden pohjana käytetyt alkuperäiset akryylivärimaalaukset ovat 23.–29. lokakuuta nähtävillä Espoon kulttuurikeskuksessa. Edellisen kerran näyttely on ollut esillä Kansallismuseon tiloissa toukokuussa. Matti Pikkujämsä on vuonna 2015 kuvitustaiteen valtionpalkinnon saanut kuvittaja ja graafinen suunnittelija.

Agenda 2030 -toimintaohjelma velvoittaa Suomea sekä kotimaassa että sen ulkopuolella. Suomen kaupungeista Espoo oli ensimmäinen, joka liittyi mukaan kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen ja teki suunnitelmia toimenpiteistä, joilla kaupungin eri yksiköt vievät julisteissakin kuvattuja tavoitteita käytäntöön. Myös koulut ovat olleet aktiivisia, ja tämän vuoden globaalikasvatuspalkinto meni espoolaiselle Latokasken koululle.

Näyttelyn aihepiiriä taustoittaa ulkoministeriön maailma2030-oppimateriaali, josta löytyvät perustiedot YK:n kestävän kehityksen tavoitteista sekä tehtäviä opetuksen tueksi.

Näyttely on avoinna Espoon kulttuurikeskuksen aukioloaikoina arkisin klo 8–21, la klo 9–18 ja su klo 9–15.

Tämä dokumentti

Päivitetty 27.10.2017

Takaisin ylös