Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
Växel: +358 295 16001
Alla kontaktuppgifter
Nyheter, 10.10.2017

Äktenskap eller skola för flickor? – Finlands roll i Afghanistan

Världsbanken bedömer att t.o.m. 15 miljoner barn under 18 år tvingas till äktenskap årligen i världen. Det betyder över 40 000 äktenskap per dag. Internationella flickdagen firas onsdagen den 11 oktober.

Traditionen av barnäktenskap lever starkt också i Afghanistan. Enligt Unicef gifter sig nästan hälften av kvinnorna i Afghanistan när de är under 18 år och fler än var tionde är under 15 år. Också pojkar riskerar att tvingas till äktenskap som minderåriga.

Finland stöder i Afganistan. Bild: Dar Yasin/AP/Lehtikuva
Finland stödjer läsundervisningen för kvinnor och flickor i Afghanistan. Bild: Dar Yasin/AP/Lehtikuva

Följderna av barnäktenskap och graviditeter vid ung ålder i samband med dem är ödesdigra. Mödradödlighetssiffrorna i Afghanistan är de dystraste i världen: statistiskt sett dör en kvinna av femtio i samband med förlossning.

De flickor som har tvingats ingå äktenskap avbryter ofta sin skolgång, vilket i sin tur försämrar deras möjligheter att sysselsätta sig i fortsättningen.

Fattigdomen och det dåliga säkerhetsläget förvärrar fenomenet, som grundar sig på konservativa och skadliga traditioner.

I år har den afghanska regeringen med stöd av FN:s befolkningsfond UNFPA utarbetat ett nationellt handlingsprogram för att stoppa barnäktenskap. Också Finland deltar i uppföljningen av genomförandet av programmet.

Organisationen Marie Stopes, som Finland stödjer, erbjuder rådgivning om sexualhälsa på olika håll i Afghanistan via mobila kliniker och telefontjänsten för ungdomar. Bild: Marie Stopes International
Organisationen Marie Stopes, som Finland stödjer, erbjuder rådgivning om sexualhälsa på olika håll i Afghanistan via mobila kliniker och telefontjänsten för ungdomar. Bild: Marie Stopes International

Genomförandeprogrammet framhäver utbildning som riktar sig till barn, deras föräldrar och traditionella auktoriteter – t.ex. religiösa ledare – samt samarbete mellan olika myndigheter.

Att som en del av attitydförändringen bryta strafflöshetskulturen är en förutsättning för att stoppa fenomenet.

Afghanistan är Finlands största utvecklingssamarbetspartner. Genom att främja flickors skolgång och förbättra tillgången till tjänster som rör reproduktiv hälsa inverkar Finland för egen del på att man kan stoppa traditionen av barnäktenskap i Afghanistan.

Lari Peltonen

Skribenten arbetar som specialsakkunnig i utvecklingspolitik i Finlands ambassad i Kabul.

Takaisin ylös