Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 20.9.2017

Oikeus perhesuunnitteluun ja turvalliseen aborttiin ei ole vieläkään itsestäänselvyys

Suomi on mukana She Decides -liikkeessä, joka on perustettu turvaamaan rahoitusta naisten ja tyttöjen terveydenhuoltoon.

She Decides ryhmäkuva
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen isännöi 18.9. She Decides -tapaamisen yhdessä Etelä-Afrikan terveysministerin Dr Aaron Motsoaledin ja meksikolaisen perhesuunnittelu järjestön Mexfamin johtajan Victoria Fuentesin kanssa. Kuva: Henri Salonen.

Pian valtaan nousun jälkeen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin hallinto palautti käyttöön niin sanotun Mexico City Policyn (MCP  tai  Global Gag Rule). Tämä säädös estää sen, että USA:n ulkopuoliset kansalaisjärjestöt vastaanottaisivat rahaa Yhdysvaltain hallitukselta, jos ne tarjoavat turvallisia abortteja tai edes tietoa lisääntymisterveydestä tai perhesuunnittelusta.

Sittemmin USA:n hallinto on laajentanut terveysrahoituksen rajaamista. Esimerkiksi YK:n väestörahaston Unfpan rahoitus leikattiin kokonaan. Yhdysvaltojen antamalla kehitysrahoituksella maan ulkopuolella on valtava merkitys, sillä Yhdysvallat on maailman suurin kehitysavun antaja. Uusi, edellisiä kireämpi tulkinta MCPsta heikentää huomattavasti tämän kehitysavun tehokkuutta, sillä leikkaukset perhesuunnitteluun, terveyspalveluihin sekä mahdollisuuksiin saada turvallinen abortti heikentävät dramaattisesti naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, lisäävät vaarallisia abortteja ja sen myötä komplikaatioita ja äitikuolemia

Välittömänä reaktiona tämän politiikan aiheuttamiin leikkauksiin naisten kipeästi tarvitsemiin terveyspalveluihin perustettiin She Decides -liike valtioiden, organisaatioiden ja yksilöiden yhteistyönä. She Decidesin tarkoitus on löytää keinoja korvata Yhdysvaltojen rahoituksen leikkaamisesta syntynyt haitta tyttöjen ja naisten terveydenhuoltoon ja myös poliittisella tasolla edistää heidän oikeuksiaan.

SheDecides –tapaamisessa vaadittiin toimia

Seitsemän kuukautta ensimmäisen She Decides -konferenssin jälkeen liikkeen tukijat, ”Champions”, kokoontuivat New Yorkissa YK:n yleiskokouksen avajaisviikolla Suomen isännöimässä tilaisuudessa.

She Decides -liikkeen tärkein tehtävä on olla globaalisti naisten ja tyttöjen oikeuksien näkyvä puolustaja. Liike on kasvanut nopeasti, ja sillä on laaja poliittinen tuki. Liikkeellä on jo lähes 30 000 ystävää eli liikkeen periaatteita allekirjoittanutta tukijaa  (lisää tietoa osoitteessa www.shedecides.com). Maaliskuussa annetut rahoituslupaukset ovat jo tuplaantuneet. Liike ei itse kerää rahaa, mutta pyrkii vaikuttamaan rahoituspäätöksiin muun muassa niille järjestöille, jotka ovat USA:n isojen seksuaali- ja lisääntymisterveysmäärärahojen leikkausten takia menettäneet rahaa.

Mykkänen ja Fuentes
Ministeri Mykkänen ja meksikolaisen perhesuunnittelu järjestö Mexfamin johtaja Victoria Fuentes (vas.). Kuva: Henri Salonen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen isännöi kokouksen yhdessä Etelä-Afrikan terveysministerin Dr Aaron Motsoaledin ja meksikolaisen perhesuunnittelu järjestön Mexfamin johtajan Victoria Fuentesin kanssa.

Ministeri Motsolaedi painotti keskustelussa sitä, että vaikka kampanja puhuu nimellisesti naisten ja tyttöjen oikeuksista, sen tavoitteet terveydenhuollon parantamiseksi auttavat myös miehiä ja yhteiskuntaa kokonaisuutena muun muassa sukupuolitautien ja ei toivottujen raskauksien ennaltaehkäisemisen kautta.

Yleiskeskustelussa kiivastakin keskustelua nousi siitä kuinka paljon She Decides -liikkeen tulisi korostaa viestissään ensisijaisesti vaikeita teemoja kuten aborttia tai muita seksuaalioikeuksia yrittäessä vaikuttaa maihin, joissa naisten mahdollisuus perhesuunnitteluun sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja tietoon on ennestään rajoitettua. 

Belgian varapääministeri Alexander De Croo muotoili, että She Decides ei saisi lähtökohtaisesti olla ketään vastaan, vaan naisten ja tyttöjen terveyden puolella ja puolesta. De Croo pohti, että liian jyrkät ulostulot abortista saattavat joissain tilanteissa jakaa toimijoita kampanjan vastustajiin ja tukijoihin.

Mykkänen, Hermann ja De Croo
Ministeri Mykkänen keskustelemassa Tanskan kehityspolitiikan valtiosihteeri Martin Bille Hermanin (vas.) sekä Belgian varapääministeri Alexander De Croon kanssa. Kuva: Henri Salonen.

Children’s Investment Fund Foundation johtaja Kate Hampton taas näki, että vaikka globaalisti naisten oikeudet ottavat takapakkia esimerkiksi juuri MCP:stä johtuen, niin vaatimukset naisten ja tyttöjen itsemääräämisoikeudesta omaan kehoonsa voittavat lopulta. Hampton korosti, että mahdollisuus ja oikeus hyvään seksuaali- ja lisääntymisterveyteen hyödyttävät kaikkia ja parantavat kaikkien elämää.

Kokouksessa keskusteltiin liikkeen tähänastisista toimista ja suunnitelmista ja hahmoteltiin tulevaa. Missä liike olisi tehokkain, miten parantaa synergiaa. Miten liikkeen tukijäsenet voivat pyrkiä vaikuttamaan naisten ja tyttöjen terveyden ja oikeuksien puolesta sekä jo olemassa oleviin haitallisiin lakeihin sekä niiden päättäjien asenteisiin, jotka luovat naisten itsemääräämisoikeutta rajoittavia lakeja.

Gisela Blumenthal toimii kehityspolitiikan neuvonantajana ulkoministeriössä                     Henri Salonen toimii harjoittelijana Suomen YK-edustustossa

Tämä dokumentti

Päivitetty 21.9.2017

Takaisin ylös