Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 28.6.2017

Hätäapua Syyriaan, energiaa Ruandaan – kehitysyhteistyön tulokset esittelyssä

Suomi on tehnyt kehitysyhteistyötä 1960-luvulta alkaen. Työ on tuottanut runsaasti tuloksia, joiden ansiosta miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat saaneet entistä paremmat eväät elämään.

100-vuotiaan Suomen kunniaksi ulkoministeriön julkaisema Kehitys–Utveckling-lehti esittelee vuoden aikana sata kehitysyhteistyön tulosta. Kehitystulokset ovat esimerkkejä siitä, mitä Suomen rahoittamalla kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan. Tuloksista on julkaistu tähän mennessä puolet.

Suomen rahoittamaa työtä toteuttavat esimerkiksi EU, kansainväliset järjestöt kuten YK ja Maailmanpankki, kansalaisjärjestöt ja yritykset – yhdessä kumppanimaiden kanssa. Seuraavat neljä tulosta kertovat onnistumisista, joita yhteistyöllä on saavutettu.

Apua miljoonille syyrialaisille

Kuva: UNHCR/Diego Ibarra Sánchez, grafiikka: Juho Hiilivirta
Kuva: UNHCR/Diego Ibarra Sánchez, grafiikka: Juho Hiilivirta

Syyrian sota on jatkunut yli kuusi vuotta. Sodan seurauksena yli 10 miljoonaa ihmistä on joutunut pakolaiseksi joko kotimaassaan tai ulkomaille. Tukea tarvitsevat sekä pakolaiset että heitä isännöivät yhteisöt. Alueellista apua koordinoivat YK:n pakolaisavun järjestö UNHCR ja YK:n kehitysohjelma UNDP. Vuonna 2015 ruoka-apua sai 2,3 miljoonaa ihmistä, 3,3 miljoonaa ihmistä pääsi lääkäriin ja 586 000 lasta sai psykososiaalista tukea. Suomi tukee YK-järjestöjen työtä.

Seis silpomiselle

Kuva: Meeri Koutaniemi, grafiikka: Juho Hiilivirta
Kuva: Meeri Koutaniemi, grafiikka: Juho Hiilivirta

Arvioiden mukaan jopa 300 miljoonaa tyttöä tai naista maailmassa on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Suomen kehitysyhteistyövaroin rahoittamat kansalaisjärjestöt, kuten Pelastakaa lapset, Plan International Suomi, Solidaarisuus, Suomen Lähetysseura ja World Vision työskentelevät silvonnan lopettamiseksi useissa Afrikan maissa. Järjestöjen työalueilla muutos parempaan on selkeä: parhaimmillaan yli 90 prosenttia tytöistä on säästynyt silpomiselta.

Puhdasta energiaa 100 000 taloudelle

Kuva: Nuru Energy, grafiikka: Juho Hiilivirta
Kuva: Nuru Energy, grafiikka: Juho Hiilivirta

Afrikassa sadat miljoonat ihmiset elävät ilman sähköä. Kehitystä parempaan tapahtuu kuitenkin jatkuvasti: esimerkiksi yhteiskunnallinen yritys Nuru Energy on onnistunut tuomaan puhtaan aurinkoenergian seitsemässä vuodessa yli 100 000 talouden saataville Ruandan maaseudulla. Nuru on saanut tukea työlleen Suomen rahoittamalta energia- ja ympäristöohjelmalta EEPiltä.

Vettä ja vessoja yli neljälle miljoonalle

Kuva: Benti Ejeta, grafiikka: Juho Hiilivirta
Kuva: Benti Ejeta, grafiikka: Juho Hiilivirta

Asiallisten käymälöiden ja puhtaan veden puute on arkipäivää maailman köyhimmille ihmisille. Huono hygienia altistaa sairauksille, jotka johtavat pahimmillaan kuolemaan. Etiopiassa ongelmaan on tartuttu menestyksekkäästi Suomen kehittämän kestävän vesiohjelmamallin avulla. Ohjelman ansiosta maassa on rakennettu vuodesta 1994 lähtien liki 18 000 vesipistettä ja 840 000 kunnon käymälää. Molemmista hyötyy noin 4,2 miljoonaa maaseudun ihmistä.

Lue lisää kehitystuloksia Kehitys-lehden sivuilta

Tämä dokumentti

Päivitetty 29.6.2017

Takaisin ylös