Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 31.5.2017

Kakuman pakolaisleirillä Keniassa on havaittu väärinkäytöksiä

Kakuman pakolaisleirillä Keniassa on tullut ilmi pakolaisten avustamiseen liittyviä väärinkäytöksiä. Suomi on saanut asiasta tiedon YK:n pakolaisjärjestöltä UNHCR:ltä (Office of the United Nations High Commissioner for Refugees).  UNHCR vastaa eri YK-järjestöjen ja muiden järjestöjen avun koordinoinnista Kakuman pakolaisleirillä.

UNHCR on havainnut, että pakolaisilta on kerätty maksuja mm. rekisteröintiin, koulutukseen ja terveydenhoitoon liittyvistä palveluista, jotka heidän olisi pitänyt saada ilmaiseksi. Avustusjärjestöjen kansainvälisen henkilökunnan ei epäillä osallistuneen toimintaan. UNHCR tekee tutkinnassa yhteistyötä Kenian poliisin kanssa.

Epäily tuli UNHCR:n tietoon ensimmäistä kertaa noin vuosi sitten. Järjestön sisäisen tarkastuksen yksikkö teki arvioinnin epäilyjen aiheellisuudesta, jonka jälkeen aloitettiin muodollinen tutkinta. Tutkinnan edetessä on vahvistunut käsitys, että toiminta on ollut järjestäytynyttä, ja siinä on ollut osallisina joitakin UNHCR:n kenialaisia työntekijöitä, paikallisia kansalaisjärjestöjä sekä viranomaisia. UNHCR:llä on Keniassa yli 500 työntekijää, joista Kakumassa työskentelee 150.

Vuodesta 1992 toiminut Kakuma on Kenian toiseksi suurin pakolaisleiri, jossa asuu noin158 000 ihmistä. Kakuman pakolaisista suurin osa on paennut Etelä-Sudanista ( n. 55 prosenttia) ja Somaliasta (n. 25 prosenttia). Kenia kuuluu eniten pakolaisia vastaanottaviin maihin Afrikassa ja maassa oli viime vuoden heinäkuussa rekisteröityjä pakolaisia ja turvapaikanhakijoita yli 560 000.

Suomi tuki humanitaarisen avun varoista UNHCR:n Kenian operaatiota 1,5 miljoonalla eurolla vuonna 2016. Suomi suhtautuu ilmi tulleeseen tapaukseen vakavasti. Suomi edellyttää UNHCR:ltä perusteellista selvitystä asiasta ja sisäisen valvonnan tehostamista.

Ulkoministeriössä Kakuman tapauksen tutkintaa seuraa humanitaarisen avun yksikkö, jonka yksikön päällikkö Claus Lindroos antaa tarvittaessa asiasta lisätietoja.

Lisätietoja: UNHCR:n tiedote asiasta

Tämä dokumentti

Päivitetty 31.5.2017

Takaisin ylös