Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 24.5.2017

Itämeren valtioiden neuvoston konferenssissa keskustellaan siirtolaisuuden ja muuttoliikkeen hallinnasta

Tiedote 99/2017
24.5.2017

Ulkoministeriö isännöi Itämeren valtioiden neuvoston (CBSS, Council of the Baltic Sea States) Soft security and Migration in the Baltic Sea Region -konferenssin Helsingissä 30.-31.5.2017.

Konferenssin keskeisenä teemana on Itämeren alueen siirtolaisuuden ja muuttoliikkeen hallinta laajan turvallisuuden näkökulmasta. Taustalla on Suomen Rajavartiolaitoksen johdolla toteutettu BALANCE-lippulaivahanke (Baltic Law Enforcement Analysis Cooperation, 2015), joka suosittaa Itämeren maiden poliisi-, tulli- ja rajavalvontaviranomaisten yhteistyön tehostamista.

Konferenssi toteutetaan yhdessä CBSS:n ihmiskaupan vastaisen työryhmän (Task Force Against Trafficking in Human Beings) ja CBSS:n sihteeristön kanssa.

Tilaisuuden avaa ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri sisäministeriöstä. Konferenssin pääpuhujana on Kansainvälisen siirtolaisjärjestön, IOM:n (International Organization for Migration) Euroopan aluejohtaja Eugenio Ambrosi. Konferenssiin osallistuvat myös CBSS:n sihteeristön pääjohtaja, suurlähettiläs Maira Mora ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. Tilaisuus kerää yhteen laajan määrän puhujia ja osallistujia Itämeren alueen maista lainvalvonta- ja maahanmuuttoviranomaisista järjestöihin ja tutkijoihin.

Konferenssin tavoitteena on parantaa CBSS:n jäsenvaltioiden eri viranomaisten, järjestöjen ja muiden toimijoiden välistä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa siirtolaisuuden ja muuttoliikkeen hallintaan liittyen, edistää laajaa turvallisuutta, maahanmuuttajien kotoutumista ja hyviä väestösuhteita. Konferenssin kolmessa työryhmässä vaihdetaan konkreettisia kokemuksia, esitellään lupaavia käytäntöjä ja kehitetään suosituksia Itämeren valtioiden yhteistyön parantamiseksi siirtolaisuus – ja muuttoliikenteen hallinnan kysymyksissä. Konferenssin lopputulokset ja suositukset julkaistaan syksyllä 2017 CBSS:n verkkojulkaisuna.

CBSS:n puheenjohtajamaana toimii tällä hetkellä Islanti.

Lisätietoja: johtava asiantuntija, Kristina Pingoud, puh. +358 50 344 2844 ja Itämeri-tiimin avustaja, UM, Vuokko Ranki (käytännön järjestelyt), puh. +358 50 324 8366 sekä asiantuntija Anniina Jokinen, CBSS:n sihteeristö, puh. + 46 702721347.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Tämä dokumentti

Päivitetty 24.5.2017

Takaisin ylös