Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Puheet, 4.5.2017

Ulkoministeri Soinin avauspuheenvuoro lehdistötilaisuudessa Haikossa

Ulkoministeri Soinin avauspuheenvuoro lehdistötilaisuudessa Haikossa 4. toukokuuta 2017.

Arvoisa kollega, hyvät kuulijat,

  • On ollut ilo toivottaa kollegani, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, tervetulleeksi keväiseen Haikkoon ja satavuotiaaseen Suomeen. Kiitos avoimista ja rakentavista keskusteluista! Edellisestä tapaamisestamme Moskovassa onkin kulunut jo lähes vuosi.
  • Tapaamisemme oli tälläkin kertaa hyvähenkinen vaikka pöydällä oli myös vaikeita asioita kuten Ukrainan, Syyrian ja Korean niemimaan tilanteet. Keskustelimme myös kahdenvälisistä suhteista sekä alueellisen yhteistyön kysymyksistä.
  • Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa ja liikkuvuudessa on viime kuukausina tapahtunut myönteistä kehitystä. Kauppavaihto on kasvanut, ja suomalaisyritysten odotukset ovat jälleen hieman valoisammat. Viisumihakemusten määrä ja rajanylitykset ovat kääntyneet pitkän laskun jälkeen kasvuun. Venäläiset ovat erittäin tervetulleita matkailijoita maahamme.
  • Ensi viikolla Suomi vastaanottaa Yhdysvalloilta Arktisen neuvoston kaksivuotisen puheenjohtajuuden. Arktinen neuvosto on tärkein kansainvälinen arktinen yhteistyöfoorumi, ja Venäjä on siinä keskeinen toimija. Totesimme yhdessä arktisen alueen yhteistyön ja sen kehittämisen tärkeäksi.
  • Kävimme läpi EU:n ja Venäjän välisiä suhteita. EU:n jäsenenä Suomi toteuttaa osaltaan unionin yhteistä ulkopolitiikkaa. Keskusteluissamme nousivat  esiin ihmisoikeudet, joita käsiteltiin myös Frederica Mogherinin vierailun yhteydessä Moskovassa parisen viikkoa sitten. Suomi pitää näitä kysymyksiä hyvin tärkeinä. 
  • Ukrainan konfliktin tilanne on edelleen keskeinen este EU:n ja Venäjän suhteiden normalisoimiselle. Valitettavasti Minskin sopimuksen toimeenpano ei ole edennyt toivotulla tavalla. Ilman pysyvää tulitaukoa on hyvin vaikeaa tai mahdotonta edetä muissa kysymyksissä. Vetosin ulkoministeri Lavroviin, että Venäjä käyttäisi vaikutusvaltaansa tässä asiassa. Totesimme yhdessä myös tarpeen kattavalle ja puolueettomalle Etyjin tutkinnalle Luhanskissa surmansa saaneen tarkkailijan kuolemasta. Hyvin valitettava tapaus.
  • Käsittelimme myös muita ajankohtaisia kansainvälisiä kysymyksiä. Jännityksen lisääntyminen Korean niemimaalla on mielestämme erittäin huolestuttavaa.
  • Syyrian tilanne jatkuu haasteellisena. Tulitauko ei ole pitänyt. Humanitäärinen tilanne on vaikea.
  • Kiitos vielä kerran ulkoministeri Lavrov – Sergei – keskusteluistamme tänään.

Tämä dokumentti

Päivitetty 4.5.2017

Takaisin ylös