Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
Växel: +358 295 16001
Alla kontaktuppgifter
Nyheter, 11.4.2017

Finland fördömer användningen av kemiska vapen i Syrien

Det har rapporterats om attacker med kemiska vapen i staden Khān Shaykhūn i nordvästra Syrien. Finland fördömer kraftigt attacken den 4 april, som strider mot internationella förpliktelser.

”FN:s säkerhetsråd bör ta ansvar för att lösa krisen i Syrien” kräver utrikesminister Timo Soini. Situationen i Syrien diskuterades under det gemensamma mötet för republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott den 7 april. I gasattackerna i provinsen Idlib dog mer än 80 personer. En stor del av dem var barn.

”Finland fördömer all användning av kemiska vapen under alla omständigheter. Det existerar ingen laglig användning av kemiska vapen. Det är viktigt att händelsen reds ut och att de skyldiga ställs till svars”, kommenterar ambassadrådet Mikael Långström vid utrikesministeriets enhet för vapenkontroll.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har börjat samla in och analysera information från alla tillgängliga källor. OPCW informerar avtalsstaterna om resultaten av sina undersökningar.

De permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet ansvarar för åtgärder

Finland framhåller FN:s säkerhetsråds roll i att lösa krisen i Syrien. Finland anser att de permanenta medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd har ett särskilt ansvar för åtgärder och att skyldiga ställs till svars i detta fall. Det måste bli ett slut på våldsamheterna och det mänskliga lidandet i Syrien.

Det är viktigt att arbeta för ett eldupphör och fortsätta de FN-ledda politiska förhandlingarna för att nå en hållbar fred.

Finland är även i fortsättningen beredd att ge Syrien humanitärt bistånd, att stödja en lösning på konflikten och att aktivt arbeta för att förbudet mot användningen av kemiska vapen verkställs.

Detta dokument

Uppdaterat 11.4.2017

Takaisin ylös