Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 11.4.2017

Suomi tuomitsee kemiallisten aseiden käytön Syyriassa

Luoteis-Syyriassa Khan Sheikhunin alueella on raportoitu kemiallisilla aseilla tehdystä iskusta. Suomi on voimakkaasti tuominnut tämän 4. huhtikuuta tehdyn iskun, joka rikkoo kansainvälisiä velvoitteita.

”YK:n turvallisuusneuvoston tulisi ottaa vastuu Syyrian kriisin ratkaisemisesta”, ulkoministeri Timo Soini vaatii.

Syyrian tilanteesta keskusteltiin myös tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa 7.4. Idlibin maakunnassa tehdyssä kaasuiskussa kuoli yli 80 ihmistä. Suuri osa heistä oli lapsia.

”Suomi tuomitsee kaiken kemiallisten aseiden käytön missä tahansa olosuhteissa. Mitään laillista kemiallisten aseiden käyttöä ei ole olemassa. On tärkeää saada tapahtuma tutkittua ja syylliset asetettua vastuuseen”, sanoo ulkoministeriön asevalvontayksiköstä lähetystöneuvos Mikael Långström.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö (OPCW) on aloittanut tapaukseen liittyvän tiedon keräämisen ja analysoinnin kaikista käytettävistä olevista lähteistä. OPCW informoi tutkimustensa tuloksista sopimusvaltioita.

Yhdysvallat katsoo, että se on pystynyt osoittamaan yhteyden ohjusiskunsa kohteen ja kemiallisen aseen käytön välillä. Näin ollen Yhdysvaltojen kohdennettu ilmaisku sotilaskohteisiin Syyriassa 7. huhtikuuta johtuu alueella olevista kemiallisista aseista.

Turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenmailla vastuu toimenpiteistä

Suomi korostaa YK:n turvallisuusneuvoston roolia Syyrian kriisin ratkaisemisessa. Suomen näkemyksen mukaan YK:n turvallisuusneuvoston  pysyvillä jäsenmailla on erityinen vastuu toimenpiteistä ja syyllisten saamisesta vastuuseen.

Syyriassa jatkuvalle väkivallalle ja inhimilliselle kärsimykselle on tultava loppu. On tärkeää tehdä töitä tulitauon eteen ja jatkaa YK-johtoisia poliittisia neuvotteluja kestävän rauhan aikaansaamiseksi.

Suomi on valmis jatkossakin antamaan Syyriaan humanitaarista apua ja tukemaan konfliktin ratkaisua sekä toimimaan aktiivisesti kemiallisten aseiden käyttökiellon toimeenpanemiseksi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 11.4.2017

Takaisin ylös