Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
Växel: +358 295 16001
Alla kontaktuppgifter
Pressmeddelanden, 7.4.2017

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade användningen av kemiska vapen i Syrien och USA:s flygattack

Statsrådets kommunikationsavdelning
Pressmeddelande 156/2017
7.4.2017

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott diskuterade fredagen den 7 april de aktuella händelserna i Syrien. Finland fördömer kraftigt attacken, som inträffade i byn Khan Shaykhun i södra Idlib den 4 april och som ledde till omfattande förstörelse på grund av kemiska vapen. I enlighet med en internationell konvention (CWC) som också Syrien är part i är det förbjudet att använda kemiska vapen. Fallet måste utredas grundligt och all information bekräftas. Inspektörerna från organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW ska garanteras obehindrat och tryggat tillträde till offren och platsen för attacken. Den syriska regimen ska samarbeta med inspektörerna så att man uppnår full klarhet om det som hänt och de skyldiga kan ställas till ansvar. Finland har beredskap att stödja OPCW:s utredningar.

USA anser att det har kunnat påvisa en koppling mellan målet för sin attack och användningen av kemiska vapen. Således beror USA:s flygattack mot militäranläggningarna i Syrien den 7 april på de kemiska vapen som finns i området.

Finland betonar FN:s säkerhetsråds roll och anser att i synnerhet de ständiga medlemsstaterna har ett särskilt ansvar för att vidta åtgärder och ställa de skyldiga till ansvar. Man måste få ett slut på våldsamheterna och det mänskliga lidandet i Syrien. Det är viktigt att arbeta för ett eldupphör och fortsätta de FN-ledda politiska förhandlingarna för att uppnå hållbar fred.

Finland har gett Syrien humanitärt bistånd, stött dess minröjningsverksamhet, deltagit i arbetet med att undersöka och förstöra kemiska vapen och finansierat FN:s så kallade ansvarighetsmekanism som syftar till att ställa de skyldiga till ansvar. Finland är även i fortsättningen beredd att ge Syrien humanitärt bistånd, främja lösandet av konflikten och aktivt arbeta för verkställandet av ett förbud mot användning av kemiska vapen.

Ytterligare information: Jukka Salovaara, avdelningschef, tfn 0295 350 636, Jarno Syrjälä, avdelningschef (Syrien), tfn 0295 351 891, utrikesministeriet

Detta dokument

Uppdaterat 7.4.2017

Takaisin ylös