Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 22.3.2017

Kehitys-lehti arvioi Myanmarin hauraan demokratian tilaa

Tuore Kehitys-Utveckling 1/17 kertoo Myanmarin uuden johtajan Aung San Suu Kyin tasapainoilusta hauraan demokratian vallankahvassa.

Tuore Kehitys-lehti kertoo muun muassa Myanmarin demokratiakehityksestä ja rauhanprosessista. Kannan kuva: Liisa Takala
Tuore Kehitys-lehti kertoo muun muassa Myanmarin demokratiakehityksestä ja rauhanprosessista. Kannan kuva: Liisa Takala

Myanmarissa järjestettiin vuonna 2015 ensimmäiset vapaat vaalit vuosikymmeniin. Maan demokratiakehitys ottaa vasta ensiaskeliaan. Viime huhtikuussa valtionkansleri Aung San Suu Kyi astui pitkän odotuksen jälkeen vaalivoittajana valtaan. Suu Kyin on kuitenkin tasapainoteltava armeijan ja kansan välissä. Armeijalla on edelleen perustuslaillinen oikeus kaapata valta itselleen, jos se katsoo maan tilanteen näin vaativan. Armeija hallinnoi neljäsosaa parlamenttipaikoista ja kolmea ministeriötä. Myanmarin kehitys on Suomelle tärkeää, sillä Suomi vahvistaa sekä kaupallisia, diplomaattisia että kehitysyhteistyön suhteita Myanmariin. Suomi tukee kehitysyhteistyövaroista maan demokratiakehitystä ja rauhanprosessia.

Lehti pureutuu myös siihen, mitä vaikutuksia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uudella politiikalla voi olla Afrikalle. Trump on uhannut leikata rahoituksen kansainvälisiltä seksuaali- ja lisääntymisoikeutta edistäviltä järjestöiltä. Seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet ovat tapetilla myös EU:ssa. EU uudistaa parhaillaan kehitysyhteistyön ja -politiikan linjaustaan ja suurin kiista koskee juuri seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia. Suomi on päättänyt lisätä tukeaan oikeuksille vastareaktiona kansainvälisiin rahoitusleikkauksiin.

Lue uusin lehti maksutta verkossa

Voit tilata maksuttoman Kehitys-Utveckling-lehden kotiisi täältä

Tämä dokumentti

Päivitetty 22.3.2017

Takaisin ylös