Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 7.2.2017

Arabiemiraattien kilpaillut markkinat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien asema merkittävänä kaupan solmukohtana ei ole muuttunut. Dubai on yksi tärkeimmistä kansainvälisen kaupan keskuksista, jolla on Abu Dhabin tavoin kunnianhimoiset kehityssuunnitelmat. Suurten infrastruktuurihankkeiden lisäksi korkean tason teknologialle ja osaamiselle on kysyntää.

Dubai Municipalityn pääjohtaja Hussain Nasser Lootah totesi Dubain tavoittelevan tällä hetkellä erityisesti kestävää ja älykästä rakentamista. Myös aurinkoenergiaan liittyvä uusin teknologia kiinnostaa.
Dubai Municipalityn pääjohtaja Hussain Nasser Lootah totesi Dubain tavoittelevan tällä hetkellä erityisesti kestävää ja älykästä rakentamista. Myös aurinkoenergiaan liittyvä uusin teknologia kiinnostaa. Kuva: Helena Kiiskinen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen vieraili Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa tammikuun puolivälissä yhdessä yritysvaltuuskunnan kanssa. Team Finland -matkalla mukana olleet 20 yritystä edustivat pääosin energia-alaa, cleantechia ja älykästä rakentamista.

Vierailun tavoitteena oli vahvistaa Suomen ja Arabiemiraattien kahdenvälisiä suhteita, erityisesti kaupallis-taloudellisia suhteita sekä antaa suomalaisyrityksille mahdollisuus esitellä osaamistaan keskeisille tahoille, luoda uusia kontakteja ja vahvistaa olemassa olevia suhteita.

Suomalaisyrityksillä on tarjota osaamista Arabiemiraattien kunnianhimoisille kehitys- ja kasvusuunnitelmille talouden monipuolistamiseksi, öljyriippuvuuden vähentämiseksi ja kilpailukyvyn edistämiseksi. Energia-alan osaamiselle on Arabiemiraateissa kysyntää maan pyrkiessä lisäämään uusiutuvan ja puhtaan energian osuutta energiankulutuksessa.

Vierailulla edistettiin Suomen tunnettavuutta modernina eurooppalaisena ja ennustettavasti toimivana maana, jolla on vakaa talous ja korkeaa osaamista. Samalla tuotiin esille Suomen vahvuuksia investointikohteena.

Ohjelmaan kuului vierailu Sharjahin emiirikunnassa. Tapaamisen yhteydessä Pohjois-Pohjanmaan liitto allekirjoitti yhteistyöpöytäkirjan Sharjahin amerikkalaisen yliopiston yrityspuolen kanssa. Kuvassa Sharjahin hallitsija, sheikki Sultan bin Mohammed Al Qasimi ministeri Mykkäsen ja delegaation kanssa. Kuva: Miia Lahti
Ohjelmaan kuului vierailu Sharjahin emiirikunnassa. Tapaamisen yhteydessä Pohjois-Pohjanmaan liitto allekirjoitti yhteistyöpöytäkirjan Sharjahin amerikkalaisen yliopiston yrityspuolen kanssa. Kuvassa Sharjahin hallitsija, sheikki Sultan bin Muhammad Al Qasimi ministeri Mykkäsen ja delegaation kanssa. Kuva: Miia Lahti

Matkan aikana toteutuneissa lukuisissa korkean tason tapaamisissa keskusteltiin ajankohtaisista kahdenvälisistä kysymyksistä sekä edistettiin suomalaisyritysten kauppayhteyksiä ja -hankkeita.

Monipuoliseen vierailuohjelmaan kuuluivat tapaamiset muun muassa talousministeri Sultan Al Mansourin, energiaministeri Suhail Al Mazrouein ja infrastruktuurin kehittämisestä vastaavan ministerin Abdulla Al Nuaimin kanssa yksityisen sektorin toimijoiden ja kansainvälisen uusiutuvan energian järjestön IRENA:n lisäksi.

Ministeri Al Mansouri kertoi, että Arabiemiirikunnissa keskustellaan vilkkaasti kierrätyksestä ja Suomen kokemukset kierrätyksestä kiinnostivat. Maiden välisen talouskomission elvyttäminen ja Slush-yhteistyö olivat myös esillä keskusteluissa. Kuva: Helena Kiiskinen
Ministeri Al Mansouri kertoi, että Arabiemiirikunnissa keskustellaan vilkkaasti kierrätyksestä ja Suomen kokemukset kierrätyksestä kiinnostavat. Maiden välisen talouskomission elvyttäminen ja Slush-yhteistyö olivat myös esillä keskusteluissa. Kuva: Helena Kiiskinen

Uusi suurlähetystö Helsinkiin tänä vuonna

Vaikka liiketoimintapotentiaali Arabiemiraateissa onkin suuri, myös kilpailu varsin avoimilla markkinoilla on kovaa.

”Arabiemiraatit ovat paitsi portti Gulfin alueen markkinoille myös väylä Aasiaan ja Itä-Afrikkaan. Markkinat ovat varmasti yhdet maailman kilpailluimmista”, Suomen Abu Dhabin -suurlähettiläs Riitta Swan toteaa.

”Täällä Suomi yhdistetään usein korkeaan teknologiaosaamiseen, edistyneeseen koulutusjärjestelmään ja myös täysin erilaiseen luontoon ja ilmastoon. Suomea tuntevat hakevat myös vertailukohtaa Arabiemiraatteihin: ankaran ilmaston leimaama pieni mutta menestynyt kansakunta.”

Maat ovat kaukana toisistaan maantieteellisesti, historiallisesti ja kulttuurisesti.

”Kahdenvälisten suhteiden hoitamista helpottaa jatkossa Arabiemiraattien päätös avata suurlähetystö Helsinkiin alkuvuoden aikana”, Swan iloitsee.

Arabiemiraattien tuleva Suomen-suurlähettiläs Noora Mohammed Juma tapasi ministeri Mykkäsen edustuston järjestämällä vastaanotolla. Kuvassa myös Arabiemiraattien UM:n Eurooppa-osaston päällikkö Mohammed bin Maktoum Bin Rashid Al Maktoum ja suurlähettiläs Riitta Swan. Kuva: Helena Kiiskinen
Arabiemiraattien tuleva Suomen-suurlähettiläs Noora Mohammed Juma (vas.) tapasi ministeri Mykkäsen edustuston järjestämällä vastaanotolla. Kuvassa myös Arabiemiraattien UM:n Eurooppa-osaston päällikkö Mohammed bin Maktoum Bin Rashid Al Maktoum ja suurlähettiläls Riitta Swan. Kuva: Helena Kiiskinen

Erilainen toimintakulttuuri otettava huomioon

Suurlähettiläs Swanin mukaan korkean tason vierailuja Arabiemiraatteihin on ollut kolmesta viiteen vuodessa. Tällä kertaa yritysvaltuuskunnan matkustaessa ministerin kanssa tiivis vierailuohjelma laadittiin yhdessä Finpron ja Suomen Abu Dhabin
-edustuston kanssa.

Kulttuurin ja toimintatapojen tunteminen on tärkeä edellytys liikesuhteen syntymiselle Arabiemiraateissa. Erilainen toimintapa näkyy myös vierailuohjelmien valmisteluissa.

”Kaikki viralliset tapaamispyynnöt pitää esittää nootitse ulkoministeriön kautta. Usein tapaamiset vahvistuvat vasta muutamaa päivää ennen vierailua ja vierailuohjelma elää vielä vierailun aikanakin.  Vain harvoin ministerille ja valtuuskunnalle heidän saapuessaan jaettu ohjelma säilyy muuttumattomana.”

Suomalaisilla ja emiraateilla on erilainen käsitys aikatauluista ja joustavuudesta. ”Meillä ohjelman toivottaisiin olevan valmiina vähintään viikkoa ennen vierailun alkua, jolloin emiraatit yleensä vasta aloittavat ohjelmavalmistelut.”

Suhteita pidettävä yllä säännöllisesti

Suurlähetystö antaa mielellään yrityksille arvovaltapalveluita järjestämällä kontakteja ja tapaamisia viranomaistahojen kanssa.

”Olemme mukana yritysten järjestämissä tilaisuuksissa antamassa lisää painoarvoa ja suurlähetystön ovi on avoinna yritysten omille tilaisuuksille. Keskustelemme myös mielellämme markkinoilla olevien ja markkinoille pyrkivien yritysten kanssa ja jaamme sitä tietoa ja niitä kokemuksia, joita meillä on.”

Tuloksekas taloudellinen yhteistyö edellyttää sekä yrityksiltä että valtiovallalta pitkäjänteistä toimintaa ja läsnäoloa. Tämän lisäksi suhteita on pidettävä koko ajan yllä. Edustustolle verkostoituminen on jatkuvaa aktiivista toimintaa ja kaiken perusta.

”Verkottuminen Arabiemiraateissa on kovaa työtä kuten muuallakin, mutta miellyttävää. Kontaktien luominen täällä alkaa luottamuksen rakentamisella, jossa joutuu myös antamaan itsensä henkilönä mukaan suhteen luomiseen. Verkottuminen on yksi keskeisiä työtehtäviämme ja tapaamme jatkuvasti uusia tahoja. Ja tietysti ylläpidämme yllä jo saatuja suhteita, sillä suhteiden elävänä pitäminen on tässä kulttuurissa ihan välttämätöntä”, Swan toteaa.

Helena Kiiskinen

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla.

Takaisin ylös