Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 1.2.2017

Suomi huolissaan tilanteen kärjistymisestä Itä-Ukrainassa

Itä-Ukrainassa konflikti niin kutsutulla kontaktilinjalla on eskaloitunut ja tulitaukoa on rikottu räikeästi viime päivinä. Suomi on huolissaan humanitaarisen tilanteen kärjistymisestä. Venäjän tukemat separatistit hallitsevat alueita Donetskista ja Luhanskista.

Ulkoministeri Timo Soini ilmaisi huolensa Itä-Ukrainan tilanteesta.

"Olen erittäin huolestunut raskaista taisteluista Donbassin alueella ja siviilien tukalasta tilanteesta", ulkoministeri Timo Soini kommentoi eilen Twitterissä.

Suomi tukee EU:n kantaa ja vetoaa taistelujen välittömän lopettamisen puolesta.

"Avdijvkan kaupungin tilanne Itä-Ukrainassa on erittäin huono. Kaupungissa on hätätila ja 16 000 siviiliä odottaa evakuointia. Kuolleita on tähän mennessä kahdeksantoista. Suomi vetoaa molempiin osapuoliin, että ne palaisivat tulitaukoon uusien uhrien välttämiseksi. Toivomme myös konfliktineuvottelujen jatkuvan Minskin ja Normandian ryhmissä mahdollisimman pian", yksikön päällikkö Päivi Peltokoski ulkoministeriön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksiköstä sanoo.

Ukrainan konfliktissa on kuollut tähän mennessä noin 10 000 ja loukkaantunut noin 23 000 ihmistä.

Suomelta tukea koulutukseen ja energiasektorille

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko teki virallisen vierailun Suomeen tammikuussa 2017. Vierailun aikana Suomi vahvisti jatkavansa  tukeaan Ukrainalle eri aloilla.

Maat allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan  energiatehokkuudesta. Uusia hankkeita suunnitellaan koulutukseen ja energiasektorille.  Suomi osallistuu Etyjin tarkkailuoperaatioon suurella panostuksella ja lähettää asiantuntijoita myös EU:n neuvonantajamissioon. Uusimman tuen Suomi on myöntänyt miinanraivaukseen.

Suomi tukee Ukrainan EU-lähentymistä. Suomi on tukenut Ukrainan EU-viisumivapautta sen käsittelyn alusta alkaen sekä ratifioinut EU:n ja Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen keväällä 2015.

Suomen kanta on, että Euroopan unionin tulee jatkaa Venäjän vastaisia pakotteita, kunnes Minskin sopimus on toimeenpantu. Sopimukseen kuuluvat muun muassa pysyvä tulitauko, raskaiden aseiden ja ulkomaisten joukkojen poisveto, Etyjin tarkkailijoiden ja humanitaarisen avun pääsy alueille, vankien vaihto, Ukrainan itsehallintolaki (desentralisaatio) ja Donbassin paikallisvaalit. Suomi tukee Ukrainan valtion suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta sekä tuomitsee Krimin niemimaan liittämisen Venäjään laittomana.

Tämä dokumentti

Päivitetty 2.2.2017

Takaisin ylös