Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 30.11.2016

Innovaatio-ohjelma teki Tansanian nuorista yrittäjiä

Suomen tukema innovaatio-ohjelma on saanut sadat tansanialaiset ideoimaan uusia ratkaisuja maansa kehittämiseen. Ohjelman kautta yli 50 tansanialaista pääsi kolmen vuoden ajan Slush-tapahtumaan hakeman uutta virtaa liiketoimintaansa.

Tänä syksynä päättyvä viisivuotinen TANZICT- ohjelma on tarjonnut tansanialaisille kasvun eväitä uusien tietoteknisten ratkaisujen avulla. Toiminta on ulottunut valtion suunnittelutasolta tavallisten kansalaisten jokapäiväisen arkeen ja elämän helpottamiseen.

Ohjelman näkyvimpiä saavutuksia on ollut nuorten lahjakkuuksien saama tuki tuote- ja palveluideoiden innovaatiorahastosta. Rahoitusta haki yli 500 alkavaa yritystä, joista 46 parasta ideaa sai tukea varhaisen vaiheen siemenrahoituksena. Käytännön elämää helpottavien ratkaisujen kautta ihmiset saadaan yksilötasolla mukaan kehitykseen.

Tanzict 1
Modesta Joseph sai siemenrahan TANZICT-ohjelmalta. Viime vuonna Slushissa vieraillut Modesta vei rahoituksen turvin eteenpäin innovaatiotaan ja sen markkinointia. Kuva: Teemu Seppälä.


Tietoteknologian nuoret osaajat luovat tulevaisuuden liiketoimintaa Tansaniaan. Vuoden 2015 aikana syntyi 68 uutta yritystä, ja 18 uutta palvelua tai tuotetta saatettiin markkinoille ohjelman avulla. Ubongo Kids -niminen opetusalan startup-yritys keräsi yli viisi miljoona käyttäjää.

SLUSHin innoittamana tansanialaiset järjestivät viime keväänä myös oman "Sahara Sparks" -tapahtumansa, johon osallistui yli 100 afrikkalaista startup-yritystä.

Yrityshautomoita eri puolille maata

Innovaatioiden syntymiseksi tarvitaan oikeanlainen toimintaympäristö ja työkaluja. Tansanialaisia yliopistoja, yrityshautomoita ja hubeja on autettu kehittämään toimintaansa ja työkalujaan paremmin yrittäjien tarpeisiin vastaaviksi.

Tanzict 2
Tansanialaiset suunnittelivat Slushin innoittamina oman kasvuyritystapahtumansa. Kuva: Sahara Sparks.


Hubeja ja labeja on noussut Dar es Salaamin lisäksi kuudelle paikkakunnalle eri puolille maata. Nämä teknologia- ja yrittäjyyshubit ovat tarjonneet oppimis- ja työskentely-ympäristöjä tuhansille nuorille. Tietoteknologiaan liittyvää koulutusta on tarjottu yli kahdenkymmenen organisaation kautta.

Suomen ja Tansanian viranomaisten, kuntien, yritysten, kansalaisjärjestöjen ja yliopistojen välille on viritelty yhteistyöverkostoja. Ohjelman aikana järjestettiin useita vierailuja Suomeen, ja kävijöitä kiinnosti mm. Jyväskylässä kehitetty Tiimiakatemia-opetusmalli. Iringan yliopistoon kehitettiin Tiimiakatemia-konseptiin perustuva koulutusohjelma, joka on ensimmäinen Afrikassa.

Naisyrittäjille oma ohjelma

Naisyrittäjiä on tuettu useiden koulutusohjelmien kautta. Keskeisin näistä on ollut FEMTECH, jossa koulutettiin 10 kouluttajaa naisyrittäjyyteen liittyviin erityiskysymyksiin. Ohjelmaan osallistui 50 naisyrittäjää ja 7 hautomopäällikköä. Ohjelman jälkeen naisyrittäjien kehitystä on seurattu ja heitä on auttanut paikallinen valmentaja myös varsinaisen koulutuksen jälkeen.

Tanzict 4
Tanzict-ohjelman erityisesti naisille suunniteltu työpaja. Kuva: TANZICT.


Afrikassa naisyrittäjillä on miehiä heikommat mahdollisuudet saada kaupallista- tai johtajakoulutusta. Naiset pääsevät harvemmin mukaan yritysverkostoihin tai saavat käyttöönsä tietoteknologian uusimpia ratkaisuja. Naisilta myös puuttuu itseluottamusta ja kykyä hallita riskejä.

Ohjelman kautta kanavoitu tuki on tuonut uusia työmahdollisuuksia erityisesti nuorille naisille.

Modesta Joseph kehitti 16-vuotiaana Our Cries  -ratkaisun, jolla seksuaalinen ahdistelu saadaan kuriin. Modestan koodaamalla verkkosivustolla nuoret voivat ilmoittaa kohtaamastaan ahdistelusta eri tavoin.  Innovaationsa avulla Modesta tuntee voivansa tukea koko yhteisönsä tyttöjä ja naisia.

Slush antoi unelmille siivet

Dar es Salaamin kauppakorkeakoulusta valmistunut 26-vuotias Victor Joseph on Tango TV:n toimitusjohtaja ja yksi viime syksyn Slushin kävijöistä. Tango TV on kehittänyt digiboksin, joka mahdollistaa median sisältöpalveluiden lataamisen tavallisessa televisiossa. Tango TV suunnittelee laitteensa itse ja ne valmistetaan Kiinassa. Slush yllätti Victorin valtavalla koollaan ja toimivilla järjestelyillään.

Tanzict 3
Viime vuoden Slush-kävijä Victor Joseph uskoo seuraavan tietoteknologia-aallon vyöryvän maailmalle Itä-Afrikasta. Kuva: Outi Einola-Head.


"Kokemus oli unohtumaton. Sain hyviä kontakteja, myös sijoittajia ja apua markkinointiin. Se on jo auttanut meitä eteenpäin, ja olemme palkkaamassa uusia työntekijöitä. Laajennamme nyt toimintaamme Itä-Afrikkaan, sen jälkeen myös etelään ja länteen. Itä-Afrikassa on meneillään valtava ICT-kuhina. Saatte nähdä, että seuraava tietoteknologia-aalto maailmalle lähtee täältä", Joseph vakuuttaa.

Suomi tuki TANZICT-ohjelmalle oli 5,8 miljoonalla eurolla vuosina 2011-2016.  Ohjelman ensisijainen yhteistyökumppani oli Tansanian viestintä-, tiede- ja teknologiaministeriö.

Suomen ja Tansanian tietoteknologiayhteistyö jatkuu uuden TANZIS -ohjelman kautta vuosina 2017-22.

Outi Einola-Head

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla

Takaisin ylös