Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 16.11.2016

Tansanian pääkaupungin sähkönsaanti paranee

Tansanian pääkaupunkiin Dar es Salaamin on saatu uudenaikainen, aiempaa huomattavasti luotettavampi sähköverkko Suomen tuella. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen avasi uuden sähkönjakelun keskusvalvomon Tansanian vierailullaan.

”Sähkökatkokset ovat olleet todella paha vitsaus Dar es Salaamin asukkaille, sairaaloille, kouluille ja yrityksille. Uusittu sähköverkko ja ohjausjärjestelmä parantavat sähkön toimitusvarmuutta ja vähentävät sähkön hävikkiä”, ministeri Mykkänen sanoi järjestelmän virallisissa avajaisissa keskiviikkona.

UKKMI Dar es Salaam
Ministeri Mykkänen ja Tansanian pääministeri Kassim Majaliwa uuden sähkönjakelun keskusvalvomon avajaisissa Dar es Salaamissa. Oikealla Suomen Tansanian-suurlähettiläs Pekka Hukka. Kuva: Simo-Pekka Parviainen.

Pääkaupungin yli-ikäinen jakeluverkko on toiminut huonosti, ja sähkön saannissa on ollut jatkuvia katkoksia. Uusittu sähköverkko parantaa kaupungin asukkaiden arkea ja peruspalveluita sekä tuo uutta virtaa yritysten ja teollisuuslaitosten toimintaan. Luotettavasta sähkön saannista hyötyvät erityisesti pienyrittäjät, joista iso osa on naisia.

Ilman luotettavaa sähkön saantia yksityissektorin kehitysnäkymät ovat heikot ja koko kansantalouden kehitys epävarmaa.

Ympäristö kiittää

Dar es Salaamiin on rakennettu kokonaan uusi automatisoitu ohjaus-, valvonta- ja tiedonhankintajärjestelmä. Sen kautta voidaan seurata kaikkia pääkaupungin sähkönjakeluasemia. Näin on voitu vähentää vanhentuneista kaapeleista, ylikuormitetuista jakelukeskuksista ja muusta laitteistosta, johtuvaa sähkön hävikkiä.

Myös ympäristö hyötyy uudesta järjestelmästä. Sähkön siirtäminen tehottomasti ja katkoksia aiheuttavalla jakelujärjestelmällä on ollut ympäristön kannalta haitallista.

Hankkeella on tuettu kestävää taloudellista ja yhteiskunnallista kehitystä Tansaniassa. Toteutuksesta on vastannut Tansanian valtiollinen sähköyhtiö Tanesco, jonka henkilökuntaa on koulutettu sähköasemien ja keskitetyn käytönvalvonnan tehtäviin.

Suomen tuki on ollut 26,7 miljoonaa euroa vuosina 2013–2016.

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.11.2016

Takaisin ylös