Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 14.11.2016

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mykkänen Tansaniaan ja Keniaan

Tiedote 216/2016
14.11.2016

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen vierailee Tansaniassa ja Keniassa 14.–19.11.2016. Maat ovat Suomen pitkäaikaisia kehitysyhteistyökumppaneita mutta toivovat jatkossa entistä enemmän investointeja ja kauppaa. Ministerin mukana matkustaa 24 yritystä ja järjestöä.

"Kauppa ei korvaa kehitysyhteistyötä mutta ilman vahvaa yksityisen sektorin panosta YK:n kestävän kehityksen tavoitteet uhkaavat jäädä haaveeksi. Suomi panostaa voimakkaasti kumppanimaiden yksityisen talouden vahvistamiseen, koska se luo työpaikkoja, verotuloja ja kestäviä ratkaisuja energiaan, veteen ynnä muihin välttämättömiin perusratkaisuihin", Mykkänen sanoo.

Suomalaistoimijat pääsevät ministerin mukana esittelemään ratkaisujaan molempien isäntämaiden ministereille ja valtiollisille instituutioille.

Ministeritapaamisten lisäksi Mykkänen osallistuu Tansaniassa Suomen ja Tansanian yhteiseen metsäkonferenssiin ja avaa yhteistyössä rakennetun sähkönjakelun keskusvalvomon. Lisäksi ministeri avaa Turun ja Dar Es Salaamin yliopistojen järjestämän paikkatietoseminaarin. Keniassa Mykkänen on mukana kolmessa tapahtumassa, jotka koskevat puhdasta energiaa, vettä sekä rakentamista ja arkkitehtuuria. Molemmissa maissa ministeri tutustuu myös Suomen kehitysyhteistyöhön.

"Tansania ja Kenia ovat Itä-Afrikan suurimpia talouksia ja kasvavat 4-7 % vuosivauhtia. Kenia on jo onnistunut nousemaan keskitulotason maaksi mutta Tansania on edelleen köyhimmässä tuloluokassa. Molempien maiden liiketoimintaympäristö on kohentunut osin kehitysyhteistyön ansiota. Vanhana kehitysyhteistyökumppanina Suomen lähtökohdat kaupan kasvattamiseen Itä-Afrikan 170 miljoonan kuluttajan markkinoilla ovat hyvät", Mykkänen sanoo.

Matka järjestetään yhteistyössä Team Finlandiin kuuluvan Finpron kanssa.

Ministerin Team Finland -delegaatiossa olevat yritykset ja järjestöt edustavat suomalaista metsä-, energia, cleantech-, vesi-, arkkitehtuuri- ja paikkatieto-osaamista.

Matkalla ovat mukana:

Aalto University
Adult Education Centre Kouvola
Aquazone Oy
Arbonaut ltd.
Arkkitehtitoimisto Ponkala Oy
AUD Office for Architecture and Urban Design ltd.
Eltel Networks Oy
Fimatec Oy
Finnish Agri-Agency for Food and Forest Development
Finnish Fund for Industrial Cooperation Ltd. (FINNFUND)
Finnish Water Forum
Finnvera plc
Geological Survey of Finland
Indufor Oy
Kepa ry
KPA Unicon Oy
MAFI Oy
NIRAS Finland
Sigge Architects
Solar Water Solutions
Tekes - the Finnish Funding Agency for Innovation/BEAM
University of Turku
Valmet Technologies Oy
Vionice Ltd
Wärtsila Netherlands B.V.

Lisätiedot: tiiminvetäjä (Kenia) Heini Pulli, puh. 050 431 7613, tarkastaja (Tansania) Matti Tervo puh. 040 132 1308, Itäisen ja Läntisen Afrikan yksikkö ja ministeri Mykkäsen erityisavustaja Pasi Rajala, puh. 0400 464 393.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 14.11.2016

Takaisin ylös