Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 7.9.2016

Uusi tilintarkastus vahvistaa epäilyjä varojen väärinkäytöstä Sambian viljelijäliitossa

Ulkoministeriö on jatkanut Sambian kansallisen viljelijäliiton toimintaan kohdistuvien epäilyjen selvittämistä. KPMG:n tuore raportti vahvistaa paikallisen tilintarkastustoimiston havainnot heikosta taloushallinnosta ja varojen mittavasta väärinkäytöstä. Viljelijäliiton tukijat – Suomi, Ruotsi ja We Effect -järjestö – päättävät yhdessä jatkotoimista kuten varojen takaisinperinnästä.

Suomi on tukenut kehitysyhteistyövaroin Sambian kansallista viljelijäliittoa vuodesta 2009 lähtien. Suomen antamalla tuella liitto on mm. opettanut köyhille viljelijöille tehokkaampia viljelymenetelmiä ja auttanut viljelijöitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen kuivilla alueilla.

Väärinkäyttöepäily nousi esille normaalin hankeseurannan yhteydessä vuonna 2015. Suomen Lusakassa oleva suurlähetystö sai myös nimettömän ilmiannon syksyllä 2015. Tämän seurauksena viljelijäliiton nykyisen ohjelman tukijat Suomi, Ruotsi ja We Effect –järjestö teettivät paikallisella tilintarkastustoimistolla erityistilintarkastuksen. Tilintarkastus valmistui helmikuussa 2016 ja sen löydösten pohjalta avunantajat päättivät teettää syvennetyn tarkastuksen, jonka teki tilintarkastuslaitos KPMG.

KPMG:n raportti vahvistaa aiemmat epäilyt liiton heikosta taloushallinnosta ja varojen väärinkäytöstä. Kyse on esimerkiksi ylisuurista palkkakuluista, perusteettomista hankinnoista ja kuluista, jotka poikkeavat hyväksytyistä suunnitelmista. Tilintarkastusraportit arvioivat, että epäselvyydet voivat kohota jopa 2,9 miljoonaan euroon vuosina 2014–2015. Liiton 2014–2017 vuosien budjetti on 27,3 miljoonaa dollaria, josta Suomen rahoitusosuus on 7,8 miljoonaa euroa, Ruotsin noin 7 miljoonaa dollaria ja We Effectin 0,9 miljoonaa dollaria. Liiton oma rahoitus kattaa loput kokonaisbudjetista.

Suomi ja Ruotsi tiedottivat KPMG:n raportin havainnoista Lusakassa 7. syyskuuta 2016. Rahoittajat ilmoittivat vaativansa viljelijäliitolta vakavia toimia asian selvittämiseksi. Väärinkäytetyt varat tullaan perimään takaisin.

Lisätietoja: Suurlähettiläs Timo Olkkonen, Lusaka, puh. +260 211 251 988

Sambian maavastuuvirkamies Harri Sallinen Afrikan ja Lähi-idän osasto,                   puh. 040 132 1354

KPMG:n raportin saa pyydettäessä ulkoministeriön tietopalvelusta: tietopalvelu.um@formin.fi

Takaisin ylös