Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 26.8.2016

Suomi tukee kehitysmaita kitkemään veronkiertoa

Suomi sitoutuu tukemaan kehitysmaita niiden verotuksen kehittämisessä. Suomi auttaa maita muun muassa automaattista verotietojen vaihtoa koskevan sopimuksen hyödyntämisessä. Tavoitteet ilmenevät vasta julkistetussa Suomen Verotus ja kehitys -toimintaohjelmassa vuosille 2016–2019.

Ministeri Kai Mykkänen Verotus ja kehitys -toimintaohjelman julkistamistilaisuudessa. Kuva: Minttu-Maaria Partanen
Kai Mykkänen Verotus ja kehitys -toimintaohjelman julkistamistilaisuudessa. Kuva: Minttu-Maaria Partanen

"Samalla kun painotamme aiempaa enemmän yritystalouden jaloilleen nostamista kehitysavussamme, meidän on autettava veronkannon onnistumisessa. Nykyisellään veronkannon heikkous haittaa oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamista”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Köyhimpien kehitysmaiden veronkanto suhteessa bruttokansantuotteeseen on alle puolet OECD-maiden keskiarvosta. Suomen uusi toimintaohjelma tarttuu ongelmaan kolmella tavalla.

"Ensinnäkin on tärkeää vahvistaa verotuksen hyväksyntää kehitysmaiden kansalaisten ja yrittäjien keskuudessa. Korkea veromoraali on järjestelmän perusta. Samanaikaisesti jatkamme aktiivista vaikuttamista kansainvälisten verosääntöjen aikaansaamiseksi ja toimeenpanemiseksi. Nopeana toimena vahvistamme kehitysmaiden veronkantokykyä Suomen verohallinnon asiantuntijoiden avulla esimerkiksi valmentamalla konkreettisesti verotarkastusten toteuttamista", Mykkänen kertoo.

Panama-paperit vauhdittivat uudistuksia

Suomi on sitoutunut kaksinkertaistamaan tukensa kehitysmaiden verotuskyvyn vahvistamiselle vuoteen 2020 mennessä. Toimintaohjelma kokoaa yhteen ne tavoitteet, joita Suomi edistää.

”Demokratian kehittäminen ja korruption vastainen työ ovat keskeisessä roolissa kehitysmaiden verotuksen vahvistamisessa. Tärkeää työtä on esimerkiksi kehitysmaiden kansalaisten, toimittajien ja kansanedustajien kouluttaminen verotuskysymyksissä”, Kai Mykkänen sanoo.

Kansainvälisten verosääntöjen uudistamista vauhdittivat keväällä julkistetut Panama-paperit. Verotuksen uudistukset ovat kehitysmaille merkittäviä, koska veronkierto ja -välttely estävät niiden veropohjan vahvistumista ja julkisten palvelujen kehittymistä.

”Jos kehitysmaat pystyisivät keräämään prosentin enemmän veroja suhteessa bruttokansantuotteeseen, summa korvaisi koko kansainvälisen kehitysavun”, Mykkänen muistuttaa.

pdfVerotus ja kehitys -toimintaohjelma

Tämä dokumentti

Päivitetty 26.8.2016

Takaisin ylös