Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 1.8.2016 | Suomen suurlähetystö, Kuala Lumpur

Filippiinien presidentti Duterte keventää verotusta ja jatkaa huumeidenvastaista sotaa

Presidentti Duterte piti ensimmäisen kuukautensa päätteeksi vuosittaisen State of the Nation -puheen, jonka pohjalta maan kilpailukyvyn on määrä parantua. Huumeidenvastainen sota on vaatinut tähän mennessä 331 uhria. Kongressin molempien kamarien puhemieheksi nousi Duterten suosikki.

Kuva: Teemu Laakkonen
Duterte
Cotabato City Mindanaolla. Etelä-Filippiinit saa Davaolta kotoisin olevalta Dutertelta erityshuomiota

Duterte haluaa keventää verotusta

Presidentti pyysi kongressia hyväksymään lakipaketin, joka laskee sekä yritysverotusta että kansalaisten tuloverotusta. Hän heitti sijoittajille luun näyttämällä vihreää valoa ulkomaisen omistuksen laajentamiselle, kun nyt ulkomaalainen sijoittaja voi useammalla toimialalla omistaa vain 40 % liiketoiminnastaan. Verotusta tehostetaan muuttamalla pankkisalaisuuslakia siten, että verottajalla on aiempaa laajempi pääsy kansalaisten tuloihin.

Duterte allekirjoitti Freedom of Information -määräyksen, jonka perusteella kansalaisilla on oikeus saada viranomaisten julkisia asiakirjoja pyynnöstä nähtäväkseen 15 päivän kuluessa. Senaatti on indikoinut hallinnollisen määräyksen kääntyvän laiksi nopealla aikataululla.

Ristiriitainen huumeidenvastainen sota laajenee

Yksi Duterten keskeinen vaalilupaus oli huumesyndikaattien tuhoaminen. Heinäkuun aikana 3005 ihmistä on pidätetty huumausainerikollisuuden vuoksi. Duterten aikana 331 huumerikoksiin yhteydessä olevaa henkilöä on saanut surmansa. Duterte on nimennyt viisi poliisin johtohahmoa, joiden hän katsoo sekaantuneen huumekauppaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet tappoja ja massapidätyksiä, joiden perustelut eivät kestä vettä. Synkintä huolta herättää Duterten aikomus palauttaa kuolemanrangaistus, joka edellyttää perustuslain rukkaamista. Presidentin mukaan ihmisoikeuksien kunnioittaminen ei saa olla tekosyy, jonka varjolla huumejengit tuhoavat maan. Senaatin ihmisoikeusvaliokunta on ottanut tutkittavakseen huumeidenvastaisissa poliisioperaatioissa kuolemiin johtaneet teot.

Taloudessa Duterte painottaa alueiden kehitystä ja vähävaraisimpia

Presidentti esitteli kesäkuun lopussa kymmenen sosioekonomista pointtiaan:

1)            edeltäjänsä Aquinon makrotaloudellisten linjausten jatkaminen,

2)            veronkannon tehostaminen,

3)            kilpailukyvyn ja bisneksen sujuvuuden parantaminen,

4)            infrastruktuurikulutuksen nostaminen 5 %:iin BKT:sta,

5)            maaseudun yritystoiminnan ja turismin kehittäminen,

6)            maanhankintaprosessien tehostaminen,

7)            henkiseen pääomaan panostaminen (etenkin terveydenhoito ja koulutus),

8)            varojen ohjaaminen innovaatioihin ja luovuuteen kannustamiseen,

9)            sosiaaliturvan parantaminen (ml. käteistuet vähävaraisimmille),

10)          perhesuunnittelun tukeminen

Suurimpien luottoluokittajien arvio maan taloudesta on investointikelpoinen ja vakaa "BBB". Standard & Poor´s arvioi maan talouden kasvavan tänä vuonna 6,0–6,5 %, kun ensimmäisellä neljänneksellä talous kasvoi peräti 6,9 % kotimaisen kysynnän tukemana. Monikansallisia yhtiöitä houkutellaan sijoittumaan pääkaupungin lisäksi Filippiinien maaseudulle ja saarille.

Filippiinit tunnustaa Etelä-Kiinan merestä annetun ratkaisun

Presidentti käsitteli tuoretta välitystuomioistuimen ratkaisua ohimennen ja mainitsi Filippiinien tunnustavan ja kunnioittavan Haagissa annettua ratkaisua. Ainoa vaihtoehto on pyrkiä rauhanomaiseen lopputulemaan Kiinan kanssa. Vastikään päättyneessä ASEANin ulkoministerien kokouksessa Laosissa ei päädytty mainitsemaan tuomioistuimen ratkaisua kokouksen julkilausumassa Filippiinien toiveesta huolimatta.

Presidentti torjuu Pariisissa luvatut päästövähennykset

Duterten mukaan hänen edeltäjänsä Aquinon tekemä lupaus kasvihuonepäästöjen laskemisesta 70 %:lla vuoteen 2030 mennessä ei ole realistinen, sillä maan teollistumisprosessin jatkamisen tulee mennä ympäristötavoitteiden edelle. Filippiinit toimi mainitussa Pariisin kokouksessa ilmastonmuutokselle haavoittuvien maiden ryhmän puheenjohtajana, mikä on saanut kansainvälisen ympäristöyhteisön varpailleen Duterten tuoreista puheista.

Presidentti haluaa ympäristöministeriönsä käyvän uudelleen läpi kaikki Etelä-Filippiinien Mindanaolla käynnissä olevat kaivoshankkeet, jotka ovat vieneet maita alueen alkuperäisväestöltä. Lumad-alkuperäisväestön asemaa parannetaan perustamalla heille oma TV-kanava ja rekisteröimällä heidän oikeutensa perintömaihinsa (ancestral domain).

Manilan liikennekaaosta halutaan setviä poikkeusoikeuksin

Filippiineillä ja etenkin pääkaupungissa Manilassa on tunnetusti kenties maailman pahimmat ruuhkat. Senaatissa on presidentin pyynnöstä vireillä aloite, joka myöntäisi Dutertelle poikkeusoikeudet (emergency powers) liikennekysymysten suhteen kahdeksi vuodeksi. Aloitteen tulee mennä läpi myös edustajainhuoneessa. Liikenneministeriö on mm. lisäämässä junien määrää ja luvannut kansalaisten näkevän muutoksen sadassa päivässä.

Presidentin puolue vahvoilla edustajainhuoneessa

Toukokuun vaaleissa osin valittu edustajainhuone ja senaatti aloittivat työnsä 25.7. Kongressin mielialoilla on ratkaiseva merkitys siihen, miten laajalti Duterte saa ajettua uudistuksiaan läpi. Edustajainhuoneessa presidentin puolueella, vasemmistolaisella PDP-Labanilla, on enemmistö, mutta senaatissa sitä edustaa ainoastaan vastavalittu johtaja/puhemies (Senate president).

Senaatin puhemieheksi nousi PDP-Labanin Aquilino "Koko" Pimentel. Myös kongressin puhemieheksi valituksi tulleella Pantaleon Alvarezilla on Duterten tuki takanaan. Alvarez vakuutti edustajainhuoneen tukevan Duterten lakiesityksiä. Niin Duterte, Pimentel kuin Alvarezkin tulevat Mindanaolta, mikä on poikkeuksellista Filippiinien vaalihistoriassa.

Federalismiprojekti etenee

Duterten kynnyskysymys on vallan keskittämisen vähentäminen. Hänen teesinsä mukaan vallan jakaminen osavaltiotasolle on välttämätöntä koko maan kehittymiselle. Presidentinvirasta ei ole kuitenkaan tarkoitus luopua kokonaan. Hän on valmis päättämään oman presidenttikautensa ennenaikaisesti, jos federalismi toteutuu jo ennen vuotta 2022. Tavoite edellyttää perustuslain muuttamista, josta syntynee kiivas keskustelu senaatissa. Seuraavaksi on luvassa maanlaajuinen valistuskampanja fe-deralismin vaikutuksista.

Sanasta miestä, sarvesta härkää

Presidentin visiossa etenkin Mindanaon alue kehittyy, voimaantuu ja rauhoittuu. Painotusta ilmentää etelässä aktiivisten muslimi- ja kommunistikapinallisten kanssa käytävien rauhanneuvottelujen vauhdittaminen. Alueiden kehitystä painottamalla presidentti tekee näkyvää pesäeroa edeltäjäänsä Aquinoon, jota on syytelty pääkaupunkikeskeisestä katsannosta. Presidentin mielestä koko maan on voitava kokea hyötyvänsä kansantalouden vaikuttavista kasvulukemista. Samaan aikaan Filippiinien on määrä puhdistua huumeista.

Suomen Malesian-suurlähetystö, Kuala Lumpur

Teemu Laakkonen

Päivitetty 2.8.2016

Takaisin ylös