Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 23.6.2016

Tansanian paikallishallinto-ohjelman varainkäyttöä koskeva tutkinta saatu päätökseen

Tansanian paikallishallintoa uudistavan ohjelman (LGRP II) taloushallinnossa ilmenneet epäselvyydet on nyt tutkittu. Asiasta on teetetty useita erityistilintarkastuksia, jotka on nyt saatu päätökseen.

Tilintarkastusraportin perusteella avunantajat tulevat perimään takaisin ei-hyväksyttävästi käytetyt varat, jotka ovat lopullisten selvitysten mukaan yhteensä noin  263 000 euroa. Tästä Suomen osuus on noin 71 000 euroa. Lisäksi avunantajat perivät takaisin vastoin kahdenvälisiä sopimuksia projektitileiltä maksetut verot ja tullit sekä tileille käyttämättä jääneet varat.

Väärinkäytetyillä varoilla tarkoitetaan mm. budjetoimattomia hankintoja sekä liian korkeita ja perusteetta maksettuja palkkioita.

Ulkoministeriö kertoi loppuvuodesta 2013 Tansanian paikallishallinnon uudistusohjelman taloushallintoa koskevista epäselvyyksistä.

Epäilyt taloushallinnon ongelmista heräsivät vuonna 2011 normaalin talousseurannan yhteydessä. Tukiohjelman maksuliikenne keskeytettiin helmikuussa 2013, ja avunantajat lopettivat rahoituksen ohjelmalle. Sen jälkeen asian selvittämistä jatkettiin.

Paikallishallinnon uudistusohjelman tavoitteena oli parantaa kuntien tuottamia peruspalveluita kansalaisille. Se vahvisti palveluntarjonnalle tärkeitä toimintoja, kuten suunnittelua ja budjetointia. Tansanian kunnat ovat kehittyneet huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana Tansanian valtion ja avunantajien yhteisen tuen tuloksena. Sen ansiosta ne voivat tuottaa peruspalveluita entistä paremmin.

"On tärkeää, että asia saadaan nyt perusteellisten selvitysten jälkeen päätökseen.  Kuntien ja paikallishallinnon kehittäminen on Tansanialle tärkeää. Luotamme siihen, että Tansanian kuntien tärkeää roolia palveluntarjoajina kehitetään myös jatkossa”, sanoo Itä- ja Länsi-Afrikan yksikönpäällikkö Helena Airaksinen ulkoministeriöstä.

Tilintarkastuksesta vastasi Tansanian kansallinen tilintarkastustoimisto. Tilintarkastus vahvistaa myös paikallisen tarkastusviraston toimintaa, jotta väärinkäytöksiä voidaan jatkossa estää tehokkaammin.

Suomi, Ruotsi, Hollanti, Irlanti, Japani ja Saksa tukivat yhteensä 16 miljoonalla eurolla paikallishallinnon uudistusohjelmaa vuosien 2009–2012 aikana. Suomen rahoitusosuus oli noin 5 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:  Yksikön päällikkö Helena Airaksinen, puh. 0295 351583  ja Suomen Tansanian-suurlähettiläs Pekka Hukka, puh. +255 22 2212 400

Takaisin ylös