Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 17.6.2016

Kansalaisyhteiskunta hakenut innokkaasti tukea  kehitysyhteistyö- sekä viestintä- ja globaalikasvatushankkeille

Keväällä järjestettyjen hakukierrosten tuloksena ulkoministeriö on vastaanottanut yhteensä 169 kehitysyhteistyöhankehakemusta sekä 58 viestintä- ja globaalikasvatushankehakemusta. Päätökset valmistuvat näillä näkymin vuoden loppuun mennessä.

Kansalaisjärjestöjen ja kuntien kehitysyhteistyöhankkeiden hakukierros vuosille 2017–20 päättyi 13.5.2016. Määräaikaan mennessä ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikkö vastaanotti yhteensä 169 hakemusta, joista uusia hakemuksia oli 99 ja jatkohankehakemuksia 70. Kansalaisjärjestöiltä saatiin 166 hakemusta ja kunnilta kolme. Täysin uusia hakijoita oli noin tusinan verran – valtaosa hakijoista on ennenkin hakenut hanketukea ulkoministeriöstä.

Eniten hakemuksia kohdistuu Somaliaan, yhteensä 21 kappaletta. Suurin osa Somaliaan hakevista toimijoista joko edustaa Suomessa asuvaa Somalia-diasporaa tai hyödyntää hankkeissaan diasporan asiantuntemusta maan tilanteesta. Toiseksi eniten hakemuksia tuli Tansaniaan, 17 kappaletta, ja kolmanneksi eniten Intiaan, 15 hakemusta. Myös Nepaliin ja Keniaan tuli molempiin noin tusinan verran hakemuksia.

Hankehakemukset keskittyvät paljolti opetus- ja terveysaloille, mutta myös ympäristö, maaseudun kehittäminen ja sanitaatio ovat suosittuja toimialoja. Suuri osa hankkeista pyrkii määrätietoisesti vahvistamaan kohdemaan kansalaisyhteiskuntaa ja ihmisoikeuksia, mukaan lukien sukupuolten välistä tasa-arvoa. Yhteensä tukea haettiin 56,6 miljoonaa euroa 1–4-vuotisille hankkeille.

Viestintä- ja globaalikasvatustuen (VGK) hakukierros vuosille 2017–2018 päättyi 8.6.2016. Määräaikaan mennessä ministeriö vastaanotti 58 hankehakemusta, joista enemmistö tuli aikaisemminkin VGK-tukea saaneilta järjestöiltä. Yhteensä tukea haettiin 4,6 miljoonaa euroa 1–2-vuotisille, Suomessa toteutettaville viestinnällisille ja kasvatuksellisille hankkeille.

Hakemuksia käsitellään ulkoministeriössä seuraavan puolen vuoden ajan, ja päätökset ovat tämänhetkisen tiedon mukaan odotettavissa ennen vuoden vaihdetta.

Takaisin ylös