Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 11.5.2016

Suomi lisää tukeaan Somalian jälleenrakennukseen

Tiedote 88/2016
11.5.2016

Suomi liittyy 4 miljoonan euron tuella Maailmanpankin Somaliaa avustavaan kumppanuusrahastoon. Rahastosta tuetaan koordinoidusti Somalian jälleenrakennusta ja kestävää kehitystä.

”Maailmanpankin Somalia-rahasto on tärkeä kanava, jonka kautta Somalian hallintoa uudistetaan ja taloutta elvytetään. Rahasto sopii hyvin Suomen tavoitteeseen edistää alueen rauhaa ja kehitystä”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

Suomen Somalian-suurlähettiläs Tarja Fernández allekirjoitti keskiviikkona Nairobissa sopimuksen Suomen liittymisestä rahastoon. Suomen maksatukset tehdään vuosina 2016–2019.

Suomen kehitysyhteistyö keskittyy entistä enemmän Somalian kaltaisiin vähiten kehittyneisiin ja hauraisiin valtioihin. Erityisesti painotetaan naisten ja tyttöjen oikeuksia sekä kehitysmaiden oman talouden kehitystä ja sen kautta työllisyyttä, elinkeinoja ja hyvinvointia.

Suomi on lisännyt tukeaan pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden lähtömaihin sekä runsaasti pakolaisia vastaanottaviin naapurimaihin. Näin vahvistetaan rauhan edellytyksiä ja parannetaan ihmisten toimeentulomahdollisuuksia. Samalla vaikutetaan siihen, ettei ihmisten tarvitsisi paeta kotimaastaan ja että he voisivat myös aikanaan palata sinne.

Maailmanpankin Somalian kumppanuusrahasto, Multi Partner-Fund (MPF) perustettiin vuonna 2015.  Kaikkiaan siihen on myönnetty 185 miljoonaa dollaria, josta 87,8 miljoonaa dollaria on jo käytetty Somalian jälleenrakennukseen ja kehitykseen. Suomen lisäksi MPF-rahastoon ovat myöntäneet rahaa EU, Norja, Ruotsi, Sveitsi, Iso-Britannia, Tanska ja Italia.

Maailmanpankin kumppanuusrahaston lisäksi Suomen kahdenvälistä kehitysapua suunnataan etenkin Somalian terveyspalveluiden kehittämiseen. Suomi tukee esimerkiksi YK:n lastenjärjestö UNICEFin hallinnoimaa YK:n yhteisterveysohjelmaa, joka tarjoaa äiti- ja lapsiterveyspalveluita Somaliassa. Suomi tukee myös kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n toteuttamaa Somalian terveyssektorin vahvistamisohjelmaa, jossa Suomen somali-diasporaan kuuluvat lääkärit ja sairaanhoitajat kehittävät Somalian terveydenhoitojärjestelmää. Kahdenvälisen avun lisäksi Suomi antaa Somaliaan humanitaarista apua sekä tukee Somaliassa toimivia suomalaisia kansalaisjärjestöjä.

Lisätietoja: Somalian maavastuuvirkamies Matti Karvanen, puh. 0295 351 806.

Takaisin ylös