Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 8.4.2016

Saudi-Arabian diplomaattikunnan ainoalla naiskakkosella on aito mahdollisuus vaikuttaa

Saudi-Arabiasta voi olla stereotyyppinen mielikuva. Naisdiplomaatin kolmen vuoden kokemus työskentelystä Suomen Riadin-edustustossa kertoo, että kyseessä on kiehtova asemamaa ja toimintaympäristö.

Kakkosnaisen arkea. Kuva amerikkalaisen koulun pihalta. Kuva: Jorge Gavidia Velezmoro
Kakkosnaisen arkea. Kuva amerikkalaisen koulun pihalta. Kuva: Jorge Gavidia Velezmoro

Usein negatiivista julkisuutta saava Saudi-Arabia koetaan monissa lähettävissä maissa äärimmäisen vaikeaksi toimintaympäristöksi naisille. Kokemuksen rintaäänellä voi sanoa, että kyseessä on kiehtova asemamaa ja toimintaympäristö suomalaiselle naisdiplomaatille.

Saudi-Arabiassa on yhä harvinaista, jos nainen edustaa maataan edustuston päällikön sijaisena tai on pitkään väliaikaisena asiainhoitajana. Yli 130 maan diplomaattikunnassa Suomi on ainoa maa, jolla nainen on kakkostasolla.

Kolme vuotta sitten naisia kehotettiin hakemaan edustuston päällikön sijaisen paikkaa Riadissa. Tiedossa ei siinä vaiheessa ollut, että kysymyksessä tulisi olemaan, ei ainoastaan päällikön sijainen, vaan väliaikainen asiainhoitaja.

Muutamilla muillakin mailla on naisia toiminut kakkostasolla, mutta luvut ovat yhä pieniä. Yhtään residenttiä naissuurlähettilästä Saudi-Arabia ei ole historiassaan vielä nähnyt.

Mrs ei ole painovirhe

Monissa työtehtävissä ja tapahtumissa on voinut todeta, kuinka onnistuneesti olemme asiamme hoitaneet. Saudi-Arabian viranomaiset eivät ole karsastaneet mieslegioonassa toimivaa naista. Viranomaisten kanssa on ollut helppo asioida ja yritysmaailma on ollut ihan yhtä lähestyttävissä.

Suomi tunnetaan vahvojen naisten maana. Naisten saama julkisuus ylittää isojen valtioiden päämiesten saaman julkisuuden. Viimeksi tämä noste julkisuudessa koettiin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan vierailun yhteydessä.

Käytännön järjestelyiden tasolla on jouduttu usein korostamaan, että tulossa ei ole Mr, vaan Mrs. Kyseessä ei siis ole painovirhe, vaan tulossa on nainen.

Yhteiskunnassa, jossa naisilla ja miehillä on rajoitettu mahdollisuus olla samoissa tiloissa, ovat suurimmiksi kysymyksiksi isoissa tilaisuuksissa nousseet käytännön järjestelyt. Näin on esimerkiksi diplomaattikunnan yhteisissä tapaamisissa. Kuningas Salmanin avatessa King Salman Centerin (humanitaarisen avun toimisto) lähettiläät odottivat, että ainoa nainen pääsi asettautumaan hyvin omalle paikalleen.

Kohtaamisia edustustossa. Kuvassa Suomen Riadin-suurlähettiläs Pekka Voutilainen, ministeri Lenita Toivakka, toimittaja Cyma Azyz ja Johanna Jokinen-Gavidia. Kuva: Irina Haltsonen
Kohtaamisia edustustossa. Kuvassa Suomen Riadin-suurlähettiläs Pekka Voutilainen, ministeri Lenita Toivakka, toimittaja Cyma Azyz ja Johanna Jokinen-Gavidia. Kuva: Irina Haltsonen

Suorat yhteydet naisvaikuttajiin

Naisdiplomaatin tärkein etuoikeus on mahdollisuus tavata saudinaisia täysin vapaasti ja rajoituksetta.

Saudinaisopiskelijoiden määrä on radikaalisti noussut yliopistoissa – lähes 60 prosenttia opiskelijoista on naisia. Saudi-Arabiassa on myös vahvoja, todellisia game changer -naisia. Suuri inspiraation lähde allekirjoittaneelle ovat olleet johtavat liike-elämässä toimivat naiset, Shura-neuvoston naisjäsenet, taiteilijat ja vuorikiipeilijät.

Suomen Riadin-lähetystö elää hektistä aikaa. Saudit ovat löytämässä Suomen entistä useammin liike-elämän ja eri yhteistyön aloilla. Suomen suurin kauppakumppani alueella joutuu tekemään uudistuksia oman taloutensa vakauttamiseksi. Kaupan luvut ovat kuitenkin sillä volyymilla, että voi hyvin sanoa bravo – hyvä Suomi ja Saudi-Arabia.

Perinteisten vahvuusalueiden ja toimintasektoreiden lisäksi lisämaustetta haetaan Keskuskauppakamarin naisten tapaamisesta Riadissa jo muutaman viikon kuluttua. Saudi-Arabiassa on valtaisa määrä naisten perustamia yrityksiä, ja johtajuuskoulutus on kovassa huudossa.

Suomalaista muotia on lobattu. Saudi-Arabia on shoppailun ihannemaa, ja siitä pitäisi nyt ottaa kaikki irti. Korkeat korot ja mielenkiintoiset kengät ovat kova sana Riadin ostosmaailmassa.

Avoin mieli ja vahva läsnäolo

Haluankin vahvasti viestittää niin yrityselämän kuin muiden alojen naisille, että Saudi-Arabia on merkittävä kauppa- ja yhteistyökumppani. Tänne kannattaa tulla luomaan kontaktipohjaa ja katsoa, mitä siitä seuraa.

Tärkeää on vahva läsnäolo. Kontakteja saadaan paikan päällä tutustumalla ja kehittelemällä yhdessä ideoita. Esimerkiksi Riadissa ja Jeddassa on naiskonsultteja, jotka neuvovat yrityksiä, miten perinteisillä naisia koskettavilla liike-elämän alueilla on hyvä edetä. Paikallisia osaajia kannattaa kuunnella.

Voiko nainen matkustaa yksin maahan ja mitä laitetaan päälle? Jos neuvotteluita käy nainen, onko se hyöty vai haitta? Edustusto voi neuvoa näissä kysymyksissä. Vaikka naisdiplomaatin vapaus liikkua on suurempi kuin liikematkalaisen, ovat yleiset arabimaailmaa koskettavat säännöt voimassa myös Saudi-Arabiassa.

Pukeutumiskoodi on selkeä. Se on abaya ja kaulan ympärille tai päähän kietaistu huivi. Ja abayoissa löytyy. Ne ovat todellinen muotitietoisen tutkimuskohde. Maahan voi nainen matkustaa siinä missä muuallekin. Yhteistyökumppaneiden kanssa kannattaa käydä läpi matkanjärjestelyt. Ja loppu onkin kiinni avoimesta asenteesta ja kunnioituksesta erilaisia kulttuureja kohtaan. Onnistuneita yhteistyöhankkeita tekevät niin naiset kuin miehet!

Jemen-ryhmä työn touhussa Johanna Jokinen-Gavidian kodissa. Kuva: Maria Samandar <br/><br/>
Jemen-ryhmä työn touhussa Johanna Jokinen-Gavidian kodissa. Kuva: Maria Samandar
 

Alueellinen todellisuus

Seuraavia viikkoja leimaa jännitys Jemenin rauhanprosessin etenemisestä. Edustustossa sitä seurataan tarkasti. Olen saanut harvinaisen mahdollisuuden emännöidä Jemen-ryhmää, jossa Yhdysvaltain ja Ison-Britannian Jemen-lähettiläät ovat pitäneet ajan tasalla Riadin kakkosvirkamiehiä.

Alue elää kriittisiä hetkiä myös Syyrian suhteen. Saudi-Arabia on aktiivinen ulkopoliittinen toimija ja alueen todellinen voimavaltio. Vaikka alueen tilanne on vähintäänkin huolestuttava, on rauhanneuvotteluissa niin Jemenin kuin Syyrian kohdalla toivoa. Suomi on tunnettu rauhanvälitys- ja sillanrakennustaidoistaan alueella.

Johanna Jokinen-Gavidia

Kirjoittaja on työskennellyt Suomen Riadin-edustustossa kakkosvirkamiehenä kolme vuotta.

Tämä dokumentti

Päivitetty 8.4.2016

Takaisin ylös