Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 3/23/2016

Liikennettä Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemilla rajoitetaan

Ulkoministeriö ja sisäministeriö tiedottavat
23.3.2016

Suomi ja Venäjä ovat sopineet, että Pohjois-Suomessa sijaitsevien Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen kautta pääsevät kulkemaan vain Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset, sekä heidän perheenjäsenensä. Nyt tehdyllä rajoituksella tarkennetaan Suomen ja Venäjän välistä valtiosopimusta rajanylityspaikoista vuodelta 1994.

Rajoittamisen tarkoituksena on ennaltaehkäistä organisoitua laitonta maahantuloa. Samalla vahvistetaan viime viikkoina Suomessa ja Venäjällä tehtyjen, laittomaan maahantuloon ja sen järjestämiseen liittyvien toimenpiteiden vaikutusta.

Suomi omalta osaltaan vastaa EU:n ulkorajasta, joka on myös Schengenin vapaan liikkuvuuden ulkoraja. EU-sitoumustensa mukaisesti Suomi pyrkii estämään uusien laittoman maahantulon väylien syntymisen.

Raja-Joosepin ja Sallan kautta kulkee vain vähän ihmisiä, joiden laillista ylikulkua rajoittamistoimet koskevat. Heillä on edelleen mahdollisuus käyttää muita Suomen ja Venäjän välisen rajan rajanylityspaikkoja.

Rajoitukset tulevat voimaan vuorokausi sen jälkeen kun asia on muodollisesti vahvistettu noottienvaihdolla. Sitä ennen asia käsitellään valtioneuvoston yleisistunnossa ja presidentin esittelyssä.

Kyse on tilapäisestä järjestelystä, joka kestää enintään 180 vuorokautta. Tilanteen kehittymistä ja toimenpiteiden vaikutuksia seurataan jatkuvasti. Mahdollisista jatkotoimenpiteistä päätetään tilanteen mukaisesti.

Lisätietoja rajoitusten käytännön vaikutuksista antaa eversti Jaakko Ritola, Rajavartiolaitoksen esikunta, p. 0295 421 191, jaakko.ritola@raja.fi.

This document

Updated 3/23/2016

Takaisin ylös