28.3.2024

Island: resemeddelande

Risknivå

Iaktta normal försiktighet

Ytterligare uppgifter om risknivån

Island är ett tryggt resmål. Naturen och de ombytliga väderförhållandena förutsätter uppmärksamhet.

Aktuellt

På Reykjaneshalvön på Island skedde vulkanutbrott den 18 december 2023, den 14 januari 2024, den 8 februari 2024 och den 16 mars 2024. Vulkanutbrotten har inte orsakat störningar i den internationella eller nationella flygtrafiken. Människor uppmanas att hålla sig borta från vulkanområdet.

Reykjaneshalvön är fortfarande seismiskt aktiv, och nya vulkanutbrott är möjliga. . I området ligger bland annat staden Grindavík, spaanläggningen Blue Lagoon och kraftverket Svartseng. Finländare som besöker området, till exempel Blue Lagoon, uppmanas att följa läget och myndigheternas anvisningar och läsa evakueringsinstruktionerna. Dessutom lönar det sig att följa situationen i fråga om de gaser som orsakas av utbrotten.

Säkerhetsinformation om Island:
Resesäkerhet på Island: http://www.safetravel.is/(Länk till en annan webbplats.)
Information om seismisk aktivitet Islands meteorologiska institut: http://en.vedur.is(Länk till en annan webbplats.) och Islands räddningsväsende: https://www.almannavarnir.is/english/(Länk till en annan webbplats.)
Webbplatsen för spaanläggningen Blue Lagoon: https://www.bluelagoon.com/(Länk till en annan webbplats.)

                                                                                                                                                                                                               Island är i allmänhet ett tryggt land.

Utrikesministeriets resemeddelanden är rekommendationer

Du är alltid själv ansvarig för ditt beslut om vart du reser och när du reser. De lokala myndigheterna har det primära ansvaret för att trygga säkerheten för alla som befinner sig i landet och i nödsituationer ansvarar de för sök- och räddningsinsatser. I krissituationer ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar. Följ mediernas nyhetsrapportering och informationen på ambassadens webbplats och i sociala medier. Utrikesministeriet och Finlands ambassader och konsulat hjälper finländare enligt lagen om konsulära tjänster. Om Finland inte har diplomatisk representation i ett land utanför EU kan du vända dig till en annan EU-stats representation. Om du deltar i en paketresa är det i första hand researrangören som hjälper dig.
[Lagen om konsulära tjänster] (http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1999/19990498)
EU-direktivet om konsulärt skydd för EU-medborgare (Länk till en annan webbplats.)
Lagen om kombinerade resetjänster(Länk till en annan webbplats.)

Vi rekommenderar att du alltid tecknar en reseförsäkring. Om du har en sjukdom eller är gravid, om du reser till ett farligt område eller om du tänker ägna dig åt någon riskfylld idrott eller hobby, kontrollera med ditt försäkringsbolag när din reseförsäkring gäller och vad den täcker. Det är dyrt och svårt att transportera hem en sjuk eller död person utan en heltäckande försäkring. Man får inte heller alltid vård utomlands utan en betalningsförbindelse eller förhandsbetalning.

Gör en reseanmälan på: https://matkustusilmoitus.fi/(Länk till en annan webbplats.)

Allmänna säkerhetsläget

Det allmänna säkerhetsläget är gott.
Allmänt nödnummer: 112.

Brottsligheten

Isländska polisens kontaktuppgifter:
Ríkislögreglustjórinn
Skúlagata 21
101 Reykjavík
Iceland

Telefonnummer: +354 444 2 500
e-post: rls@rls.is

Den isländska polisens webbplats (på engelska) http://www.logreglan.is/english/(Länk till en annan webbplats.)

I problemsituationer kan du även kontakta Reykjaviks socialjour: Thjónustumidstöd Midborgar og Hlída, Laugavegur 77, Reykjavík, tfn + 354 411 1600, e-post: vmh@reykjavik.is
is

Om ditt pass försvinner eller blir stulet ska du göra en anmälan till den lokala polisstationen. Om Finland inte har en ambassad eller ett konsulat i landet kan du ansöka om en provisorisk resehandling (Emergency Travel Document, ETD) vid en annan EU-stats ambassad.

Ta kopior av dina viktigaste dokument, såsom passet och biljetterna, och förvara dem skilt från originalen.

Trafiken

Ringvägen (Riksväg 1) som går runt Island är nästan helt asfalterad, men det kan förekomma gropar och skador i vägytan. Broarna är oftast enfiliga.

Kontrollera väderprognosen och vägarnas skick innan du ger dig av med bil. Det är förbjudet att köra utanför vägarna. Undvik att köra i sandområdena på södra Island, även på riksväg 1, vid kraftig vind.

I inlandet finns det helt obebodda bergiga ödemarksområden och där finns ingen service. Vägarna i inlandet är avsedda för terrängbilar med fyrhjulsdrift. Följ alltid anvisningarna längs med vägen i inlandet. Området är endast öppet sommartid.

Var särskilt försiktig när du kör över vattendrag. Flodfårorna kan vara mycket djupa. Väderförhållandena, tiden på dygnet och övrig trafik påverkar flodernas flöde och det är inte alltid möjligt att ta sig över.

Isländska vägverket (på engelska) http://www.road.is/(Länk till en annan webbplats.)
Isländska vägstyrelsen (på engelska) https://www.icetra.is/(Länk till en annan webbplats.)

Naturförhållanden

Island ligger i ett seismiskt aktivt område och det finns en risk för jordbävningar. Om det inträffar en jordbävning ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar. På Seismologiska institutets webbplats finns information på finska om hur man ska agera vid en jordbävning: https://www2.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille(Länk till en annan webbplats.)

På Island förekommer ofta mycket hård vind, snöstormar och översvämningar.

På vandringar och utflykter i naturen ska man följa de lokala myndigheternas anvisningar. Man ska inte gå ut på glaciärerna utan guide.

På webbplatsen Safe Travel kan du ladda ner appen 112 för smarttelefoner. Appen är särskilt bra att ha i inlandet där det sällan finns täckning för mobiltelefoner. Appen är gratis och det debiteras sms-avgift när man uppdaterar positionsdata.

Resesäkerhet på Island (på engelska) http://www.safetravel.is/(Länk till en annan webbplats.)
De senaste meddelandena och anvisningarna om var du kan röra dig, förändringar i väderleken samt naturförhållandena på Island hittar du på det isländska räddningsverkets och meteorologiska institutets webbplatser.

Resesäkerhet i Island (på engelska) http://www.safetravel.is/(Länk till en annan webbplats.)

Islands meteorologiska institut (på engelska): http://en.vedur.is(Länk till en annan webbplats.)
Islands räddningsväsende (på engelska): https://www.almannavarnir.is/english/(Länk till en annan webbplats.)

Hälsoläget

Ambassaden rekommenderar att alla skaffar ett europeiskt sjukvårdskort (EHIC). Med det avgiftsfria kortet som beviljas av Folkpensionsanstalten får den resande nödvändig vård i akuta sjukdomsfall på samma villkor och till samma pris som landets invånare. Sjukvårdskortet ersätter dock inte en reseförsäkring eller sjuktransporter från utlandet till hemlandet. Mer information om det europeiska sjukvårdskortet finns på Folkpensionsanstaltens webbplats: https://www.kela.fi/web/sv/europeiska-sjukvardskortet(Länk till en annan webbplats.)

Om du anlitar hälso- eller sjukvården ska du visa upp ett identitetsbevis.

Island har slopat alla restriktioner som gäller covid-19-pandemin. Ytterligare information: https://finlandabroad.fi/web/isl/aktuellt/-/asset_publisher/T01HPEq0q7JC/content/koronavirusuutiset-islannissa-2/384951?(Länk till en annan webbplats.)

Isländska hälsomyndigheten (på engelska) https://www.landlaeknir.is/koronaveira/english/(Länk till en annan webbplats.)

Läs mer om hälsovården och hitta nyttiga länkar (på engelska): https://www.government.is/topics/life-and-health/(Länk till en annan webbplats.)

Om du har en sjukdom eller är gravid, om du reser till ett farligt område eller om du tänker ägna dig åt någon riskfylld idrott eller hobby, kontrollera med ditt försäkringsbolag när din reseförsäkring gäller och vad den täcker. Det är dyrt och svårt att transportera hem en sjuk eller död person utan en heltäckande försäkring. Man får inte heller alltid vård utomlands utan en betalningsförbindelse eller förhandsbetalning.

Kontrollera alltid innan du reser vilka smittsamma sjukdomar som finns på resmålet och vilka vaccin som rekommenderas. Du hittar information på följande webbplatser:
Institutet för hälsa och välfärd: ”Matkailijan terveysopas”(Länk till en annan webbplats.)
Världshälsoorganisationen WHO(Länk till en annan webbplats.)
Europeiska byrån för smittsamma sjukdomar(Länk till en annan webbplats.)

Inresebestämmelser

På grund av coronaviruspandemin kan reserestriktioner och karantänsbestämmelser ändras plötsligt, så det är särskilt viktigt att följa det aktuella läget i de lokala myndigheternas information, på ambassadens webbplats och i sociala medier.

Läs de lokala myndigheternas information på följande webbplatser:

Lokal webbplats om covid-19 (på engelska): https://www.covid.is/english(Länk till en annan webbplats.)

Sida för lokala myndigheter (på engelska): https://www.almannavarnir.is/english/news(Länk till en annan webbplats.)

Islads ambassad i Helsingfors (på engelska) http://www.iceland.is/iceland-abroad/fi(Länk till en annan webbplats.)

UM ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser, till exempel villkor för passets giltighet eller visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos mållandets egna myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.

Läs mer om finska medborgares resedokument: https://um.fi/passi/.

Kontaktuppgifter


Jour: I nödfall kan du kontakta utrikesministeriets konsulära jour: tfn +358 9 1605 5555 och e-post paivystys.um@gov.fi.

Före resan, kom ihåg:

1

Resemeddelanden

I utrikesministeriets resemeddelanden hittar du information om det allmänna säkerhetsläget på resmålet samt om politiska och kulturella förhållanden som kan har inverkan på resesäkerheten.

Läs resemeddelanden
2

Reseanmälan

Om du reser på egen hand eller är på väg till ett riskfyllt område lönar det sig att göra en reseanmälan. Det innebär att du uppger dina kontaktuppgifter till utrikesministeriet så att det får kontakt med dig om en kris eller en nödsituation uppstår.

Gör en reseanmälan
3

Reseförsäkring

Rörelsefrihet är en grundlagsrättighet för finländarna. Du bestämmer själv vart du vill resa och vilka risker du är beredd att ta. Det är viktigt att teckna en täckande reseförsäkring innan resan.

Försäkra dig
4

Resedokument

Kontrollera att dina resedokument är i skick innan du reser. Vänd dig till destinationslandets ambassad för att kontrollera bestämmelser angående pass och visum.

Kontrollera resedokument