Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 26.2.2016

Yritysten katseet Länsi-Afrikassa – vetoapua tarvitaan Nigeriassa ja Ghanassa

Vienninedistämismatkat ovat mainio tapa avata ovia ja auttaa yrityksiä kontaktien luomisessa. Alivaltiosihteeri Matti Anttosen johtamalle Team Finland -matkalle Ghanaan ja Nigeriaan osallistui helmikuussa toistakymmentä suomalaisyritystä. Valtuuskunnan jäsenet edustivat cleantechin, tietoliikennesektorin, koulutuksen sekä terveyssektorin alalla toimivia yrityksiä. Matka järjestettiin yhdessä Finpron kanssa.

Yksityisen sektorin toimijoiden lisäksi yritysvaltuuskunta tapasi sekä ministereitä että muita valtiollisten instituutioiden edustajia.  Kuvassa Ghanan luonnonvaraministeri Nii Osah Mills, alivaltiosihteeri Matti Anttonen ja suurlähettiläs Pirjo Suomela-Chowdhury. Kuva: Helena Kiiskinen
Yksityisen sektorin toimijoiden lisäksi yritysvaltuuskunta tapasi useita ministereitä ja valtiollisten instituutioiden edustajia. Kuvassa Ghanan maa- ja luonnonvaroista vastaava ministeri Nii Osah Mills, alivaltiosihteeri Matti Anttonen ja suurlähettiläs Pirjo Suomela-Chowdhury. Kuva: Helena Kiiskinen

"Vierailu oli erinomainen tilaisuus esitellä suomalaista huippuosaamista Nigerian yli 185 miljoonan ja Ghanan lähes 30 miljoonan kuluttajan markkinoilla", Anttonen toteaa.

Lähivuosina odotukset Afrikan maiden talouskasvulle ovat merkittäviä. Suomen mahdollisuudet ja lähtökohdat kaupan kasvattamiseen Ghanan ja Nigerian kanssa ovat hyvät. Myönteinen Suomi-kuva ja suomalaistuotteiden laadukkuus ovat jo molemmissa maissa tiedossa.  Matkan tavoitteena oli auttaa suomalaisyrityksiä lisäämään kauppaa näiden maiden kanssa. 

Matkan aikana järjestettävissä korkean tason tapaamisissa edistettiin suomalaisyritysten kauppayhteyksiä ja -hankkeita molemmissa maissa. Alivaltiosihteeri Anttonen tapasi suomalaisyritysten edustajien kanssa paikallisten yksityisen sektorin toimijoiden lisäksi sekä ministereitä että muita valtiollisten instituutioiden edustajia.

”Lopputuloksena oli todella kattava joukko korkean tason tapaamisia. Esimerkiksi Nigeriassa delegaatio tapasi maan energia-, ympäristö-, puolustus-, viestintä-, opetus-, vesi- ja apulaisterveysministerit sekä Lagosin osavaltion kuvernöörin ja osavaltion rakennusasioista vastaavan komissaarin”, Suomen Nigerian-suurlähettiläs Pirjo Suomela-Chowdhury luettelee.

Kilpailu on kovaa Länsi-Afrikassakin

Edustustolla on tärkeä rooli suomalaisen elinkeinoelämän etujen edistämisessä läntisessä Afrikassa. Mitä parempi käsitys suurlähetystössä on yritysten toiminnasta ja intresseistä alueella ja mitä tutumpaa yritysten väki edustustolle on, sitä paremmin se pystyy toimimaan yritysten tukena ja myös aktiivisesti tarjoamaan omia palveluitaan.

”Tästä syystä rohkaisemmekin yrityksiä olemaan edustustoon yhteydessä. Silloin kun katsomme asian kuuluvan suurlähetystölle, eikä ennemmin esimerkiksi Finprolle, panemme mietintämyssyn päähän ja otamme kontaktimme käyttöön, jotta asiaa saataisiin mahdollisimman sujuvasti vietyä eteenpäin. Samoin kun tapaan poliittista johtoa Nigeriassa tai sivuakkreditointimaissa Ghanassa, Beninissä tai Liberiassa, tiedustelen myös usein aktiivisesti etukäteen yrityksiltä mahdollisista ajankohtaisista esille otettavista asioista”, Suomela-Chowdhury kiteyttää.

Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio ja tärkeä kauppakumppani Suomelle Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Kuva: Helena Kiiskinen
Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio. Muutamat suuret suomalaisyritykset harjoittavat maassa tuottavaa liiketoimintaa. Kuva: Helena Kiiskinen

Länsi-Afrikan markkinoille halajavilla pitää olla valmiutta tutustua kunnolla paikalliseen toimintakulttuuriin ja markkinoihin ja panostaa sellaisiin asioihin kuin luotettavan paikallisen kumppanin identifiointiin. 

”Helpommalla ei varmasti pääse kuin muualla, eikä heikommilla tuotteilla. Kilpailu on kovaa, asiakkaat vaativia ja markkinat kehittyvät nopeasti. Lisäksi tulee olla "streetwise", eli aina realistinen ja huomioida muun muassa infrastruktuuriin, turvallisuuteen ja hyvään hallintoon liittyvät haasteet ja puutteet", Suomela-Chowdhury muistuttaa.

Yritysten kiinnostus selvässä kasvussa – moni aloittaa nollasta

Finpron Länsi-Afrikan johtajan Olu Raheemin mukaan Ghana ja Nigeria ovat edelleen suhteellisen tuntemattomia kohteita suomalaisyrittäjille, mutta kiinnostus on selvässä kasvussa.

”Yritysten aktiivisuus ja kyselyt ovat kuitenkin lisääntyneet, ja näillä markkinoilla on paljon kasvumahdollisuuksia”, hän toteaa.

Koska markkinat ovat aika tuntemattomat osalle yrityksistä ja moni aloittaa nollasta, on perusapu tarpeen ja sitä arvostetaan. Finpro voi auttaa varsinaisessa partnerihaussa joko suoraan neuvomalla tai ohjaamalla yrityksiä paikallisten konsulttien puheille.

”Yritykset kaipaavat muun muassa yleistä tietoa markkinoista, toimintatavoista, maksuehdoista, taustojen selvityksiä ja liiketapaamisien järjestämistä. Liikekumppaneiden, myyntikanavien etsiminen ja kohdennetut markkinatutkimukset ovat myös kysyttyjä”, Raheem kertoo.

Nigerian ympäristöministeri Amina Ibrahim Mohammed oli kiinnostunut suomalaisesta ympäristöalan osaamisesta. Kuva: Helena Kiiskinen
Nigerian ympäristöministeri Amina Ibrahim Mohammed oli kiinnostunut suomalaisesta ympäristöalan osaamisesta. Kuva: Helena Kiiskinen

Hänen mukaansa vetoavusta on hyötyä, sillä markkinoilla arvostetaan korkea-arvoisia virkamiehiä ja poliittisia päättäjiä. Erityisesti järjestäjien aktiivisuutta ja kykyä saada tapaamisia hankalasti tavoitettavien päättäjien kanssa on kiitelty tällä matkalla.

”Valitettavasti joskus poliittiset päättäjät tuovat mukanaan näissä maissa tutuksi tulleen virallisiin valtiovierailuihin liittyvän repertuaarin, jossa yrityksien tavoitteet voivat hieman jäädä varjoon. On pyrittävä löytämään sopiva tasapaino ja välillä taistelltava, että saadaan yritysten intressit keskiöön”, Raheem summaa.

Diakonia-ammattikorkeakoulu palaa paikalle jo keväällä

Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy (Diak) on toiminut pitkään kehitysyhteistyöhankkeissa itäisessä ja eteläisessä Afrikassa, muun muassa Keniassa, Tansaniassa ja Swazimaassa. Ghana on puolestaan ollut suosittu opiskelijoiden harjoitteluvaihtokohteena.

”Muutoin Länsi-Afrikka on meille uusi alue. Varsinainen koulutusvienti on meillä alkavassa vaiheessa ja vienninedistämismatka tuntui erittäin hyvältä välineeltä uusien mahdollisuuksien kartoittamiseen. Vaikka vierailuaika kummassakin maassa oli lyhyt, oli tärkeää päästä paikan päälle. Saimme matkalla runsaasti pohjatietoa, joiden perusteella voimme suunnata Länsi-Afrikan avauksiamme paikallisten tarpeiden mukaan, Diakin kansainvälisten asioiden päällikkö Riikka Hälikkä toteaa.

Suomalainen koulutusjärjestelmä kiinnosti sekä Ghanassa että Nigeriassa. Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy:n kansainvälisten asioiden päällikkö Riikka Hälikkä ja yliopettaja Ikali Karvinen loivat paljon hyödyllisiä kontakteja. Kuva: Helena Kiiskinen
Suomalainen koulutusjärjestelmä ja Pisa-menestys kiinnostivat sekä Ghanassa että Nigeriassa. Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy:n kansainvälisten asioiden päällikkö Riikka Hälikkä ja yliopettaja Ikali Karvinen saivat matkalla paljon hyödyllisiä kontakteja. Kuva: Helena Kiiskinen

”Suomen suurlähetystö Nigeriassa teki paljon työtä vierailun ohjelman eteen ja avasi ovia muun muassa opetusministeriöihin ja terveysministeriöihin. Viennin edistämisen tukitoimien tuntemuksesta on hyötyä kehittäessämme Diakin koulutusvientikokonaisuutta. Olemme keväällä palaamassa Ghanaan ja Nigeriaan markkinoimaan paikallisiin tarpeisiin räätälöityjä koulutuksia”, Hälikkä kertoo.

Hälikän mukaan yritysvaltuuskunnan jäsenten kesken oli erittäin hyvä ja kannustava yhteishenki.

”Saimme vienninedistämisdelegaation ensikertalaisina paljon tukea ja apua kokeneilta vientiammattilaisilta. Vastaanotoilla tapasimme laajasti paikallisten ja kansainvälisten yritysten, järjestöjen ja korkeakoulujen edustajia. Meillä ei ollut laajaa verkostoa Länsi-Afrikassa, joten verkostoituminen matkan aikana oli osaltaan tärkeää pohjatyötä”, hän kiittelee.

Edustuston monipuoliset kontaktit käytössä

Yritysvierailun järjestelyt ovat aina iso voimanponnistus edustustolle, niin myös Abujassa. Edustuston aktiivinen verkostoituminen ja panostaminen mediasuhteisiin kantoivat runsaasti hedelmää. Vierailu sai paljon mediahuomiota osakseen molemmissa maissa.

”Osa paikallisten tiedotusvälineiden kiinnostuksesta vierailua kohtaan oli edustustosta riippumatonta, mutta panostimme hyvin paljon myös olemassa oleviin mediakontakteihimme ja -kanaviimme, joiden kautta saimme näkyvyyttä niin sähköisessä kuin painetussa mediassa. Nigerian aktiivisesti Suomesta kiinnostunut media on ollut minulle täällä iloinen yllätys. Julkisuus on antanut mahdollisuuden tuoda esille Suomen vahvuuksia”, Suomela-Chowdhury toteaa.

Senaattori Oluremi Tinubu otti vieraat vastaan Nigerian senaatissa. Kuva: Helena Kiiskinen
Vierailu sai paljon mediahuomiota osakseen sekä Ghanassa että Nigeriassa. Senaattori Oluremi Tinubu (vas.) otti  vieraat vastaan Nigerian senaatissa. Kuva: Helena Kiiskinen

Edustustolle verkostoituminen on jatkuvaa aktiivista toimintaa ja kaiken perusta. Se vaatii aikaa, innostusta, näkemystä sekä aitoa kiinnostusta ihmisiin ja asioihin.

”Verkot pitää heittää vesille silloin, kun merenelävistä ei vielä ole huutava tarve. Siinä vaiheessa kun kontaktille olisi käyttöä, on verkostojen luominen jo liian myöhäistä. Asioiden hoitaminen on aina niin paljon helpompaa silloin, kun tuntee ihmiset”, Suomela-Chowdhury kertoo.

Niin Accrassa kuin Abujassa pidetyissä vastaanotoissa oli laaja ja korkeatasoinen osanottajajoukko.

”Muun tärkeän vieraskunnan ohella Ghanassa vastaanotolle osallistui kaksi keskeistä ministeriä ja Nigeriassa tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan peräti kaksi ministeriä, kaksi varaministeriä, maan entinen ulkoministeri sekä joukko senaattoreita”, Suomela-Chowdhury kertoo.

Helena Kiiskinen
Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla.

Lisää kuvia ulkoministeriön Facebook-sivustolla

Takaisin ylös