3.4.2024

Brunei: resemeddelande

Risknivå

Iaktta normal försiktighet

Ytterligare uppgifter om risknivån

Tryggt resmål, iaktta normal försiktighet. Muslimsk stat, respektera lokala seder. Sträng narkotikalagstiftning.

Aktuellt

Följ de lokala myndigheternas information för att hålla dig uppdaterad om läget i Brunei. Ambassaden delar också aktuell information i sociala medier.

Utrikesministeriets resemeddelanden är rekommendationer

Du är alltid själv ansvarig för ditt beslut om vart du reser och när du reser. De lokala myndigheterna har det primära ansvaret för att trygga säkerheten för alla som befinner sig i landet och i nödsituationer ansvarar de för sök- och räddningsinsatser. I krissituationer ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar. Följ mediernas nyhetsrapportering och informationen på ambassadens webbplats och i sociala medier. Utrikesministeriet och Finlands ambassader och konsulat hjälper finländare enligt lagen om konsulära tjänster. Om Finland inte har diplomatisk representation i ett land utanför EU kan du vända dig till en annan EU-stats representation. Om du deltar i en paketresa är det i första hand researrangören som hjälper dig.
[Lagen om konsulära tjänster] (http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1999/19990498)
EU-direktivet om konsulärt skydd för EU-medborgare (Länk till en annan webbplats.)
Lagen om kombinerade resetjänster(Länk till en annan webbplats.)

Vi rekommenderar att du alltid tecknar en reseförsäkring. Om du har en sjukdom eller är gravid, om du reser till ett farligt område eller om du tänker ägna dig åt någon riskfylld idrott eller hobby, kontrollera med ditt försäkringsbolag när din reseförsäkring gäller och vad den täcker. Det är dyrt och svårt att transportera hem en sjuk eller död person utan en heltäckande försäkring. Man får inte heller alltid vård utomlands utan en betalningsförbindelse eller förhandsbetalning.

Gör en reseanmälan på: https://matkustusilmoitus.fi/(Länk till en annan webbplats.)

Allmänna säkerhetsläget

Generellt sett är det tryggt att resa i Brunei. Resenärer bör dock iaktta allmän försiktighet.

Nödnumret till polisen är 993, till ambulansen 991 och till brandkåren 995.

Brottsligheten

Det förekommer lite brottslighet, och våldsbrott är sällsynta. Småbrottslighet, såsom snatteri och ficktjuveri, förekommer sporadiskt. Det gäller att ha ett öga på passet och värdeföremålen. Om passet försvinner eller blir stulet ska man anmäla händelsen till lokalpolisen och be om en polisrapport på engelska.

Om ditt pass försvinner eller blir stulet ska du göra en anmälan till den lokala polisstationen. Om Finland inte har en ambassad eller ett konsulat i landet kan du ansöka om en provisorisk resehandling (Emergency Travel Document, ETD) vid en annan EU-stats ambassad.

Ta kopior av dina viktigaste dokument, såsom passet och biljetterna, och förvara dem skilt från originalen.

Trafiken

I Brunei är det vänstertrafik som gäller. Om du råkar ut för en trafikolycka som fordonsförare ska du inte avlägsna dig från olycksplatsen innan polisen anlänt.

Naturförhållanden

Brunei är inte egentligen ett jordbävningsområde, men konsekvenserna av jordbävningar i närbelägna regioner kan även påverka Brunei, och jordbävningar under havsytan kan orsaka tsunamier.

I havsområdet förekommer maneter, vars bränntrådar kan vara mycket farliga och kräva akut läkarvård.

Iaktta lokalmyndigheternas anvisningar i farosituationer.

Hälsoläget

Hälsokontroller och andra specialarrangemang kan orsaka fördröjningar på flygplatsen, vid gränsen och i samband med resor i allmänhet. Vi rekommenderar att du reserverar mer tid än vanligt för alla resor.

Den lokala primärvården är på en relativt god nivå, men i allvarliga fall bör man överväga sjukhusvård i till exempel Singapore.

Denguefeber förekommer i Brunei. Sjukdomen sprids via mygg.

Om du har en sjukdom eller är gravid, om du reser till ett farligt område eller om du tänker ägna dig åt någon riskfylld idrott eller hobby, kontrollera med ditt försäkringsbolag när din reseförsäkring gäller och vad den täcker. Det är dyrt och svårt att transportera hem en sjuk eller död person utan en heltäckande försäkring. Man får inte heller alltid vård utomlands utan en betalningsförbindelse eller förhandsbetalning.

Kontrollera alltid innan du reser vilka smittsamma sjukdomar som finns på resmålet och vilka vaccin som rekommenderas. Du hittar information på följande webbplatser:
Institutet för hälsa och välfärd: ”Matkailijan terveysopas”(Länk till en annan webbplats.)
Världshälsoorganisationen WHO(Länk till en annan webbplats.)
Europeiska byrån för smittsamma sjukdomar(Länk till en annan webbplats.)

Lokala lagar och seder

Brunei har en sträng narkotikalagstiftning, och i vissa situationer kan narkotikabrott även medföra dödsstraff. Sedan 1.4.2019 iakttar Brunei den islamska sharia-lagen, som också kan tillämpas på icke-islamska turister. Homosexualitet har kriminaliserats och kan medföra fängelsestraff i rentav 10 år eller bötesstraff. Det är förbjudet att sälja alkohol i Brunei.

Eftersom Brunei är ett islamskt land, är det bra om resenärer iakttar lokala seder och undviker att klä sig i exponerande kläder. Det är förbjudet att förtära alkohol på offentliga platser och i offentliga lokaler, liksom också att äta eller dricka offentligt under ramadan.

Enligt strafflagen i Brunei kan påföljden för vissa brott vara hudud-straff enligt sharia, såsom amputation, stening eller prygling.

Inresebestämmelser

På grund av coronaviruspandemin kan reserestriktioner och karantänsbestämmelser ändras plötsligt. Därför är det viktigt att följa aktuella myndighetsmeddelanden.

Ytterligare information för inresetillstånd till Brunei på engelska: http://www.immigration.gov.bn/visiting.htm.

UM ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser, till exempel villkor för passets giltighet eller visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos mållandets egna myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.

Läs mer om finska medborgares resedokument: https://um.fi/passi/.

Kontaktuppgifter


Jour: I nödfall kan du kontakta utrikesministeriets konsulära jour: tfn +358 9 1605 5555 och e-post paivystys.um@gov.fi.