Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 2.2.2016

Papua-Uusi-Guinea: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Rikollisuuden riski on erittäin suuri. Luonnonmullistusten ja poliittisten levottomuuksien uhka olemassa.

Ajankohtaista

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia, matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta. Hätätilanteissa vastuu etsintä- ja pelastustoimista on paikallisilla viranomaisilla. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498) mukaisesti.

UM suosittelee erityisesti omatoimimatkaajille matkustusilmoituksen tekemistä. Ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi (https://matkustusilmoitus.fi). Kattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Yleinen turvallisuustilanne

Monet turistien suosimat provinssit ovat suhteellisen rauhallisia, mutta matkasuunnitelmia tehtäessä on hyvä ottaa yhteyttä paikallisiin viranomaisiin tai Suomen kunniakonsulaattiin, sillä turvallisuustilanne vaihtelee alueittain. Vältä suuria väkijoukkoja ja poliittisia kokouksia. Poliittisten levottomuuksien uhka on olemassa.

Rikollisuus

Pääkaupunki Port Moresbyssa ja myös muilla kaupunkialueilla autovarkaudet, ryöstöt ja pahoinpitelyt ovat yleisiä. Laen kaupungin ja Nadzanin lentokentän välisellä valtatiellä matkustavien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Vältä syrjäisiä alueita ja yksin liikkumista varsinkin pimeällä. Arvoesineet kannattaa pitää poissa näkyvistä ja etenkin naisten on syytä pukeutua maltillisesti.

Liikenne

Julkinen liikenne on epäluotettavaa, ja teiden kunto on yleensä huono.

Luonnonolot

Papua-Uusi-Guinea sijaitsee aktiivisella maanjäristysalueella. Rannikkoalueilla, erityisesti maan pohjoispuolella, on hyökyaaltovaara maanjäristysten esiintyessä merialueilla.

Erityiset turvallisuusriskit

Pääkaupunki Port Moresbyssä rikollisuus on erittäin yleistä. Kaduilla liikkuminen pimeällä ja ilman autoa ei ole suositeltavaa.

Terveys

Suomella ja Papua-Uusi-Guinealla ei ole sosiaaliturva- tai sairausvakuutussopimusta. Terveydenhuollon palvelut maassa ovat rajalliset. Malaria on yleistä monilla alueilla, etenkin sadekaudella marraskuusta huhtikuuhun. Myös denguekuumetta esiintyy erityisesti ranta-alueilla. Tuberkuloosi on yleinen, myös koleraa ja punatautia esiintyy. HIV/AIDS ja muiden sukupuolitautien kantajien määrä on korkea.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
https://www.thl.fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
* Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
* Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Huumeiden hallussapidosta, käytöstä ja kauppaamisesta seuraavat rangaistukset ovat ankaria ja usein pitkäaikaisia vankeusrangaistuksia. Homoseksuaalisuus kriminalisoitu ja julkisista hellyydenilmauksista saattaa olla seurauksena vankeustuomio.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Ajankohtaiset maahantulosäädökset tulee varmistaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15711&contentlan=1&culture=fi-FI

Canberran-suurlähetystö

Yhteystiedot

12 Darwin Avenue
YARRALUMLA
ACT 2600
AUSTRALIA
+61 262 733 800

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 3.2.2016

Takaisin ylös