Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Matkustustiedotteet, 22.1.2018

Namibia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Namibia on monessa suhteessa turvallinen maa, mutta rikollisuus on selkeästi kasvussa. Noudata yleistä varovaisuutta ja varo liikennettä. Tarkista rokotustarve.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Yleistä hätänumeroa ei ole. Isoimmilla paikkakunnilla omat hätänumeronsa poliisille, palokunnalle, ambulanssille ja terveyspalveluihin esim. sairaaloihin.

Poliisi (pääkaupunki Windhoek, Khomas-lääni): hätänumero 061-209 4111/101 111

Rikollisuus

Rikollisuutta esiintyy eniten suurimmissa kaupungeissa. Turisteihin kohdistuneita näpistyksiä, aseellisia ryöstöjä ja teräaseilla uhkailuja on sattunut enenevässä määrin myös taajamien ulkopuolella ja turistien suosimilla alueilla. Automurrot ovat lisääntyneet ja niiden yhteydessä käytetään yhä useammin häirintälähettimiä, joilla jumitetaan auton keskuslukitus.

Varkauksia tehdään myös päiväsaikaan, joten aina ulkona liikuttaessa on syytä säilyttää varsinkin rahat, passi ja matkapuhelin varkailta näkymättömissä. Arvotavarat tulisikin jättää esimerkiksi hotellin turvalokeroon. Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokortista ja lentolipuista on hyvä ottaa kopiot ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä tai skannattuna sähköisesti saatavana. Käteisautomaattien luotettavuus on heikko. Kortteja varastetaan ja kloonataan jo automaatilla tai käteistä rahaa ei saakaan. Tarkkaile ympäristöäsi, ettei kukaan näe tietoja tai tunnuslukua automaatilla. Mikäli joutuu varkauden kohteeksi, siitä on ilmoitettava paikalliselle poliisille matkavakuutusta varten.

Namibian poliisin yhteystiedot:

http://www.nampol.gov.na/fi/contact-us
Namibian Police Force
Corner of Bahnhof Street and Independence Avenue
Windhoek Central
Puh: +264 61 209 4111/101 111

City Police, Windhoek
Puh: +264 61 302 302 (maksuton)
Tekstiviestit: +264 61 4444

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenteessä tulee olla valppaana ja välttää pimeällä ajamista kaupunkien ulkopuolella. Ajovalot on hyvä pitää päällä myös päivällä liikuttaessa. Päällystetiet ovat hyväkuntoisia ja liikennenopeudet korkeita, mistä johtuen kuolonkolareita sattuu usein. Sora- ja hiekkateillä on ajettava erityisen varovasti ja pidettävä nopeudet alhaisina. Suuri osa yhden ajoneuvon onnettomuuksista sattuu juuri sorateillä. Pimeän aikaan maaseudulla liikuttaessa on varottava villieläimiä, jotka usein pyrkivät teille.

Namibian ja Angolan välisen rajan läheisyydessä, Zambezin (ent.Caprivi) alueella matkailtaessa on ajettava pääteillä. Ajoneuvojen ovet on syytä pitää lukittuina, eikä mitään tavaraa pidä jättää näkyville pysäköityyn ajoneuvoon. Pimeällä liikkuminen kävellen ei ole suositeltavaa. Julkisia kulkuneuvoja ei voi käyttää, mutta taksien käyttö on mahdollista varovaisuutta noudattaen.

Terveys

Maan pohjoisosassa malaria on yleistä erityisesti sadeaikana (tammi−huhtikuu) ja sinne matkustettaessa tulee käyttää malarianestolääkitystä. HIV/AIDS on vakava ongelma maassa, joten tartuntavaaraan liittyvää riskikäyttäytymistä tulee välttää. Namibian erittäin kuuma ja kuiva ilmasto saattaa aiheuttaa herkkäihoisille iho-ongelmia. Suositeltavaa onkin juoda pullotettua vettä noin kaksi litraa päivässä.

Pääkaupungissa lääkäripalvelut ovat suhteellisen hyvätasoisia, mutta maaseudulla lääkäripalvelujen saatavuus on heikkoa ja evakuointi saattaa kestää kauan.

Hyvätasoisten lääkäripalvelujen saannin edellytyksenä on kattava matkavakuutus, muuten etenkin yksityisklinikat voivat kieltäytyä hoidosta.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Namibian suurlähetystö Helsingissä
http://www.embassypages.com/missions/embassy25716/

Yhteystiedot

Windhoekin-suurlähetystö

2 Crohn Street
(Corner of Bahnhof Street)
WINDHOEK
NAMIBIA
+264 612 213 55

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 22.1.2018

Takaisin ylös