Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Matkustustiedotteet, 29.1.2018

Kongon demokraattinen tasavalta: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Vältä tarpeetonta matkustamista

Poikkeava turvallisuustaso

Nord-Kivu: Vältä kaikkea matkustamista
Sud-Kivu: Vältä kaikkea matkustamista
Kasai-Oriental: Vältä kaikkea matkustamista
Kasai-Occidental: Vältä kaikkea matkustamista
:

Muut turvallisuustason tiedot

Kapinallisten ja sotilaiden väliset yhteenotot jatkuvat maan itäosissa, Pohjois- ja Etelä-Kivun alueella. Siviiliväestöä on joutunut pakenemaan maan rajojen ulkopuolelle.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Ruandan, Burundin ja Länsi-Tansanian rajaseuduilla liikkuminen on vaarallista kapinallis- ja rikollisjoukkioiden tekemien väkivaltaisten ryöstöjen takia. Ruandan ja Burundin raja-asemia saatetaan sulkea yllättäen, joten näihin ei tule luottaa pakoreitteinä maan itäosista.

Muissa osissa maata, varsinkin itäosissa, on jatkuvia levottomuuksia ja aseellisia välikohtauksia maan virallisen armeijan sekä kapinallis- ja rikollisryhmien välillä.

Pääkaupunki Kinshasassa ja muissa kaupungeissa esiintyy laajoja mielenosoituksia. Kokoontumiset voivat nopeasti muuttua väkivaltaisiksi, jolloin poliisi tai armeija voi turvautua kyynelkaasun käyttöön joukkojen hajottamiseksi. Levottomuuksien seurauksina teitä suljetaan. Vältä kaikenlaisia väkijoukkojen kokoontumisia ja tarvittaessa ulkona liikkumista. Internet- yhteyksiä ja matkapuhelinverkon toimintaa rajoitetaan.

Rikollisuus

Vältä yksin liikkumista varsinkin pimeällä. Aseelliset ryöstöt ovat tavallisia ja ryöstäjillä on usein jonkinlainen univormu. Tavanomaista pikkurikollisuutta, kuten taskuvarkauksia, tehdään paljon. Korut, arvoesineet, kamerat ja käteinen raha kannattaa pitää piilossa. Katukaupustelijat ja kerjäläiset saattavat sinnikkäästi ahdistella matkailijoita.

Maassa on paljon aseita useita vuosia kestäneen sodan seurauksena. Köyhyys ja työttömyys ajavat epätoivoisiin tekoihin. Sotilaat ja poliisit jäävät usein ilman palkkaa, joten myös mielivaltaisia pidätyksiä tehdään lunnasrahojen toivossa.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on yksi suurimmista vaaratekijöistä. Tiet ja ajoneuvot ovat huonossa kunnossa. Kannattaa hankkia auto ja kuljettaja luotettavan hotellin tai matkatoimiston välityksellä. Asia kannattaa hoitaa jo ennen maahan saapumista, sillä Kinshasan kansainvälisen lentokentän Ndjilin ja kaupungin välillä ei ole organisoitua kuljetusverkostoa.

Julkisilla kulkuvälineillä matkustaminen ei ole turvallista.

Terveys

Terveyspalvelujen taso on hyvin heikko, pääkaupungin ulkopuolella lähes olematon. Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kaikki vahingot kattavaa matkavakuutusta.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Julkisten rakennusten, armeijan tai poliisin edustajien ja lentokentän valokuvaaminen on ehdottomasti kielletty. Kiellon rikkominen voi johtaa jopa vankeusrangaistukseen.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot

Dar es Salaamin -suurlähetystö

Mirambo Street, Garden Avenue
DAR ES SALAAM
TANZANIA
+255 22 2212 400

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 29.1.2018

Takaisin ylös