Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 17.5.2016

Malesia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Sabah: Vältettävä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Vältä mielenosoituksia ja noudata erityistä varovaisuutta liikenteessä. Pidä huolta passista ja arvoesineistä. Vältä tarpeetonta matkustamista Sabahin osavaltion itärannikolle ja saarille kidnappausriskin vuoksi.

Ajankohtaista

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia, matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta. Hätätilanteissa vastuu etsintä- ja pelastustoimista on paikallisilla viranomaisilla. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498) mukaisesti.

UM suosittelee erityisesti omatoimimatkaajille matkustusilmoituksen tekemistä. Ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi (https://matkustusilmoitus.fi). Kattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Yleinen turvallisuustilanne

Matkailu Malesiassa on varsin turvallista. Noudata kuitenkin varovaisuutta, myös niin sanotuissa hyvämaineisissa kaupunginosissa, kauppakeskuksissa ja hotelleissa.

Kaikkialla Malesiassa on terrorismin vaara.

Tutustu myös Thaimaan matkustustiedotteeseen jos matkustat maanteitse Malesiasta Thaimaahan. Etelä-Thaimaassa (Pattani, Yala ja Narathiwat -provinssit) on esiintynyt väkivaltaisuuksia ja pommiräjäytyksiä.

Kuala Lumpurissa ja koko maassa järjestetään usein mielenosoituksia. Ulkomaalaisten osallistuminen mielenosoituksiin on laitonta. Älä seuraa läheltä väkijoukkojen kokoontumisia tai mielenosoituksia.

Kansallinen hätänumero on 999.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuneet rikokset, erityisesti varkaudet, ovat lisääntyneet huomattavasti kaikkialla Malesiassa. Erityisen yleisiä ovat tapaukset, joissa moottoripyörällä liikkuvat varkaat nappaavat olka- tai käsilaukun. Passia ja arvoesineitä kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa. Kaupungilla tulee tällöin pitää mukanaan kopiota passin tietosivusta. Tee ilmoitus paikalliselle poliisille, jos passi katoaa tai varastetaan.

Älä jätä juomia valvomatta hyvämaineisissakaan ravintoloissa. Vieraiden henkilöiden tarjoamiin juomiin kannattaa suhtautua varauksellisesti, sillä juomaan on voitu lisätä tyrmäystippoja ryöstö- tai päällekarkausaikomuksissa.

Myös erilaiset huijaukset ovat yleisiä. Huijarit ovat usein hyvin englantia puhuvia ja luotettavilta vaikuttavia henkilöitä. Usein esimerkiksi internetin deittipalstojen välityksellä tavattu englantilaisena tai amerikkalaisena liikemiehenä esiintyvä joutuu yllättäen sairaalahoitoon tai muuhun pulaan. Hetken kuluttua internet-tuttava pyytää lähettämään rahaa kuluihin. Suurlähetystö ei voi auttaa rahojen takaisin saannissa.

Suosittelemme varovaisuutta luottokorttien käytössä väärinkäytösten vuoksi luottokorttien kopiointia on esiintynyt niin pienissä liikkeissä kuin suurissa tavarataloissa ja hotelleissa.

Älä käytä epävirallisia takseja. Viralliset taksit ovat selvästi merkittyjä ja niillä on taksikohtainen tunnusnumero ja taksamittari.

Liikenne

Malesiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Liikenneonnettomuuksia on runsaasti. Noudata äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta kun kävelet tai liikut ajoneuvolla. Ajoneuvot, erityisesti moottoripyörät, eivät aina pysähdy liikennevaloihin tai suojateiden eteen. Muutenkin liikennesääntöjen noudattaminen ei ole kovin tarkkaa. Jos joudut liikenneonnettomuuteen ajoneuvon kuljettajana, älä poistu onnettomuuspaikalta ennen poliisin saapumista. Malesiassa on turvavöiden käyttöpakko ja matkapuhelimen käyttö on kielletty kun ajat.

Jos vuokraat auton Malesiassa, lue sopimus huolellisesti läpi ja tarkista, että auto on vakuutettu.

Luonnonolot

Malesiassa esiintyy ajoittain savusumua, erityisesti huhtikuusta lokakuulle puhaltavien lounaismonsuunituulten aikaan. Savusumu johtuu metsä- ja plantaasipaloista Indonesiassa. Savusumu on haitallista erityisesti hengityselinten sairauksista kärsiville sekä lapsille.

Vuonna 2015 savusumua oli aikaisempaa enemmän kuivuudesta ja korkeasta lämpötilasta johtuen. Ilmansaasteindeksi on kivunnut korkealle ja arvot ovat olleet ajoittain terveydelle haitallisella tasolla. Tämä on hankaloittanut jokapäiväistä elämää Malesiassa; kouluja on ollut suljettuna ja lentoliikenne on jonkin verran kärsinyt peruutuksista. Ulkona liikkumista on pitänyt rajoittaa pahimpina päivinä. Savusumun ennakoidaan jatkuvan vuonna 2016.

Malesian päivitetyt ilmansaastelukemat löytyvät Malesian ympäristöministeriön verkkosivuilta:
http://apims.doe.gov.my

Rankkasateet voivat aiheuttaa tulvia ja maanvyörymiä. Koillismonsuunikausi kestää Malesiassa lokakuulta helmikuulle, jolloin veneellä liikkuminen niemimaan itärannikolla voi olla kovan aallokon vuoksi vaarallista.

Malesian merialueilla esiintyy meduusoja, joiden polttamat voivat olla erittäin vaarallisia ja välitöntä lääkärihoitoa vaativia. Merialueilla saattaa esiintyä myös voimakkaita virtauksia.

Sabahissa Kinabalu-vuoren ympäristössä on esiintynyt maanjäristyksiä. Myös lähialueilla tapahtuvien järistysten vaikutukset voivat ulottua myös Malesiaan ja merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja.

Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa.

Erityiset turvallisuusriskit

Etelä-Filippiinien levoton turvallisuustilanne heijastuu Sabahin osavaltion itärannikolle, joka on Malesian armeijan ja poliisin erityistä valvonta-aluetta. Valvonnasta huolimatta alueella on tapahtunut viimeisten kuukausien aikana useampia kidnappauksia. Vältä tarpeetonta matkustamista Sabahin itärannikolle ja Sabahin itärannikon saarille kidnappausriskin vuoksi.

Terveys

Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kaikki vahingot kattavaa matkavakuutusta. Hoitoa ei usein aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua. Matkavakuutusyhtiöstä on hyvä selvittää sen hyväksymät kansainväliset lääkäriasemat Malesiassa.

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa.

Lokakuun 2015 aikana Kuala Lumpurissa on todettu joitakin kymmeniä lavantautitapauksia. Perlisin, Kedahin ja Penangin osavaltioissa on tavattu vesikauhua.

Denguekuumetapaukset ovat lisääntyneet ja tautia esiintyy koko maassa, erityisesti kaupungeissa. Malariaa esiintyy Sabahin ja Sarawakin osavaltioissa Borneon saarella.

Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
* Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
* Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Malesia on islamilainen maa. Paikallista islamilaista kulttuuria ja tapoja on syytä kunnioittaa erityisesti Kelantanin ja Kedahin osavaltioissa ja silloin kun vierailet uskonnollisissa paikoissa.

Noudata paikallisia lakeja. Jos rikot niitä, olet paikallisen rangaistuskäytännön alainen.

Malesiassa on erittäin ankara huumelainsäädäntö. Huumeiden käytöstä tai hallussapidosta voidaan tuomita vankilaan. Huumeiden välityksestä voi saada kuolemantuomion. Lentokentillä kannattaa pitää hyvää huolta matkatavaroistaan.

Homoseksuaalisuus on Malesiassa rikos.

Malesian tullilainsäädäntö: Malesian tullilaitoksen englanninkieliset verkkosivut http://www.customs.gov.my/en/tp/Pages/tp_tgl.aspx

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Ajankohtaiset maahantulosäädökset tulee varmistaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15711&contentlan=1&culture=fi-FI

Malesian maahanmuuttoviranomainen (The Immigration Department of Malaysia): http://www.imi.gov.my/index.php/en/main-services/visa

Malesian Helsingin-suurlähetystö: http://www.kln.gov.my/web/fin_helsinki/home

Yhteystiedot

Kuala Lumpurin -suurlähetystö

Wisma Chinese Chamber 5th floor
258 Jalan Ampang
50450 KUALA LUMPUR
MALAYSIA
+60 342 577 746
www.finland.org.my
www.facebook.com/pages/Kuala-Lumpur-Malaysia/Embassy-of-Finland-in-Kuala-Lumpur/153297034685560

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 17.5.2016

Takaisin ylös