Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 17.2.2017

Tunisia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Kasserine: Vältä kaikkea matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Terrori-iskut mahdollisia. Maassa on jatkettu poikkeustilalakia 16.5.2017 asti. Varaa aikaa lentokentälle. Vältä kaikkea matkustamista Algerian ja Libyan raja-alueille.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Eri puolilla maata saattaa esiintyä mielenosoituksia, levottomuuksia ja yhteenottoja. Ulkomaalaisiin kohdistuvien terroritekojen mahdollisuus on huomattavasti kasvanut. Maassa on jatkettu poikkeustilalakia 16.5.2017 asti.

Poliisivoimia turistialueilla on lisätty, mutta viranomaisten toimintakyky voi olla rajallinen kriisitilanteissa.

Vältä mielenosoituksia, joihin voi liittyä myös rikollisuutta ja ilkivaltaa, sekä noudata valppautta kaikkialla Tunisiassa matkustettaessa.

Matkustamista Kasserinen maakunnan vuoristoalueelle (Chaambi) sekä Algerian ja Libyan raja-alueille tulee välttää kokonaan. Seudulla on käynnissä Tunisian armeijan turvallisuusoperaatioita ääriliikkeitä vastaan, ja Tunisia on kieltänyt siviilien liikkumisen alueella.

Rikollisuus

Ulkomaalaisiin kohdistuva rikollisuus on Tunisiassa melko vähäistä, mutta se on lisääntynyt. Turistin on kuitenkin hyvä olla valppaana taskuvarkaiden ja näpistelijöiden varalta. Kortteja on kopioitu pankkiautomaateilla nostojen yhteydessä

Passia ei tule kantaa mukana ulkona. Pidä mukanasi kopiota passista.

Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus paikallispoliisille ja pyydä todistus tapahtuneesta.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Suurin turvallisuusuhka Tunisiassa matkustavalle on liikenne, jonka säännöt ja tavat ovat suomalaisille kaoottisia. Liikennekuolemien määrä on suuri.

Taksit ovat yleensä melko huonokuntoisia eikä niissä ole turvavöitä.

Luonnonolot

Tunisia sijaitsee maanjäristysalueella, joten turistikohteissa maanjäristyksen riski on mahdollinen. Tsunamin erittäin vähäinen mahdollisuus Välimerellä on olemassa, lähinnä Etna-tulivuoren purkauksen tai maanjäristyksen yhteydessä.

Myös helteet, hiekkamyrskyt ja mahdolliset tulvat voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Lisätietoja tarvittaessa: paikallinen terveysministeriö +216 71 567 500,
http://www.santetunisie.rns.tn/fr/ ja facebook https://www.facebook.com/minsantetunisie

Terveys

Tunisiassa on sekä pääkaupungissa että matkailukeskuksissa useita kansainvälistä tasoa olevia yksityissairaaloita. Kattavan matkustajavakuutuksen voimassaolo on erittäin tärkeää.

Heinä–elokuussa lämpötila Tunisiassa kohoaa usein neljäänkymmeneen asteeseen tai sen yli. Erityisesti sydänsairauksia kärsiville kuumuus voi olla riski. On hyvä muistaa juoda vettä tarpeeksi.

Hygieniataso saattaa maaseudulla olla heikko. Laumoissa liikkuvat kulkukoirat saattavat aiheuttaa riskitilanteita.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Tunisiaan matkustavien on syytä huomioida kulttuurierot ja tutustua maan tapoihin jo ennen matkaa. Tunisia on vapaamielisimpiä arabimaita.

Matkailijan kannattaa pukeutua julkisilla paikoilla asiallisesti. Suurien kaupunkien ja lomakeskusten ulkopuolella naisten on hyvä pukeutua konservatiivisemmin kuin Suomessa, erityisesti paastokuukauden aikana. Naisten on hyvä välttää yksin liikkumista pimeän tulon jälkeen.

Eräiden julkisten rakennusten kuten Tunisian presidentin Kartagossa sijaitsevan residenssin sekä työtilojen valokuvaaminen on kielletty. Yleisesti ottaen on hyvä kysyä lupaa ennen julkisten rakennusten kuvaamista.

Tunisiassa on tiukka huumelaki. Pienenkin annoksen hallussapidosta voidaan tuomita vankeusrangaistukseen, ja vakavammat huumerikokset voivat johtaa 20 vuoden vankeusrangaistukseen.

Saman sukupuolen välisestä seksuaalisesta kanssakäymisestä voidaan Tunisiassa tuomita 3–5 vuoden pituisiin vankeusrangaistuksiin.

Tunisiaan matkustavalle tunisialaisen isän alaikäiselle lapselle vaaditaan maasta poistumista varten "attestation paternel" eli isän myöntämä kirjallinen lupa lapsen matkustamiseen. Lupa on laadittava ranskaksi tai arabiaksi ja siinä on oltava paikallisen viranomaisen leima. Tämä pätee, vaikka lapsi matkustaisi suomalaisella passilla, eikä hänellä olisi Tunisian kansalaisuutta.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot

Tunisin-suurlähetystö

Dar Nordique, Rue du Lac Neuchâtel
Les Berbes du Lac
1053 TUNIS
TUNISIA
+216 718 617 77

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 17.2.2017

Takaisin ylös