Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 27.6.2016

Irlanti: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Turvallinen matkailukohde. Normaalia varovaisuutta kannattaa noudattaa. Hätätapauspäivystys virka-ajan ulkopuolella ulkoministeriössä.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Yleinen hälytysnumero: 999 tai 112

Rikollisuus

Irlannissa yleisin turisteihin kohdistuva rikollisuuden muoto ovat tasku- ja laukkuvarkaudet, joita varsinkin kesäaikaan tapahtuu enemmän. Ammattimaiset rikolliset toimivat varsin aktiivisesti erityisesti ostoskaduilla, ravintoloissa, lentokentillä sekä nähtävyyksien lähistöillä. Dublinin keskustassa Grafton Streetin, Henry Streetin ja Temple Barin alueilla ja Dublinin kansainvälisellä lentokentällä kannattaa pitää huolta omaisuudestaan. Myös huumeongelmat ovat lisääntyneet suuremmissa kaupungeissa.

Matkustajien kannattaa välttää turhaa passin mukana kuljettamista. Säilytä ylimääräiset arvoesineet, luottokortit sekä passi hotellin tallelokerossa. Lisäksi tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä ottaa kopiot ja säilyttää erillään alkuperäisistä tai skannattuina sähköisesti saatavana. Mikäli passi katoaa tai varastetaan, siitä tulee tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille. Poliisiraportti tarvitaan anottaessa uutta passia kotimatkaa varten. Paikallisen poliisin nimi ja yhteystiedot Irlannissa: An Garda Síochána, http://www.garda.ie/.

Mahdollisissa poikkeustilanteissa paikallisten viranomaisten ohjeita tulee noudattaa.

Irish Tourist Assistance Service (ITAS) toimii Gardan (poliisin) lähettämien rikoksen uhreiksi joutuneiden turistien apuna: http://itas.ie/.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Autolla ajettaessa on huomioitava vasemmanpuoleinen liikenne. Tiet ovat usein mutkaisia ja kapeita. Useasti myös valtatiet kulkevat kylien läpi, mikä hidastaa matkustamista. Sekä autoilijoiden että jalankulkijoiden kannattaa olla varovaisia. Liikenneruuhkat ovat yleisiä, joten matkantekoon kannattaa varata aikaa. Automurtojen takia tavaroita ei kannata jättää pysäköityyn autoon näkyville.

Autoilijan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että maantieliikenteessä promilleraja on 0,5. Ammattiautoilijoiden, opetusluvalla autoa ajavien ja ensimmäisen kahden vuoden aikana ajokortin saamisesta maantieliikenteessä promilleraja on 0,2.

Lisää tietoa liikenneturvallisuudesta Irlannissa: Road Safety Authority (http://www.rotr.ie/).

Terveys

Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kaikki vahingot kattavaa matkavakuutusta. Huom! Tarkista ennen matkaa, mitä matkavakuutuksesi kattaa.

Suomessa asuvalla on oikeus sairaanhoitoon myös toisessa EU- ja ETA-maassa sekä Sveitsissä tilapäisesti oleskellessaan KELAn eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Oikeus käsittää oleskelumaan lakisääteisen terveysturvan eli ne sairaanhoitopalvelut, jotka myös oleskelumaan oma väestö saa. Lisätietoja KELAn eurooppalaisesta kortista löytyy KELAn verkkosivuilta: http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot

Dublinin-suurlähetystö

Russell House, Stokes Place
St. Stephen's Green
DUBLIN 2
D02 KD93
IRELAND
+353 147 813 44

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 27.12.2016

Takaisin ylös