Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 16.5.2016

Sri Lanka: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Tilanne maassa on rauhallinen.

Ajankohtaista

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia, matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta. Hätätilanteissa vastuu etsintä- ja pelastustoimista on paikallisilla viranomaisilla. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498) mukaisesti.

UM suosittelee erityisesti omatoimimatkaajille matkustusilmoituksen tekemistä. Ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi (https://matkustusilmoitus.fi). Kattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Yleinen turvallisuustilanne

Sri Lankassa turvallisuustilanne ja sisäpoliittinen tilanne ovat vakiintuneet ja maata voidaan pitää tällä hetkellä suhteellisen vakaana ja turvallisena. Maa on monipuoluedemokratia ja sen uusi hallinto pyrkii läheiseen yhteistyöhön EU:n ja muiden länsimaiden kanssa.

Vakaasta tilanteesta huolimatta suuria yleisötapahtumia, väentungosta ja mahdollisia mielenosoituksia on syytä välttää.

Koska Suomella ei ole Sri Lankalla suurlähetystöä, pyydetään maassa apua tarvitsevia suomalaisia olemaan ensisijaisesti yhteydessä Suomen kunniapääkonsulaattiin. Pohjoismaista Norjalla on suurlähetystö Colombossa. Helsingissä (UM) toimii Suomen kiertävän suurlähettilään toimisto.

Rikollisuus

Maassa esiintyy tavanomaista rikollisuutta, kuten näpistyksiä ja varkauksia. Matkatavaroita on syytä pitää silmällä. Arvotavarat tulee pitää hyvässä tallessa ja olla huolellinen luottokorttien käytössä.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Maan tieverkosto on viimevuosian parantunut merkittävästi ja osa pääteistä on hyviä. Varsinkin sisämaassa tiet ovat edelleen kapeita ja kuoppaisia. Teillä autojen joukossa on myös pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja eläimiä. Liikenneruuhkiin kannattaa varautua. Paikallisten ajotapa poikkeaa merkittävästi suomalaisesta ja liikenne on vaarallista. Riskiohituksia tapahtuu jatkuvasti ja kuolleisuusluvut liikenteessä ovat korkeat.

Maassa on kohtuullisesti toimiva ja edullinen julkinen liikenne mutta junat ja bussit ovat yleensä täpötäysiä. Osassa junista on ilmastoituja ensimmäisen luokan vaunuja, joissa matkustaminen on suhteellisen mukavaa. Kaupunkiliikenteessä suositellaan turvallisuussyistä käytettäväksi mieluummin normaaleja taksia kuin moottoripyörärikshaa.

Pimeällä matkustamista ei suositella.

Luonnonolot

Monsuunikausia on vuodessa kaksi: touko-heinäkuu ja joulu-tammikuu. Sri Lanka kuuluu maantieteellisen sijaintinsa vuoksi syklonialttiisiin alueisiin. Sateet ja myrskyt voivat olla rajuja ja vaarallisia.

Meressä on paikoittain vaarallisen voimakkaita virtauksia ja korkeaa aallokkoa.

Erityiset turvallisuusriskit

Maan pohjois- ja itäosiin matkustamista on helpotettu, vaikka sisällissodan jäljiltä löytyy edelleen purkamattomia miinakenttiä ja armeijan hallussa pitämiä alueita, joilla liikkumista rajoitetaan. Tiet ovat näillä alueilla paikoitellen erittäin huonokuntoisia eikä poliisi- ja sairaanhoitoapua ole aina saatavilla.

Maan suurin turvallisuusriski on liikenne.

Terveys

Maan terveystilanne on yleisesti hyvä. Malariaa ja denguekuumetta esiintyy etenkin monsuuniaikaan.

Sairaalahoitoa tarvitsevat kuljetetaan usein hoitoon pääkaupunkiin Colomboon. Yksityissairaalojen hoidot ovat melko tasokkaita mutta kalliita. Colombon kansainvälisissä hotelleissa päivystävän lääkärin saa tarvittaessa kutsuttua käynnille myös hotellihuoneeseen. Julkiset sairaalat voivat olla ruuhkaisia ja hygieniatasoltaan suhteellisen heikkoja.

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa.

Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta
• Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int
• Euroopan tartuntatautivirasto http://ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
* Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
* Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Uskonnollisiin asioihin tulee suhtautua hienovaraisesti ja kunnioituksella. Esim. Buddhan kuva t-paidassa tai Buddhan kuvan tatuointi käsivarressa näkyvällä paikalla voi olla rajaviranomaisen mielestä häpäisevää ja estää jopa maahantulon. Temppeleissä ja pyhillä paikoilla tulee välttää paljastavaa pukeutumista, olkapäät ja jalat tulee peittää. Rannoilla ei yleisesti hyväksytä yläosattomuutta tai alastomuutta. Sri Lankalla suositaan konservatiivista pukeutumista.

Huumausainerikoksista langetetaan kovia rangaistuksia.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Ajankohtaiset maahantulosäädökset tulee varmistaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15711&contentlan=1&culture=fi-FI

Yhteystiedot

Kiertävä suurlähettiläs Bhutanissa, Malediiveillä, Pakistanissa ja Sri Lankassa

Katajanokanlaituri 3, 3.krs
00160 HELSINKI
FINLAND

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.5.2016

Takaisin ylös