Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Matkustustiedotteet, 8.6.2017

Iran: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Khūzestān: Vältä tarpeetonta matkustamista
Kordestān: Vältä tarpeetonta matkustamista
Kermānshāh: Vältä tarpeetonta matkustamista
Āz̄arbāyjān-e Gharbī: Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Vältä tarpeetonta matkustamista Afganistanin, Irakin ja Pakistanin vastaisille raja-alueille, Kaakkois- ja luoteis-Iraniin (Khuzestan, Kordestan, Kermanshah ja Länsi-Azerbaidžanin provinssi). Noudata yleistä varovaisuutta. Seuraa koko Lähi-idän alueellista kehitystä. Noudata paikallisia sääntöjä.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Ajankohtaista

Iranissa kannattaa välttää suuria väkijoukkoja ja mahdollisia mielenosoituksia. Ramadanin (paastokuukausi) aikana ei tule syödä, juoda tai tupakoida julkisilla paikoilla auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana. Iranissa ramadan ajoittuu vuonna 2017 ajalle 27. toukokuuta–27. kesäkuuta.

Yleinen turvallisuustilanne

Yleisesti ottaen tilanne on rauhallinen, eikä ulkomaalaisiin matkailijoihin kohdistu vihamielisyyttä tai uhkaa valtaosassa maata. Matkailijan kannattaa kuitenkin olla valpas terrori-iskujen, maan poliittisen ja taloudellisen tilanteen ja arvaamattomien levottomuuksien mahdollisuuden vuoksi. Kansainvälistä tilannetta ja Lähi-idän tapahtumien kehitystä on syytä seurata tiiviisti tiedotusvälineistä.

Poliittinen ja yhteiskunnallinen tilanne Iranissa on herkkä. Väkijoukoista ja mielenosoituksista on syytä pysyä erossa. Poliittiset mellakat ovat mahdollisia, minkä lisäksi kansalaisten ja poliisivoimien kohtaamiset voivat muuttua väkivaltaisiksi. Varovaisuutta ja harkintaa on syytä noudattaa, sillä myös ulkomaalaiset voivat joutua pidätetyiksi ja heihin voi levottomuuksien yhteydessä kohdistua väkivaltaa. Turvallisuusjoukkojen toiminta ja laintulkinta saattavat olla mielivaltaista.

Suurlähetystö suosittelee tarkistamaan ennen matkaa paikallisten juhla- ja merkkipäivien ajankohdat, jolloin mielenosoitusten todennäköisyys kasvaa.

Yleiset hätänumerot Iranissa:
115 ambulanssi
125 palokunta
110 poliisi

Yllämainituissa numeroissa ei välttämättä ole englannintaitoista henkilökuntaa.

Erityiset turvallisuusriskit

Vältä tarpeetonta matkustamista Afganistanin, Irakin ja Pakistanin vastaisilla raja-alueilla. Pakistanin vastainen raja (Sistan-Baluchistanin maakunta sekä Kermanin maakunta Bamin kaupungista itään) on erityisen vaarallista seutua. Alueet ovat epävakaita mm. etnisistä levottomuuksista, rikollisjoukkioista ja huumausaineiden vastaisesta kamppailusta johtuen. Alueellinen tilanne, esimerkiksi terroristijärjestö ISILin toiminta Irakissa ja Syyriassa, on tuonut raja-alueille lisäjännitteitä.

Kaakkois-Iranissa on siepattu myös ulkomaalaisia. Terrori-iskut ovat mahdollisia etenkin raja-alueilla. Kaakkois-Iranin lisäksi etenkin Luoteis-Iranissa (Khuzestan, Kordestan, Kermanshah ja Länsi-Azerbaidžanin provinssi) hallituksen vastaiset mielenilmaisut ja väkivaltaisuudet ovat mahdollisia.

Rikollisuus

Henkilöihin kohdistuvat väkivalta- ja omaisuusrikokset ovat edelleen suhteellisen harvinaisia. Ulkomaalaisiin kohdistuvat ryöstöt ovat lisääntyneet hieman viime aikoina, mutta niiden kokonaismäärä on yhä vähäinen.

Turistien suosimissa kaupunkikohteissa (Teheran, Shiraz, Esfahan) saattaa esiintyä valepoliiseja. Poliisiksi itseään väittävän henkilön autoon ei pidä mennä. Myös taskuvarkauksia esiintyy. Käsilaukkujen ja kännyköiden sieppauksia kadulla tai väkijoukossa tapahtuu aika ajoin. Moottoripyörällä ohi ajavat varkaat ovat vieneet matkailijoiden käsilaukkuja turistikohteissa ja Teheranissa.

Passin katoamisesta tai varastamisesta tehdään ilmoitus paikalliselle turistipoliisille.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikennekulttuuri Iranissa poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Liikennesääntöjä ei juuri noudateta ja liikenteessä pätee vahvimman oikeus. Liikenneonnettomuuksia sattuu paljon. Teiden kunto on joillakin osuuksilla hyvin heikko. Suurkaupungeissa on pahoja ruuhkia. Liikenteestä johtuva ilman saastuminen on etenkin Teheranissa huomattavaa.

Jos joudut liikenneonnettomuuteen, odota poliisin saapumista äläkä poistu paikalta. Ulkomaisella autoilijalla on oltava kansainvälinen ajokortti. Erityisesti pimeällä onnettomuuksien riski kasvaa, sillä maanteillä liikkuu paljon ajoneuvoja ilman ajovaloja. Matkailua öisin omalla autolla tuleekin välttää kaikkialla Iranissa. Julkiset kulkuneuvot, kuten linja-autot ja junat, ovat turvallisempia vaihtoehtoja. Julkinen liikenne kaupunkien välillä on vilkasta ja suhteellisen luotettavaa. Kaupunkien ulkopuolella liikuttaessa kannattaa olla varovainen mahdollisten sotilaskohteiden tai muiden sensitiivisten kohteiden läheisyydessä.

Iranilaisten lentoyhtiöiden kalusto on keskimäärin vanhaa. Myös varaosista on puutetta. Viime vuosina maan sisäisillä lennoilla on sattunut useita lento-onnettomuuksia, jotka ovat vaatineet satoja kuolonuhreja.

Aluevesikiistoista johtuen Iranin viranomaiset saattavat puuttua yksityismatkailuun myös poliittisesti herkiksi koetuilla Persianlahden rannikko-osuuksilla. Näillä alueilla veneilleitä länsimaisia henkilöitä on pidätetty ja jopa tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin

Paikalliset tietoliikenneverkot voivat toimia hyvinkin epävarmasti tietoliikenneverkkojen kattavuuden ja viranomaisten harjoittaman häirinnän vuoksi. Suomalaiset matkapuhelinliittymät toimivat vaihtelevasti. Pääsy useille verkkosivustoille on estetty. Tärkeät paperit kuten matkaliput on siksi hyvä tulostaa mukaan eikä luottaa siihen, että ne saa tulostettua sähköpostista tai muusta palvelusta.

Luonnonolot

Iran sijaitsee maanjäristysherkällä vyöhykkeellä. Pieniä järistyksiä tapahtuu jatkuvasti. Matkailijan on hyvä pitää mukanaan selviytymispakkaus (vettä, ruokaa, välttämättömät lääkkeet, taskulamppu, pilli jne.) äärimmäisiä tilanteita varten. Luonnonkatastrofin sattuessa seuraa paikallisten viranomaisten ohjeita. Hiekkamyrskyt ja tulvat voivat aika ajoin hankaloittaa matkustamista.

Terveys

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen.

Perusterveydenhuolto toimii Teheranissa ja muissa suurissa kaupungeissa tyydyttävästi. Turistin on tarvittaessa paras kääntyä yksityisten sairaaloiden/klinikoiden puoleen, joissa on usein myös englanninkielentaitoisia lääkäreitä. Paikallisissa hätäkeskuksissa ja sairaaloissa ei välttämättä osata englantia.

Teheran sijaitsee noin 1 100–1 900 metriä merenpinnan yläpuolella. Lisäksi Teheranin ilma on hyvin kuivaa ja voi yhdessä kaupungin vakavien ilmansaasteongelmien kanssa aiheuttaa hengitysongelmia. Hygieniaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja juoda pullotettua vettä. Erilaisia vatsa- ja suolistotauteja aiheuttavia bakteereja kuten salmonellaa esiintyy. Kuumimpaan kesäaikaan joissakin kaupungeissa (Teheran, Esfahan) on ilmennyt myös koleratapauksia.

Iraniin kohdistuvista kansainvälisistä pakotteista johtuen kaikkia lääkkeitä ei ole aina saatavilla.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Iranin hallintojärjestelmä perustuu uskonnolliseen johtajuuteen ja soveltaa laajasti sharia-lakia. Kaikkien tulee noudattaa islamilaisia pukeutumissääntöjä: naisilla hiukset ja niskan peittävä huivi, polvipituinen ja väljähkö takki sekä nilkat peittävä vaatetus. Miesten on pidettävä pitkiä housuja. Hihattomat paidat eivät ole sallittuja julkisella paikalla.

Miesten ja naisten välisiä suhteita koskevia sääntöjä tulee ehdottomasti noudattaa. Seksuaalinen kanssakäyminen on sallittu vain avioliitossa, vapaata seurustelua ei hyväksytä. Hotelli voi joskus pyytää esittämään vihkitodistuksen todistuksena avioliitosta miehen ja naisen yöpymiseksi samassa huoneessa. Myös julkiset hellyydenosoitukset eri sukupuolten välillä ovat kiellettyjä tai vähintäänkin paheksuttuja. Sopimattomasta käyttäytymisestä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. Avioliiton ulkopuoliset suhteet ja homoseksuaalinen kanssakäyminen ovat lain mukaan rikoksia, joista voi seurata raipaniskuja tai jopa kuolemantuomio. Paikallisia moraalikäsityksiä koskeviin sääntöihin tulee suhtautua vakavasti etenkin julkisilla paikoilla. Ne pätevät myös ulkomaalaisiin.

Sekä päihde- että siveettömyysrikoksista langetettavat rangaistukset ovat ankaria ja poikkeavat länsimaisista. Alkoholin maahantuonti ja nauttiminen on Iranissa kielletty, samoin huumausaineiden hallussapito ja käyttö. Iranissa annetaan vuosittain lukuisia kuolemantuomioita huumausainerikoksista.
Valokuvaamisessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Useiden rakennusten kuvaaminen on kielletty (mm. diplomaattiset edustustot, lentokentät, sotilaskohteet). Kiellosta ilmoitetaan usein liikennemerkillä. Kiellon rikkomisesta voi seurata ankara rangaistus. Ulkomaalaisia on pidätetty sensitiivisten kohteiden valokuvaamisesta, mutta myös hyvin vähäpätöisiltä ja satunnaisilta vaikuttavien asioiden kuvaaminen voi aiheuttaa ongelmia. Poliisien valokuvaaminen on johtanut pidätyksiin. Suhtautuminen valokuvaamiseen ja "kansalaisjournalismiin" tiukentui huomattavasti vuoden 2009 presidentinvaalien jälkeen sekä iranilaisten että ulkomaalaisten osalta; tällä hetkellä tilanne vaihtelee, joten on syytä noudattaa varovaisuutta. Myös mielenosoitusten ja väenkokousten kuvaamista tulee välttää. Suurlähetystö suosittelee matkustajia pidättäytymään muiden kuin selkeiden turistikohteiden kuvauksesta.

Iran ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta. Iranin ja Suomen kaksoiskansalaisia pidetään Iranissa iranilaisina, joihin sovelletaan Iranin lakeja ja käytäntöjä. Kaksoiskansalaisten auttaminen ongelmatilanteissa voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Jos kaksoiskansalainen pidätetään, suurlähetystö ei todennäköisimmin saa viranomaisilta tietoa eikä pysty antamaan konsulipalveluita.

Ramadanin (paastokuukausi) aikana ei tule syödä, juoda tai tupakoida julkisilla paikoilla auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana. Iranissa ramadan ajoittuu vuonna 2017 ajalle 27. toukokuuta–27. kesäkuuta.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Lisätietoja Iranin suurlähetystö Helsingissä http://helsinki.mfa.ir/

Yhteystiedot

Teheranin-suurlähetystö

No.2, Haddadian Alley
Mirzapour ST., Shariati Ave.
Qeytarieh
19336 TEHRAN
IRAN
+98 212 351 2000

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 8.6.2017

Takaisin ylös