Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 4.5.2016

Vietnam: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Yleinen turvallisuustilanne hyvä. Varovaisuus tarpeen liikenteessä. Perehdy risteilyjen turvajärjestelyihin. Seuraa ja varaudu säänvaihteluihin.

Ajankohtaista

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia, matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta. Hätätilanteissa vastuu etsintä- ja pelastustoimista on paikallisilla viranomaisilla. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498) mukaisesti.

UM suosittelee erityisesti omatoimimatkaajille matkustusilmoituksen tekemistä. Ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi (https://matkustusilmoitus.fi). Kattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Yleinen turvallisuustilanne

Vietnam on matkailijalle melko turvallinen maa. Saigonin alueella matkailijoihin kohdistuneet ryöstöt ovat yleisiä Viranomaiset voivat rajoittaa liikkumista esimerkiksi sotilasalueilla ja eräillä raja-alueilla. Matkaa suunniteltaessa on hyvä tarkistaa tilanne matkanjärjestäjältä sekä Vietnamin viranomaisilta.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuva rikollisuus, kuten varkaudet ja ryöstöt, ovat yleisiä erityisesti suurissa kaupungeissa ja turistien suosimilla alueilla. Arvotavarat, passi ja muut tärkeät paperit kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa. Kopiota passin tietosivusta on hyvä pitää mukana.

Tuntemattomien henkilöiden mukaan ei kannata lähteä koteihin tai muihinkaan yksityisluontoisiin tiloihin. On syytä olla tarkkana toreilla ja kaupoissa sekä varsinkin pankkiautomaatilla asioidessa. Kysymys on enemmän taitavista varkauksista kuin aseella tehdyistä ryöstöistä.

Varkaat ovat usein liikkeellä moottoripyörällä ja nappaavat ohi ajaessaan olkapäällä roikkuvan laukun tai kameran. Turistikohteissa matkatavaroita ei tule jättää retkien ajaksi vartioimatta.

Pienet huijaukset turistihinnoilla ovat tavallisia. Taksilla matkustettaessa tulisi välttää niin sanottuja villejä takseja, sillä taksamittarien virittäminen on yleistä. Saigonissa kannattaa välttää polkupyörärikšojen käyttöä mahdollisten ryöstöjen vuoksi. Huijaustapauksissa kuljettajan kanssa ei pidä ryhtyä kiistelemään.

Liikenne

Liikenneonnettomuudet ovat yksi merkittävimmistä kuolemansyistä, ja liikenteessä kuolee päivittäin useita ihmisiä. Suurimmat syyt tähän ovat puutteellinen ajoneuvojen huolto ja teiden ylläpito sekä huolimaton ajotyyli. Ajaminen yöaikaan on erityisen vaarallista, koska katuvaloja puuttuu, nopeudet ovat korkeita ja liikennesääntöjä ei noudateta. Punaisia valoja päin ajaminen on valitettavan yleistä.

Liikenteessä vallitsee periaatteessa nollatoleranssi alkoholin suhteen, mutta puhallutuksiin ei ole välineitä. Syyllisyyden ratkaisee pääsääntöisesti se, kuka oli edellä, koska edellä ajavalla on huomattava etuajo-oikeus.

On suositeltavaa käyttää takseja tai vuokrata auto ja kuljettaja. Moottoripyöräilijöillä on kypäräpakko koko maassa. Liikenteessä kannattaa välttää suuria nopeuksia ja ajamista yöaikaan.

Kiinnitä huomiota paikallisen liikennöitsijän turvallisuusjärjestelyihin, kun teet valintoja risteilyjen, joenylitysten, päiväretkien ja muiden vastaavien matkojen osalta. Suositulla Ha Long Bayn alueella on sattunut vakavia laivaonnettomuuksia, joiden vuoksi laivan merikelpoisuudesta varmistumista suositellaan. Kannattaa valita vain luotettavimpia matkanjärjestäjiä, ja oppaalta kannattaa etukäteen tiedustella turvajärjestelyistä.

Luonnonolot

Maassa esiintyy usein rankkoja salamasateita. Seuraa säätilannetta ja tarkista teiden ja rautateiden kulkukelpoisuus.

Keski-Vietnam ja Mekongin suistoalue sekä myös eräät alueet Pohjois-Vietnamissa kärsivät vuosittain kesä­-lokakuussa pahoista tulvista, jotka aiheuttavat suuriakin vahinkoja. Kulkumahdollisuudet voivat katketa.

Rannikoilla esiintyy taifuuneja erityisesti kesä-joulukuussa. Ne aiheuttavat rajujakin tulvia ja maanvyöryjä, jotka taas johtavat liikkumisvaikeuksiin ja terveysriskeihin. Taifuunitilannetta voi seurata osoitteesta: http://www.tropicalstormrisk.com/. Vahinkoalueille matkustamista tulee välttää.

Erityiset turvallisuusriskit

Räjähtämättömiä ammuksia löytyy edelleen syrjäisiltä seuduilta erityisesti Vietnamin keskiosassa ja Laosin rajan läheisyydestä. Vaeltelu kulkuväylien ulkopuolella näillä alueilla voi olla hengenvaarallista.

Terveys

Vietnamilaisten sairaaloiden taso ei vastaa länsimaisia. Maassa toimii useita ulkomaisia lääkäriklinikoita, joihin voi tarvittaessa ensisijaisesti ottaa yhteyttä.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen. Ennen matkalle lähtöä on syytä tarkistaa, että vakuutussuoja on kunnossa ja että se kattaa myös hätä- ja sairaustilanteet ulkomailla. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman kaikki vahingot kattavaa matkustajavakuutusta.

Malariaa esiintyy maan keskiylängöllä ja eteläosissa suuria kaupunkeja ja rannikkoa lukuun ottamatta. Denguekuumetta sen sijaan on myös kaupungeissa, kuten Hanoissa. Taudit leviävät ihmisiin hyttysten välityksellä, ja niitä vastaan ei ole rokotetta. Paras tapa ehkäistä sairastuminen on suojautua hyttysen pistoilta käyttämällä vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä hyttyskarkotteita myös päiväsaikaan.

Vietnamissa on todettu kaksi varmaa zika-virustapausta huhtikuun alussa.

Edelleen esiintyy satunnaisia tapauksia koleraa (Hanoi ja lähimaakunnat), lintuinfluenssaa, vesikauhua ja japanilaista aivokuumetta.

Sukupuolitaudit kuten HIV/AIDS ja B-hepatiitti ovat yleisiä.

Vietnamissa esiintyy A(H1N1)-influenssatapauksia satunnaisesti. Tietoa lintuinfluenssatilanteesta löytyy sivulta http://www.birdflunewsportal.com/bird-flu-news-vietnam.asp. Sairastuneen täytyy hakeutua hoitoon, jotta voidaan varmistaa, onko kyseessä A(H1N1)-influenssa ja jotta siihen saadaan pikaisesti hoitoa. Maan viranomaiset antavat ohjeita sairaaloissa ja terveysasemilla. Suurlähetystö seuraa Vietnamin lintuinfluenssatilannetta (H7N9). Päivitettyä tilannetietoa löytyy Maailman terveysjärjestön WHO:n verkkosivuilta http://www.who.int/en/

Vietnamissa esiintyy myös enterorokkoa eli käsi- ja suutautia (hand, foot and mouth disease (HFMD). Hyvä käsihygienia auttaa viruksen torjunnassa.

Hyvä henkilökohtainen hygienia ja ahkera käsienpesu ovat erinomainen suojautumiskeino tauteja vastaan. On syytä välttää siipikarjatoreja, joissa myydään eläviä eläimiä. Ruokailu pienissä katuravintoloissa on maan tapa, mutta turistille heikko hygienia voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä. Syödä vain kuorittavia hedelmiä ja kypsennettyjä vihanneksia ja vältä raakaa ruokaa (tuoreet kevätrullat, merenelävät).

Vesijohtovesi myös suurissa kaupungeissa voi olla viruksien, bakteerien ja loisten saastuttamaa. Kannattaa juoda ainoastaan pullotettua vettä.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
* Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
* Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Vaikka seksuaalivähemmistöjen asema on maassa parantunut, seksuaalivähemmistöt ovat yhä marginaalisessa asemassa. Yleisessä ilmapiirissä ja valtiojohtoisessa mediassa seksuaalivähemmistöt usein liitetään prostituutioon, laittomiin huumeisiin ja HIV/AIDS-ongelmaan.

Huolehdi siitä, että omista, henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetuista lääkkeistä mukana on lääkärin reseptit ja muut paperit. Näin vältytään väärinkäsityksiltä.

Huumeiden käytöstä ja myynnistä seuraa rikoslain mukaan ankarat tuomiot, jopa vähäisistäkin määristä. Älä missään tapauksessa ota vastaan paketteja tai muita tavaroita tuntemattomilta henkilöiltä. Pakkaa itse matkatavarasi ja pidä niistä tarkkaa huolta.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Ajankohtaiset maahantulosäädökset tulee varmistaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15711&contentlan=1&culture=fi-FI

Tietoja maahantulosäännöistä ja passin voimassaolovaatimuksista voi tiedustella Vietnamin suurlähetystöstä Helsingissä http://www.vietnamembassy-finland.org/

Vietnamissa tulee kaikissa maahantuloasioissa kääntyä Vietnamin maahantuloviranomaisten puoleen: Immigration Department http://www.vnimm.gov.vn/ Vietnamin ulkoministeriö tarjoaa viisumin hakijoille palvelua verkkosivuillaan http://visa.mofa.gov.vn/

Yhteystiedot

Hanoin-suurlähetystö

24th floor, Lotte Center Hanoi
54 Lieu Giai, Ba Dinh
HANOI
VIETNAM
+84 438 266 788

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 4.5.2016

Takaisin ylös