Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 14.12.2015

Team Finland -matka Iraniin avasi ovia suomalaisyrityksille

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan johtama vienninedistämismatka Iraniin joulukuun alussa tarjosi 70 yritysedustajalle mahdollisuuden tutustua avautumassa oleviin markkinoihin. Yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista yritysdelegaatioista tapasi lukuisia ministereitä, varaministereitä, Iranin varapresidentin sekä Iranin ja Teheranin kauppakamarin edustajia. Yritysedustajilla oli satoja tapaamisia iranilaisten yritysten kanssa.

Ministeri Toivakan johtama delegaatio tapaamassa Iranin varavaltiovarainministeriä. Kuva: Saana Halinen
Ministeri Toivakan johtama delegaatio tapaamassa Iranin varavaltiovarainministeriä. Kuva: Saana Halinen

Valtuuskunnan jäsenet edustivat biotalouden, cleantechin, tietoliikennesektorin sekä rakentamisen alalla toimivia yrityksiä. Lisäksi mukana oli kolme suomalaista pankkia. Suomalaisyrityksiin kohdistui ennennäkemätöntä mielenkiintoa. Kaikkien aikojen ensimmäinen Suomen ja Iranin liiketoimintaseminaari kokosi yhteen nelisensataa osanottajaa ja seminaarin lopuksi järjestetty yritysten "speed dating" sähköisti ison konferenssisalin.

"Suomella on Iranissa hyvä maine. Tämä heijastui vastaanotossa, joka oli kaikkialla todella lämmin. Suomalaisyritysten asiantuntemus herätti paljon kiinnostusta ja matka poiki lukuisia hyödyllisiä kontakteja", totesi ministeri Lenita Toivakka tyytyväisenä.

Suomen ja Iranin välinen businessseminaari kokosi yhteen lähes 400 osanottajaa. Kuva: Saana Halinen
Suomen ja Iranin välinen businessseminaari kokosi yhteen lähes 400 osanottajaa. Kuva: Saana Halinen

On harvinaislaatuista, että Saksan kokoinen markkina avautuu yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Odotukset Iranin talouskasvulle ovat merkittävät, mikäli pakotteet puretaan ensi vuoden alussa. Talouskasvun arvioidaan yltävän jatkossa 5-8 prosentin tasolle. Iranin investointivajeen täyttämisessä on mahdollisuuksia myös suomalaisosaamiselle.

Yritysedustajien joukossa oli niin Iranin markkinoiden konkareita kuin ensimmäistä kertaa maassa vierailevia. Matka koettiin hyödylliseksi.

"Matka oli hyvin ajoitettu. Vastaanotto on ollut innostunutta. Sanktioiden vuoksi iranilaiset eivät ole saaneet käyttöönsä parasta mahdollista teknologiaa ja sille on nyt suuri kysyntä", toteaa Comptelin toimitusjohtaja Juhani Hintikka.

Ministeri Toivakka tapasi matkalla myös joukon iranilaisia naisyrittäjiä. Heidän rohkeutensa ja dynaamisuutensa tekivät valtuuskuntaan vaikutuksen. Vaikka yhteiskunnalliset haasteet eivät ole olleet näiden naisten etenemisen esteenä, hekin odottavat maan avautumisen lisäävän naisten mahdollisuuksia.

Saana Halinen
Kirjoittaja toimii sisältö- ja viestintäasiantuntijana maakuvayksikössä

Päivitetty 20.12.2015

Takaisin ylös