Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 23.10.2015

Koulutusviennin esteitä purkamassa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laaksonen esittelivät toimia koulutusviennin edistämiseksi yli sadalle koulutusvientiyritykselle ja alan toimijalle. Ministerien toiveena on, että suomalaista koulutusta myydään jatkossa maailmalle entistä tehokkaammin.

Toivakka Grahn-Laaksonen koulutusvienti-info
Ministerit Toivakka ja Grahn-Laaksonen painottivat koulutusvientitilaisuudessa Finlandia-talolla koulutusviennin esteiden purkamista. Kuva: Heidi Mäenpää (OKM)

Hallitus jätti eilen eduskunnalle esityksen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen lukuvuosimaksuista EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Esityksellä halutaan avata korkeakouluille uusia mahdollisuuksia koulutuksen myyntiin ja toiminnan kehittämiseen.

"Suomi on hyödyntänyt tähän asti heikosti potentiaaliaan koulutusviennin osalta. Osasyynä tähän ovat olleet lainsäädännölliset esteet. Suurin näistä on ollut se, etteivät korkeakoulut ole voineet periä lukukausimaksuja ulkomaalaisilta opiskelijoilta", ministeri Sanni Grahn-Laaksonen painottaa.

Lainsäädännöllisten esteiden purulle on ministerin mukaan ollut kysyntää koulutusjärjestäjien toimesta jo pitkään. Valmistelutyö on aloitettu, jotta esteiden purku saadaan koskemaan mahdollisimman nopealla aikataululla myös toisen asteen ammatillista koulutusta, Grahn-Laaksonen kertoo.

Yhden luukun periaate

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka kertoi tapahtumassa Team Finland -verkoston tuesta koulutusviennin tukemiseksi, ja ilmaisi tyytyväisyytensä lukukausimaksuja koskevan uudistuksen konkretisoitumisesta hallituksen esitykseksi.

Koulutusviennille on maailmalla ministerin mukaan kasvavaa kysyntää.  

"Vienninedistämismatkalla kuun alussa Kazakstanissa näin, kuinka korkealla arvostus suomalaiseen koulutukseen on. Samoin Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin on lähdössä hieno koulutusalan delegaatio. Kysyntä ja halu tehdä yhteistyötä suomalaisten kanssa ovat valtavat. Toivonkin näkeväni seuraavilla vienninedistämismatkoilla yhä useampia koulutusvientiyrityksiä."

Puheessaan ministeri Toivakka painotti Suomen edustustoverkon tärkeyttä Team Finland -vienninedistämisen kannalta. Yhteydenotto yhden luukun periaatteella toimivaan – kotimaiseen tai kansainväliseen – toimipisteeseen tarkoittaa, että yritykselle kartoitetaan juuri sille sopivat palvelut.

"Meillä on kilpailukykyä, osaamista ja erinomainen maine juuri koulutusviennin osalta. Etenkin kehittyvissä talouksissa on nopeasti kasvavaa kysyntää ja tarvetta laadukkaille koulutustuotteille. Palaset alkavat olla kohdillaan, jotta päästään rakentamaan yhdessä uusia menestystarinoita", ministeri toivoo.

Lue myös:

Päivitetty 23.10.2015

Takaisin ylös