Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 21.10.2015

Suomi myöntää 4,2 miljoonaa euroa humanitaarista apua Jemeniin ja Keski-Afrikan tasavallan kriiseihin

Tiedote 230/2015
21.10.2015

Suomi on myöntänyt syksyn humanitaarisen avun varainjaossa 4,2 miljoonaa euroa kansainvälisten järjestöjen työlle konflikteista kärsiviin Jemeniin ja Keski-Afrikan tasavaltaan. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka teki asiasta päätöksen 21. lokakuuta.

Jemeniin myönnetään yhteensä 3,2 miljoonaa euroa, josta 2,5 miljoonaa euroa myönnetään Maailman ruokaohjelma WFP:lle ja 0,7 miljoonaa Suomen Punaisen Ristin kautta Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:lle myönnetään miljoona euroa Keski-Afrikan tasavallan kriisin alueelliseen hoitamiseen.

Jemenissä avun tarve on kasvanut entisestään väkivaltaisuuksien kiihdyttyä viime maaliskuussa. Maan väestöstä 21,1 miljoonaa eli 80 prosenttia on tällä hetkellä humanitaarisen avun tarpeessa. Erityisesti apua tarvitaan ruoan- ja vedensaantiin, terveydenhoitoon ja sanitaatioon.

Myös Keski-Afrikan tasavallassa humanitaarinen tilanne on äärimmäisen vakava, ja maan heikentynyt turvallisuustilanne heijastuu naapurimaihin. Noin 900 000 ihmistä on jo joutunut lähtemään kotoaan joko muualle maahan tai pakolaiseksi naapurimaihin.

"Suomi kohdistaa apua sinne missä tarve on suurin. Miljoonat ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan konfliktien vuoksi. He tarvitsevat ruokaa, terveydenhoitoa ja suojaa. Tämä näkyi selvästi myös Za'atarin pakolaisleirillä Jordaniassa, jossa juuri vierailin. Leirillä asuu lähes 80 000 syyrialaista pakolaista", ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Toivakka sanoo.

Humanitaarisen avun tarve ei ole koskaan aiemmin ollut näin suuri, ja monet kohteista ovat vakavasti alirahoitettuja. Käynnissä on samanaikaisesti neljä vakavimman tason kriisiä: Jemen, Syyria, Irak ja Etelä-Sudan. Suomen humanitaarinen apu pelastaa ihmishenkiä, lievittää kärsimystä ja inhimillistä hätää sekä ylläpitää ihmisarvoa kriisien aikana.

Päätös nostaa Suomen tämän vuoden humanitaarisen avun tähän mennessä yli 80 miljoonaan euroon. Viime vuonna humanitaarista apua myönnettiin yhteensä 105,7miljoonaa euroa. Tuki annetaan Suomen kehitysyhteistyöhön kuuluvista humanitaarisen avun määrärahoista.

Lisätietoja: humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö Claus Jerker Lindroos, p. 040 132 1416 ja ministeri Toivakan erityisavustaja Juha Kirstilä, p. 040 552 8200.

Tämä dokumentti

Päivitetty 21.10.2015

Takaisin ylös