Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 12.10.2015 | Suomen suurlähetystö, Pristina

Hunajantuotantoa ja turvakaiteita – kehitysyhteistyöhanke tukee uusia yrittäjiä Kosovossa

Kosovossa 43 tulevaa ammatinharjoittajaa ja pienyrittäjää saa avustuksen ja mentorointia Suomen kehitysyhteistyöhankkeen avulla.

Tänä vuonna käynnistetty itsenäisen ammatinharjoittamisen ja pienyrittäjyyden ohjelma alkoi keväällä menestyksekkäällä kilpailulla. Ohjelmaan haki yhteensä 277 henkilöä, joiden bisnesideoista 43 parasta ja toteuttamiskelpoisinta palkittiin 2. lokakuuta Pristinassa. Tilaisuudessa oli paikalla muun muassa työ- ja sosiaaliministeri Arban Abrashi.

Tilaisuudessa nähtiin voittajien iloisia ilmeitä. Kuva: Oona Lohilahti
Bisnesideakilpailun voittajien iloisia ilmeitä. Kuva: Oona Lohilahti

Voittajat saavat starttirahaa ja valmennusta muun muassa taloushallinnossa, kirjanpidossa ja yrityssuunnitelman kehittämisessä kahden vuoden ajan. Palkittujen joukossa on itsenäisiä ammatinharjoittajia ja yrittäjiä monilta aloilta aina hunajan tuotannosta turvakaiteiden valmistukseen ja elintarvikkeiden pakkaukseen.

Mukana on esimerkiksi turkinkielisestä vähemmistöstä tuleva nainen aloittamassa leipomoa perheensä kanssa ja näkövammainen mies kehittämässä näkövammaisten ict-palveluja.

Suomi tukee erityisesti vaikeimmassa asemassa olevien ryhmien, kuten naisten, nuorten ja vammaisten ja etnisten vähemmistöjen työllistymistä. Uusista yrittäjistä 21 on naisia ja yhdeksän kuuluu etnisiin vähemmistöihin.

"Onnittelen teitä siitä, että olette ottaneet aktiivisen ja rohkean askeleen tulevaisuutenne ja työnne parantamiseksi", suurlähettiläs Anne Huhtamäki sanoi.

Huhtamäen mukaan todellinen testi kilpailun voittajilla on pari kolme vuotta sen jälkeen, kun valmennus ja taloudellinen tuki ovat loppuneet. Silloin näkyvät ammatinharjoittajan ja hänen yrityksensä kestävyys.

"Haluamme seurata edistystänne myös valmennuksen jälkeen", Huhtamäki kertoi.

Tuloksia jo kymmenen vuoden ajalta

YK:n arvion mukaan joka kolmas kosovolainen on ilman työtä. Vielä huolestuttavampaa on se, että 15­–25-vuotiaiden työttömyys on kivunnut jo 60 prosenttiin. Eräs Suomen kehitysyhteistyön tärkeimmistä painopisteistä Kosovossa on haavoittuvimmassa asemassa olevien ryhmien työllistyminen ja kestävän talouskehityksen tukeminen.

Tähän tähtäävä Aktiiviset työmarkkinaohjelmat -kehitysyhteistyöhanke (Active Labour Market Programmes, ALMP), jonka Suomi toteuttaa YK:n kehitysohjelman UNDP:n ja Kosovon työ- ja sosiaaliministeriön kanssa, auttaa työllisyysviranomaisia ja pyrkii edistämään kosovolaisten työllistymistä. 

Paikalla oli Suomen suurlähettilään Anne Huhtamäen ja erityisasiantuntija Lari Peltosen lisäksi muun muassa työllisyys- ja sosiaaliministeri Arban Abrashi. Kuva: Oona Lohilahti
Paikalla oli Suomen suurlähettilään Anne Huhtamäen ja erityisasiantuntija Lari Peltosen lisäksi muun muassa työ- ja sosiaaliministeri Arban Abrashi. Kuva: Oona Lohilahti

Hankkeessa on tänä vuonna aloitettu itsenäisen ammatinharjoittamisen ja pienyrittäjyyden ohjelman lisäksi työllistämistukiohjelma, jonka kautta työnantaja saa työttömän työnhakijan palkkaamiseksi tukea puolen vuoden ajan ja sitoutuu palkkaamaan työntekijän myös loppuvuodeksi.

Työllistymistä edistävä ALMP-ohjelma on toiminut Kosovossa jo kymmenen vuotta, minkä ansiosta sen tuloksista on saatu hyvin tietoa. UNDP:n mukaan ensimmäisten vuosien hyödynsaajista jopa puolet oli työllistettyinä samassa paikassa vielä kolmen vuoden päästä.

Vuosina 2014­–2017 Suomi on ALMP-ohjelman suurin rahoittaja yhteensä 1,2 miljoonalla eurolla. Hankkeen toteuttaja on UNDP ja ohjelmasta on hyötynyt 10 vuoden aikana yli 12 000 ihmistä.

Oona Lohilahti

Kirjoittaja työskentelee Suomen Pristinan-suurlähetystössä harjoittelijana.

Päivitetty 29.3.2016

Takaisin ylös