Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 1.9.2015

Ulkoministeri Soini: Suomi tukee vahvasti Arktisen neuvoston työtä

Tiedote 199/2015
1.9.2015

Ulkoministeri Timo Soini kiitti Yhdysvaltain ulkoministeriä John Kerrya arktisen ilmastokonferenssin järjestämisestä Alaskassa maanantaina 31. elokuuta. Ulkoministeri Soini toimi konferenssin arktista yhteistyötä koskevan osuuden puheenjohtajana.

"Tämä kokous tulee oikeaan aikaan. Se korostaa arktisten maiden roolia valmistautuessamme Pariisin ilmastokokoukseen joulukuussa", ulkoministeri totesi kollegoilleen.

"Arktinen neuvosto on saanut paljon aikaan kahden vuosikymmenen aikana. Se on tarjonnut hyvä pohjan poliittiselle päätöksenteolle. Se on myös menestyksellisesti neuvotellut kaksi oikeudellisesti sitovaa kansainvälistä sopimusta yhteistyöstä pelastustoiminnassa sekä merellä tapahtuvien öljyvahinkojen torjumisessa arktisella alueella."

"Suomi osallistuu aktiivisesti alueelliseen yhteistyöhön hätätilannetoiminnassa. Tämän yhteistyön pohjana ovat Pohjoismaiden ja Barentsin alueen maiden kanssa solmitut pelastuspalvelusopimukset. Juuri nyt Suomi valmistautuu kansainväliseen pelastusharjoitukseen, joka pidetään syyskuussa Kittilässä. Harjoitus perustuu skenaarioon, jossa Lapin pelastustoimen resurssit eivät riitä tilanteen selvittämiseen, ja apua joudutaan pyytämään naapurimailta", ulkoministeri kertoi.

Ulkoministeri Soini kertoi, että Suomi on mukana myös Alaskassa pidettävässä meripelastusharjoituksessa: "Arktisen neuvoston sopimus lento- ja meripelastuspalvelusta antaa hyvän mahdollisuuden arktisten maiden yhteistyön tiivistämiseen. Suomi osallistuu Yhdysvaltain isännöimään pelastusharjoitukseen täällä Anchoragessa lokakuussa."

Kokouksessa keskusteltiin muun muassa mustan hiilen päästöistä, joilla on merkittävä vaikutus arktisen alueen lumen ja jään sulamiseen. Ulkoministeri Soini nosti esille Arktisen neuvoston hiljattain sopiman toimintaohjelman, jolla vähennetään mustan hiilen ja metaanin päästöjä: "Tämä sopimus ohjaa arktisten maiden ja toivottavasti myös tarkkailijamaiden toimintaa tällä alueella."

Ulkoministeri korosti tiedeyhteistyön merkitystä: "Arktinen tutkimus on yksi arktisen yhteistyön menestystarinoista. Se on auttanut meitä ymmärtämään arktisen alueen nopeita muutoksia. Arktisen neuvoston jasenmaat neuvottelevat oikeudellisesti sitovasta sopimuksesta tieteellisen yhteistyön tiivistämiseksi. Arktisella tutkimuksella on suuri merkitys Suomelle, ja me haluamme syventää kansainvälistä yhteistyötä tällä saralla."

Ulkoministeri Soini muistutti puheessaan Arktisen neuvoston tulevasta merkkivuodesta: "Arktisen neuvoston kehitys kansainvälisenä foorumina on ollut vaikuttava. Sen rooli on vahvistunut. Neuvosto viettää ensi vuonna 20-vuotisjuhliaan. Olen iloinen, että Yhdysvallat on ottanut yhdeksi Arktisen neuvoston puheenjohtajakautensa teemaksi neuvoston roolin edelleen vahvistamisen."

Lisätietoja: ulkoministerin kabinettipäällikkö Raili Lahnalampi, puh. 050 550 7546, arktinen suurlähettiläs Aleksi Härkönen, puh. 050 462 4471

Takaisin ylös