Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 26.5.2015

UM suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Guineaan ja Sierra Leoneen sekä noudattamaan varovaisuutta Liberiassa

Tiedote 140/2015
26.5.2015

Ulkoministeriö muuttaa aiemmin antamaansa matkustussuositusta matkustamisesta ebolaepidemiamaihin. Nyt suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista Guineaan ja Sierra Leoneen sekä noudattamaan varovaisuutta Liberiassa.

Ulkoministeriö arvioi Länsi-Afrikassa liikkuville suomalaisille annettavia suosituksia paitsi epidemiatilanteen, myös paikallisen terveydenhuollon kestokyvyn, yleisen turvallisuustilanteen sekä liikenneyhteyksien mahdollisten häiriöiden kannalta.

Ebolaepidemia ei edelleenkään muodosta merkittävää tartuntariskiä alueella matkaileville tai oleskeleville suomalaisille. Terveysviranomaisten (THL, WHO, ECDC) mukaan matkailijan mahdollisuus saada tartunta on hyvin pieni.

Alueella liikkuvien matkailijoiden tulee seurata terveysviranomaisten ohjeita tartunnan välttämisestä sekä toiminnasta mahdollisen altistuksen jälkeen (www.thl.fiwww.ecdc.europa.euwww.who.int).

Maailman terveysjärjestö WHO on ilmoittanut Ebola-epidemian olevan ohi Liberiassa:

Liberian terveydenhuollon kapasiteetissa ja taloudessa on edelleen ongelmia. Matkustusrajoitteita kuten rajojen sulkemista tai levottomuuksien mahdollisuutta ei kuitenkaan voi enää pitää samanlaisena uhkana kuin aikaisemmin.

Tästä syystä UM ei enää suosittele välttämään matkustamista Liberiaan, mutta kehottaa maahan matkustavia suomalaisia noudattamaan varovaisuutta.

Ebola on aiheuttanut paineita Guinean, Liberian ja Sierra Leonen terveydenhuoltojärjestelmille. Alueella liikkuvien suomalaisten voi siksi olla erityisen vaikea saada muihin terveysongelmiinsa käypää hoitoa, minkä lisäksi maasta poistuminen oireisena voi olla ongelmallista.

Epidemia saattaa myös välillisesti edelleen aiheuttaa yhteiskunnallisen vakauden häiriöitä alueella. Ulkoministeriö ja Suomen Abujan-suurlähetystö Nigeriassa seuraavat turvallisuustilanteen muutoksia.

Osa kansainvälisistä lentoyhteyksistä on edelleen peruttu alueelle.  

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.11.2015

Takaisin ylös