Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 28.4.2015

Suomelta kaksi miljoonaa euroa Nepalin välittömiin humanitaarisiin tarpeisiin

Tiedote 117/2015
28.4.2015

Suomi myöntää kaksi miljoonaa euroa Nepalin maanjäristyksen uhrien auttamiseen. Suomella on valmius lisätä apua, kun YK-järjestelmän yhteisvetoomus valmistuu.

Ensimmäinen, välittömiin humanitaarisiin tarpeisiin tarkoitettu kahden miljoonan euron tuki kanavoidaan kotimaisten järjestöjen, Suomen Punaisen Ristin, Kirkon Ulkomaanavun ja Pelastakaa lapset -järjestön kautta.  

YK:n laajempi tarvearvio käynnistyi Nepalin hallituksen pyynnöstä välittömästi maanjäristyksen tapahduttua.  Alustavien arvioiden mukaan maanjäristys vaikuttaa kahdeksan miljoonan ihmisen elämään. Heistä kaksi miljoonaa asuu pahimmin tuhoutuneilla alueilla. Suurimmat tarpeet juuri tällä hetkellä ovat suojien järjestämisessä, lääkkeiden ja ensiapuvälineiden saatavuudessa,  puhtaan veden ja sanitaation varmistamisessa sekä ruoka-avussa.

Nepal kuuluu maailman alhaisimman kehityksen maihin ja on yksi Suomen kahdenvälisen kehitysyhteistyön pääkohdemaista. Suomella on kehitysyhteistyöhankkeita myös järistyksestä eniten kärsineellä seudulla. Suomen tukemat koulut on suljettu alustavasti viikoksi. Suomen kehitysyhteistyöllä on tuettu alueen vesihuoltoa ja rakennettu vesipisteitä. Vesipisteet ovat yleensä yksinkertaiseen mekaniikkaan perustuvia rakenteita, jotka eivät ole kovin alttiita luonnononnettomuuksille.

Nepalin korkea maanjäristysriski on ollut tiedossa ja sekä kansallisesti että erityisesti Kathmandun laaksossa oli ennen viime viikonlopun järistystä paneuduttu riskialttiuden vähentämiseen ja varautumiseen.

Lisätietoja antavat:  Anna Gebremedhin, humanitaarisen avun yksikön päällikkö, puh. 040 583 0149 ja Leena Viljanen, Eteläisen Aasian yksikön päällikkö, puh. 0295 351 880.

Tämä dokumentti

Päivitetty 28.4.2015

Takaisin ylös