Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 10.4.2015

Valtiosihteeri Peter Stenlund ENP:n ulkoministerikokoukseen Barcelonaan

Tiedote 99/2015
10.4.2015

Valtiosihteeri Peter Stenlund edustaa Suomea Euroopan naapuruuspolitiikkaa (ENP) käsittelevässä ulkoministerikokouksessa Barcelonassa maanantaina 13. huhtikuuta. Kokouksessa keskustellaan eteläisen naapuruston maiden kanssa heidän näkemyksistään ja toiveistaan koskien naapuruuspolitiikan uudistamista.

Suomelle tärkeitä teemoja naapuruuspolitiikan uudistamisessa ovat muun muassa yhteisten arvojen eli demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien vahvistaminen, kumppanimaiden omistajuus, myönteistä kehitystä palkitsevat kannustimet sekä kansalaisyhteiskunnan tukeminen, ja erityisesti eteläisessä naapurustossa naisten osallistumismahdollisuudet.

Euroopan naapuruuspolitiikan kolmas uudistus käynnistyi maaliskuussa komission ja EU:n ulkosuhdehallinnon laatimalla konsultaatiopaperilla. ENP tukee poliittisia ja taloudellisia uudistuksia kuudessatoista EU:n naapurivaltiossa tavoitteenaan rauhan, vakauden ja taloudellisen hyvinvoinnin edistäminen. Vuonna 2004 luotu ENP jakautuu etelään ja itään. Etelään kuuluvat Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Libya, Marokko, Syyria, Tunisia ja miehitetty Palestiinalaisalue. Itäiset kumppanit ovat Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä sekä Armenia, Azerbaidzhan ja Georgia.

Itäisen kumppanuuden tarkastelu jatkuu Luxemburgin ulkoministerikokouksessa 20.4. ja Riian huippukokouksessa 21.−22.5.

Lisätietoja: Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikönpäällikkö Kirsikka Lehto-Asikainen, puh. 0295 351 851

Tämä dokumentti

Päivitetty 10.4.2015

Takaisin ylös