Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 30.1.2015

UM suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Guineaan, Liberiaan ja Sierra Leoneen

Tiedote 34/2015
30.1.2014

Ulkoministeriö muuttaa aiemmin antamaansa matkustussuositusta matkustamisesta ebolaepidemiamaihin. Nyt suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista Guineaan, Liberiaan ja Sierra Leoneen.

Liberiassa uusien tartuntojen määrä on laskenut ja tilanne on paranemassa myös Sierra Leonessa ja Guineassa. Kokonaistilanne alueella on edelleen herkkä.

Suomen viranomaiset seuraavat ebolaviruksen aiheuttaman verenvuotokuumeen leviämistä Länsi-Afrikassa. Ulkoministeriö arvioi Länsi-Afrikassa liikkuville suomalaisille annettavia suosituksia paitsi epidemiatilanteen, myös paikallisen terveydenhuollon kestokyvyn, yleisen turvallisuustilanteen sekä liikenneyhteyksien mahdollisten häiriöiden kannalta.

Ebolaepidemia ei edelleenkään muodosta merkittävää tartuntariskiä Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa matkaileville tai oleskeleville suomalalaisille. Terveysviranomaisten (THL, WHO, ECDC) mukaan matkailijan mahdollisuus saada tartunta on hyvin pieni. Alueella liikkuvien matkailijoiden tulee seurata terveysviranomaisten ohjeita tartunnan välttämisestä sekä toiminnasta mahdollisen altistuksen jälkeen (www.thl.fiwww.ecdc.europa.euwww.who.int).

Ebolan leviäminen aiheuttaa kuitenkin kasvavia paineita Guinean, Liberian ja Sierra Leonen terveydenhuoltojärjestelmille. Alueella liikkuvien suomalaisten voi siksi olla erityisen vaikea saada muihin terveysongelmiinsa käypää hoitoa, minkä lisäksi maasta poistuminen oireisena on ongelmallista.

Epidemia saattaa myös välillisesti aiheuttaa yhteiskunnallisen vakauden häiriöitä Guineassa, Liberiassa tai Sierra Leonessa. Ulkoministeriö ja Suomen Abujan-suurlähetystö Nigeriassa seuraavat turvallisuustilanteen muutoksia.

Kansainvälisissä liikenneyhteyksissä on häiriöitä ja peruutuksia epidemiatilanteen vuoksi. Merkittävä osa lentoyhtiöistä on ilmoittanut keskeyttävänsä lennot alueen maihin toistaiseksi.

Vaikka epidemiatilanne ei edelleenkään muodosta merkittävää tartuntariskiä alueella liikkuville suomalaisille, liikenneyhteyksien epävarmuus ja paikallisen terveydenhuoltojärjestelmän kuormittuminen vaikeuttavat merkittävästi maasta poistumista. Tämän vuoksi ulkoministeriö suosittelee suomalaisia toistaiseksi välttämään tarpeetonta matkustamista Guineaan, Liberiaan ja Sierra Leoneen.

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.11.2015

Takaisin ylös