Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 28.1.2015 | Suomen suurlähetystö, Lusaka

Sambian vaalit olivat täpärät, reilut ja sateiset

Sambia valitsi täytevaaleissa maalle uuden presidentin: hallitsevan Patriotic Front -puolueen ehdokas Edgar Lungu voitti historiallisen pienellä marginaalilla. Suomen Lusakan-suurlähettiläs Timo Olkkonen arvioi vaalien sujuneen reilusti, joskin vain kolmannes äänioikeutetuista äänesti. Vaalitulos kertoo Sambian alueellisesta ja etnisestä jakautumisesta. 

Sambian presidentti. Kuva: Timo Olkkonen
Sambian presidentti Edgar Lungu (oik.). Kuva: Timo Olkkonen

Sambiassa jouduttiin venyttämään yksipäiväisiksi suunnitellut vaalit kolmelle päivälle, kun vaalitoimitsijoiden ja -tarvikkeiden kuljetus eri puolille laajaa maata vaikeutui sateiden takia.

Apuun oli kutsuttava Sambian ilmavoimat, jonka kaluston turvin äänestys saatiin vaalipaikoilla lopulta järjestettyä.

"Oli onnetonta, että vaalit jouduttiin järjestämään sadekaudella, jolloin kaikki tiesivät odottaa ongelmia. Ajankohtaa ei kuitenkaan voinut muuttaa, koska se määräytyi perustuslain mukaan", kommentoi suurlähettiläs Timo Olkkonen Suomen Lusakan-suurlähetystöstä.

Sambia päätyi ennenaikaisiin presidentinvaaleihin presidentti Michael Satan kuoltua lokakuussa. Sambian lainsäädännön mukaan uudet vaalit tulee järjestää 90 päivän kuluttua kuolemantapauksesta.

Vaaleihin ilmoittautui yksitoista presidenttiehdokasta. Käytännössä vaalit olivat kuitenkin kahden kauppa: pääehdokkaina olivat presidentti Satan perustaman hallitseman Patriotic Front- puolueen Edgar Lungu ja oppositiopuolue United Party for National Developmentin Hakainde Hichilema. Lungu voitti vaalit lopulta 48,3 prosentin äänisaaliilla, Hichilema sai 46,7 prosenttia äänistä.

Äänestysprosentti jäi valitettavan alhaiseksi, 32,4 prosenttiin. Tähänkin ovat ainakin osaltaan syynä sateet.

Vaalit sujuivat kaiken kaikkiaan rauhallisesti. Kansainväliset ja sambialaiset vaalitarkkailijat kiittivät vaaleja reiluiksi ja vapaiksi. Suomikin osallistui vaalitarkkailuun Lusakan suurlähetystön voimin.

"Sekä kaupungeissa että maaseudulla vierailemillamme äänestyspaikoilla kaikki sujui rauhallisesti ja sääntöjen mukaan. Sambialaiset ovat syystäkin ylpeitä konfliktivapaasta historiastaan ja nämä vaalit jatkoivat vakaan ja rauhallisen Sambian perinnettä. Erityinen kiitos kuuluu Sambian vaalikomissiolle, joka teki parhaansa vaikeissa olosuhteissa ja toimi tehokkaasti ja puolueettomasti", Olkkonen sanoo.

Äänet jakautuivat alueellisesti

Vaikka heimolojaliteetit eivät ole Sambiassa yhtä vahvoja kuin monessa muussa Afrikan maassa, vaalitulos ja äänten jakautuminen kertoivat myös maan alueellisesta ja etnisestä jakautumisesta. Etelässä todistettiin opposition Hichileman ylivoimaa, ja hän oli vahva myös lännessä ja luoteessa. Lungu sai taakseen kotiseutunsa pohjoisen, itäisen provinssin ja kuparialueet.

Juristitaustaisen, 58-vuotiaan presidentin Edgar Lungun virkaanastujaiset järjestettiin päivä tulosten julkistamisen jälkeen sunnuntaina 25. tammikuuta. Lungun johtamalla Sambian uudella hallituksella riittää työsarkaa. Sambian talous on kasvanut kohisten viime vuosina kuparintuotannon ja -viennin turvin.

Maan taloutta halutaan kuitenkin monipuolistaa, jotta Sambia ei olisi tulevaisuudessa riippuvainen vain kuparista. Lähiaikojen työlistalla on kaivostoiminnan verotus, josta hallituksen ja kaivosyhtiöiden välillä on ollut kiistaa.

Myös Sambian perustuslakia ollaan uudistamassa. Uudistuksen yhtenä tavoitteena on välttää se, että vaaleihin ajaudutaan lyhyillä varoitusajoilla ja turhan usein. Sambian seuraavat yleisvaalit järjestetään jo syksyllä 2016.

Suomen Sambian-suurlähetystö

Päivitetty 29.1.2015

Takaisin ylös