Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 27.1.2015

Suomelta lisää tukea ebolan torjumiseen Länsi-Afrikassa

Suomi on 26. tammikuuta myöntänyt miljoona euroa humanitaarista apua Kansainvälisen Punaisen Ristin ebolan vastaiseen työhön Länsi-Afrikkaan. Tuki ohjataan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainväliselle liitolle IFRC:lle Suomen Punaisen Ristin kautta.

Maaliskuussa 2014 Guinean kaakkoisosissa alkanut ebolaepidemia on osoittautunut historian pahimmaksi, ja tautitapauksia on alueella edelleen. Ebolasta pahiten kärsivät maat Guinea, Sierra Leone ja Liberia tarvitsevat tukea, sillä niiden ennestään heikot terveydenhuoltojärjestelmät kärsivät voimavarojen puutteesta.

Tällä hetkellä on erityisen tärkeää saada uudet tartunnat loppumaan. Vaikka tartuntojen määrä on jo paikoin saatu vähenemään, on niiden määrä joillain alueilla kuitenkin edelleen kasvussa.

Myös YK on ollut huolissaan siitä, että avunantajien kiinnostus ebolaa kohtaan loppuu, vaikka epidemiaa ei ole vielä taltutettu.

Suomen antama tuki kohdennetaan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton tiedottamistyölle, hoitoon saattamisen ja turvallisten hautaamiskäytäntöjen edistämiseen, psykososiaaliselle tuelle sekä kliiniselle hoidolle.

Suomen Punainen Risti osallistuu myös Konoon Sierra Leoneen perustetun uuden hoitokeskuksen avaamiseen logistiikka- ja IT-yksiköiden sekä henkilöavun kautta.

Suomi on antanut humanitaarista apua ebolan vastaisiin toimiin tähän mennessä yhteensä 3,9 miljoonaa euroa. Suomen Punaisen Ristin ja IFRC:n kautta siitä on ohjattu yhteensä 2,2 miljoonaa euroa.  Tuki annetaan Suomen kehitysyhteistyöhön kuuluvista humanitaarisen avun määrärahoista.

Humanitaarisen avun lisäksi Suomi myönsi 7,1 miljoonaa euroa YK:n ebolarahastoon lokakuussa 2014.

Lisätietoja: humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö Anna Gebremedhin, puh. 0295 351 038

Takaisin ylös