Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 17.10.2014

UM suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Liberiaan, Sierra Leoneen ja Guineaan

Tiedote 229/2014
17.10.2014

Ulkoministeriö vahvistaa aiemmin antamaansa matkustussuositusta matkustamisesta ebolaepidemiamaihin. Nyt kaikkea matkustamista Sierra Leonen ja Liberian lisäksi myös Guineaan suositellaan välttämään.

Suomen viranomaiset seuraavat ebolaviruksen aiheuttaman verenvuotokuumeen leviämistä Länsi-Afrikassa. Ulkoministeriö arvioi Länsi-Afrikassa liikkuville suomalaisille annettavia suosituksia paitsi epidemiatilanteen, myös paikallisen terveydenhuollon kestokyvyn, yleisen turvallisuustilanteen sekä liikenneyhteyksien mahdollisten häiriöiden kannalta.

Ebolaepidemia ei edelleenkään muodosta merkittävää tartuntariskiä Liberiassa, Guineassa ja Sierra Leonessa matkaileville tai oleskeleville suomalalaisille. Terveysviranomaisten (THL, WHO, ECDC) mukaan matkailijan mahdollisuus saada tartunta on hyvin pieni. Alueella liikkuvien matkailijoiden tulee seurata terveysviranomaisten ohjeita tartunnan välttämisestä sekä toiminnasta mahdollisen altistuksen jälkeen (www.thl.fi, www.ecdc.europa.eu, www.who.int).

Ebolan leviäminen aiheuttaa kuitenkin kasvavia paineita Liberian, Guinean ja Sierra Leonen terveydenhuoltojärjestelmille. Alueella liikkuvien suomalaisten voi siksi olla erityisen vaikea saada muihin terveysongelmiinsa käypää hoitoa, minkä lisäksi maasta poistuminen oireisena on ongelmallista.

Epidemia saattaa myös välillisesti aiheuttaa yhteiskunnallisen vakauden häiriöitä Liberiassa, Guineassa tai Sierra Leonessa. Ulkoministeriö ja Suomen Abujan-suurlähetystö Nigeriassa seuraavat turvallisuustilanteen muutoksia.

Kansainvälisissä liikenneyhteyksissä on häiriöitä ja peruutuksia epidemiatilanteen vuoksi. Merkittävä osa lentoyhtiöistä on ilmoittanut keskeyttävänsä lennot alueen maihin toistaiseksi.

Vaikka epidemiatilanne ei edelleenkään muodosta merkittävää tartuntariskiä alueella liikkuville suomalaisille, liikenneyhteyksien epävarmuus ja paikallisen terveydenhuoltojärjestelmän kuormittuminen vaikeuttavat merkittävästi maasta poistumista. Tämän vuoksi ulkoministeriö suosittelee suomalaisia toistaiseksi välttämään kaikkea matkustamista Liberiaan, Sierra Leoneen ja Guineaan. 

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.11.2015

Takaisin ylös