Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 2.10.2014 | Suomen suurlähetystö, Washington

Team Finland iskussa Yhdysvalloissa

Fokusointi. Terävöittäminen. Vastuunjako. Näihin sanoihin voisi tiivistää Team Finland -kokouksen Washingtonissa syyskuun lopussa. Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde oli kutsunut virka-asunnolleen 20 hengen joukon, jonka tehtävänä oli tiivistää Team Finlandin laajasta toimintakentästä ne osuudet, jotka parhaiten istuvat Yhdysvaltain markkinoille.

WTO:n entinen pääjohtaja, Uuden Seelannin suurlähettiläs Mike Moore (keskellä) oli Team Finland-kokouksen lounaspuhuja suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden (eturivissä vas.) virka-asunnolla.

Finpron Amerikan-toimintoja vetävä Tomi Rauste ja suurlähetystön Team Finland -koordinaattori Reetta Härönoja olivat tehneet kokoukseen ohjelman, jossa keskityttiin olennaiseen. Jokaisen osallistujan oli heti alkuun määriteltävä tavoitteensa tapaamiselle.

Monelle se oli toiminnan fokusointi niihin alueisiin, joissa ryhmällä on eniten annettavaa.

Team Finland -terveisiä Suomesta toivat osastopäällikkö Markku Keinänen ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolta ja Finpron toimitusjohtaja Markus Suomi. Keinänen korosti Yhdysvaltain merkitystä markkina-alueena. Esimerkiksi Suomen palveluviennissä maa on toisella sijalla heti Ruotsin jälkeen.

Markus Suomi viittasi Finpron uudistukseen ja totesi, että uusi Finpro on entistäkin asiakasvetoisempi ja verkottuneempi – molemmat keskeisiä tekijöitä Yhdysvaltain markkinoilla.

Tapaamisessa pohdittiin esimerkiksi kysymystä ”Mitkä Team Finlandin toiminnot ovat olleet hyödyllisiä suomalaisille yrityksille ja mitä olisimme voineet tehdä toisin?”.

Muun muassa yrityksille tarjottavaa asiantuntija-apua sekä ulkoministeriön toimintaa vienninesteiden purkamisessa ja Yhdysvaltain tilanteen raportoinnissa pidettiin onnistuneina.

Parannettavaa nähtiin esimerkiksi näiden raporttien päätymisessä yrityksille asti. Tämä onkin tehtävä, joka on jo työn alla.

ICT ja digitalisaatio -työryhmä yhdisti Team Finland-toimijat ulkoministeriön edustustoista Washingtonissa ja New Yorkissa, finprolaiset Helsingistä ja Piilaaksosta sekä Tekesin ja VTT:n edustajat.

Yksi päivän kantavista ajatuksista kiteytyi siihen, että Team Finland -toiminnan Yhdysvalloissa tulee keskittyä niihin toimintoihin, joita kukaan muu ei tee. Valtion rahoja ei tule käyttää päällekkäisiin tehtäviin muiden toimijoiden kanssa.

Päivän kenties tärkein tavoite olikin Team Finland -ydintoiminnan rajaaminen niihin sektoreihin, joissa suomalaisyrityksillä on eniten annettavaa. Selkeä jatkoonpääsijä oli ICT- ja digitalisaatiosektori, mutta lopuista käytiin tiukkaakin keskustelua.

Lopulta kahdeksi muuksi keskeiseksi teemaksi valittiin cleantech, sekä työnimellä ”Healthy longevity” esitelty terveysalan sektori.

Näiden kolmen alueen painotus ei sulje pois toimintaa muilla sektoreilla, kun tilanne niin edellyttää, mutta paukkuja pistetään jatkossa kohdennetummin näille kolmelle kärkialueelle.

Team Finland on hyvässä iskussa Yhdysvalloissa – tervetuloa markkinoille!

Lisätietoja: Team Finland Yhdysvalloissa

Tämä dokumentti

Päivitetty 22.10.2014

Takaisin ylös