Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 25.9.2014

Suomi vahvistaa panostaan Ebola-epidemian vastaisessa taistelussa

Tiedote 205/2014
25.9.2014

Ulkoministeriö rahoittaa 920 000 eurolla Suomen Punaisen Ristin välityksellä kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun työtä Ebolan taltuttamiseksi. Aikaisemmin Suomi on myöntänyt WHO:n ja SPR:n kautta Ebolan vastaiseen työhön yhteensä 780 000 euroa. Näin ollen Suomen humanitaarisen avun kokonaispanos nousee yhteensä 1,7 miljoonaan euroon. Asiasta päätti kehitysministerin sijaisena toimiva eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka ulkoministeriön humanitaarisen avun yksikön esityksestä.

Maaliskuussa Guineassa alkanut epidemia on kehittynyt laajimmaksi ja vakavimmaksi kautta historian. Kolme eniten epidemiasta kärsivää valtiota, Sierra Leone, Liberia ja Guinea, kohtaavat ennennäkemättömiä haasteita yrittäessään pysäyttää taudin leviämisen ja hoitaessaan sairastuneita ihmisiä. Maiden omat terveydenhoitojärjestelmät eivät kykene vastaamaan tilanteeseen ja hoitohenkilöstöstä on pulaa.

"On tärkeää, että Suomi kantaa vastuunsa ja on vahvasti mukana kansainvälisessä rintamassa Ebolan taltuttamiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi." toteaa ministeri Toivakka.

WHO:n ja paikallisen terveysministeriön pyynnöstä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto on perustanut Ebola-potilaiden hoitamiseen keskittyvän klinikan Sierra Leoneen Kenemaan. Hoitokeskus on aloittanut työnsä syyskuun puolessavälissä. Työhön kuuluu myös mm. valistuskampanjointia ja vapaaehtoisten kouluttamista taudin ennaltaehkäisystä ja oireiden tunnistamisesta, jotta epidemia saadaan hallintaan. Suomen Punainen Risti tukee operaatioita henkilö- ja materiaaliavulla.

Päätetty lisäavustus katetaan Suomen kehitysyhteistyöhön kuuluvista humanitaarisen avun määrärahoista.

Lisätietoja: ulkoasiainministeriön humanitaarisen avun yksikkö, yksikön päällikkö Anna Gebremedhin, puh. 040 583 0149, eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin lehdistöavustaja Miika Tomi, puh. 050 574 0507

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.9.2014

Takaisin ylös